Blogs

Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer, 26 oktober 2020

Druivenplukker in Frankrijk

Deel 8 – Einde van het avontuurDe afgelopen weken hebben we de laatste druiven uit de tanks geschept. De rode wijn is overgepompt naar de grote cuves d’assemblage en rijpt daar verder om na enkele maanden naar de eikenhouten tonnen te gaan. De witte wijn is door zand gefilterd en rijpt nog een paar maanden in roestvrijstalen tanks, waarna de wijn wordt gebotteld. Vandaag zei de Maître du cave...

Lees verder
Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer, 15 oktober 2020

Druivenplukker in Frankrijk

Deel 7 – Het leven naast de wijnkelderNu de plukkers al een paar weken geleden vertrokken zijn, neem ik na mijn werk in de kelders van Mas de Daumas Gassac graag de tijd om de streek te verkennen. In de eerste plaats ben ik hier om te leren over wijn en om mijn Frans te verbeteren. Daarnaast ben ik hier ook om te genieten van het Franse leven, de gastronomie en de natuur. Ik heb een lijst met...

Lees verder
Oogst op Terre des Dames

Door Lidewij van Wilgen, 13 oktober 2020

Oogst op Terre des Dames

De oogst 2020 is achter de rug. Bijna twee maanden dat ik niet van het domein ben af geweest. Het is een soort magische tijd waarin alles draait om de druiven, hun rijping, de plukkers en al het werk in de kelder. Het bijzondere is dat ik er met het verstrijken van de jaren alleen maar meer plezier in heb gekregen. Ik weet steeds beter wat ik wil en merk dat dat aanstekelijk werkt voor alle mens...

Lees verder
Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer, 8 oktober 2020

Druivenplukker in Frankrijk

Deel 6: Proeven en luisterenBij Mas de Daumas Gassac proeft het team onder leiding van Samuel Guibert elke dag de wijn uit elke tank. Momenteel zijn er negen tanks met rode en vijf tanks met witte wijn. Wanneer mij dan wordt gevraagd of mij iets nieuws opvalt aan de wijn ten opzichte van de vorige dag, vind ik het lastig om goed antwoord te geven. Ik heb gelukkig intussen het een en ander on...

Lees verder
Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer, 29 september 2020

Druivenplukker in Frankrijk

Deel 5: De pluk zit erop, het werk in de kelder kan beginnenMijn eerste maand werken bij de familie Guibert zit erop. Afgelopen maandag was de laatste dag van de oogst. Toen het laatste krat met druiven bij de sorteertafel kwam, hield ik dat triomfantelijk in de lucht en realiseerde ik me dat dit de laatste druiven van 2020 zouden zijn. Die avond vond het oogstfeest plaats. Er was een vuur gemaak...

Lees verder
Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer, 17 september 2020

Druivenplukker in Frankrijk

Deel 4: Hervatting van de plukVorige week donderdag ben ik meegegaan op een ronde langs de wijngaarden met Samuel Guibert, een van de vijf broers en mede-eigenaar van Mas de Daumas Gassac. Om te bepalen wanneer de druiven rijp zijn, worden de druiven regelmatig geanalyseerd op de hoeveelheid suiker. Tijdens onze ronde door de wijngaard verzamelen we met vier man samples voor de analyse. Dat ...

Lees verder
Oogsttijd in Portugal!

Door Luís Cerdeira , 14 september 2020

Oogsttijd in Portugal!

Alvarinho-oogst: de oogst van dit jaar belooft een uitstekende kwaliteit, ondanks dat 2020 een atypisch jaar was in Monção e Melgaço.  De oogst van 2020 begint in Monção e Melgaço ongeveer een week eerder dan wat gebruikelijk is in deze subregio van de Vinho Verde, maar de kwaliteit van het fruit is van een zeer hoog niveau. Op Quinta de Soalheiro zijn de verwachtingen dan ook hoo...

Lees verder
Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer, 11 september 2020

Druivenplukker in Frankrijk

Deel 3: Stilte voor de storm: voorbereiding in de kelderVorige week zijn de laatste druiven voor de witte wijn geplukt en een deel van de druiven voor de rode wijn. De cabernet-sauvignon, waar de rode wijn voor 80% uit bestaat, heeft nog een paar dagen nodig om tot volledige rijping te komen. Aanstaande maandag wordt de pluk in volle vaart hervat. Tijdens het wachten op de rijping hoeft h...

Lees verder
Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer, 7 september 2020

Druivenplukker in Frankrijk

Deel 2: De eerste week in de LanguedocNa een week gewerkt te hebben bij de familie Guibert van Mas de Daumas Gassac zijn mijn verwachtingen van de druivenpluk overtroffen, ondanks dat de dagen lang en zwaar waren. Elke dag gaat om half zes de wekker en om kwart voor zeven gaan de plukkers achter op een kleine vrachtwagen de wijngaard in. Mijn werk is aan de sorteertafel en in de kelder. Samen m...

Lees verder
Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer, 1 september 2020

Druivenplukker in Frankrijk

Deel 1: Vol enthousiasme met de trein naar FrankrijkTerwijl ik dit schrijf, zit ik in de trein naar Montpellier. Al lange tijd koester ik de wens – of sterker: de droom – om te werken tijdens de vendange, de druivenpluk in Frankrijk. De meest romantische beelden zie ik dan voor me. Lachend aan een lange tafel met de andere plukkers, genietend van een overvloed aan eten en wijn, terugkijkend op...

Lees verder
Nog éven geduld… oogsttijd

Door Benjamin Anglade, 20 augustus 2020

Nog éven geduld… oogsttijd

Er breekt een spannende tijd aan voor onze wijnboeren, want de oogst gaat bijna van start. Het zal voor de een nog even duren, de ander staat al in de startblokken, maar dat het gaat gebeuren is een ding dat zeker is. Het is de tijd waar iedere wijnmaker het hele jaar naar uitkijkt: zal al het harde werk in de wijngaard letterlijk zijn vruchten gaan afwerpen?Het team van Mas de Daumas Gassac start...

Lees verder
De oogst: vervolg

Door Lidewij van Wilgen, 15 oktober 2019

De oogst: vervolg

Hoe bepaal je of een druif klaar is om geoogst te worden? Grotendeels op basis van het suikergehalte natuurlijk, de zuurgraad, en nog een lijstje andere details dat een beetje oenologisch laboratorium zo voor je uitdraait. De basis is altijd hetzelfde: tweehonderd losse druiven die je in verschillende rijen afwisselend hoog, laag, aan de zon- of juist de schaduwkant moet verzamelen. Nu zijn m...

Lees verder
De oogst op Terre des Dames

Door Lidewij van Wilgen, 8 oktober 2019

De oogst op Terre des Dames

Zondagochtend 07.30 uur. Als ik dit schrijf liggen jullie waarschijnlijk nog lekker in bed of zijn net aan het tweede katern van de weekendkrant begonnen. Ik zit op een stoeltje naast tank nummer zestien, bij de ingang van de cave, van waar ik uitzicht heb over de wijngaarden, de bossages en het lager liggende land daarachter. Naast me, op de grond, een grote witte bak waarin ik, via een filter, d...

Lees verder
Update Mas de Daumas Gassac

Door Elisa Duivestein, 21 september 2018

Update Mas de Daumas Gassac

Oogst 2018 – Week 37 Basile Guibert: Wij hebben hier op Mas de Daumas Gassac een prachtig uitzicht op alle plukkers die bezig zijn in de wijngaarden. In de Gassac vallei worden de druiven met de hand geplukt om de wijnstokken en de besjes te beschermen.TopjaarDe druivensoorten waarvan wij onze witte wijn maken zijn fantastisch, dit jaar is de kwaliteit echt perfect. Geen grammetje sulfiet is to...

Lees verder
Oogst 2018: de maker vertelt...

Door Elisa Duivestein, 13 september 2018

Oogst 2018: de maker vertelt...

Het zijn spannende weken voor onze wijnmakers, de oogst van 2018 is namelijk gestart! Drukte op de domeinen, vele plukkers die lange dagen maken... Lees verder hoe onze vrienden van Pierre Luneau Papin, Mas de Daumas Gassac en Tollot-Beaut deze periode ervaren. Zij hielden namelijk een oogst-dagboek voor ons bij!Domaine Pierre Luneau Papin Maandag 3 september Marie Luneau: Daar is hij dan, de a...

Lees verder
Het is weer oogsttijd!

Door Xavier Kat, 14 september 2018

Het is weer oogsttijd!

In Vinée Vineuse 2 van dit jaar was het centrale thema De invloed van klimaat op wijn. Een vooruitziende blik: ik kan me niet herinneren dat er eerder een jaar is geweest waarin er zoveel over het klimaat is gesproken als het huidige. In Nederland begon het mooie weer in april en dit hield maandenlang aan. Droogte werd in Nederland opeens een probleem. Hoe anders was het in het zuiden van Europa....

Lees verder
Reisverslag Bordeaux

Door Xavier Kat, 9 april 2018

Reisverslag Bordeaux

Het is begin april. Tijd voor onze jaarlijkse reis naar Bordeaux om het jongste oogstjaar te proeven. 2017 staat vijf dagen lang voor ons klaar om geproefd te worden. Het gaat hier om fustmonsters, van het vat getrokken, want 2017 zit pas aan het begin van zijn opvoeding en verblijft het komende jaar nog op vat. We proeven dus uiterst jonge wijnen, iets wat niet heel gemakkelijk is als je dit niet...

Lees verder
Zomerbericht Montlobre

Door Damien Michel, 7 juli 2017

Zomerbericht Montlobre

Damien Michel, wijnmaker van Domaine Montlobre, vertelt ons: “Er worden op dit moment tropische temperaturen gemeten op Domaine Montlobre. De wijngaarden zijn door dit mooie weer ‘geëxplodeerd’: alles groeit als een dolle! Gelukkig is er voor de hitte uitbrak voldoende regen is gevallen, en houden de bodems van Montlobre die regen goed vast. Zo drogen de planten niet uit. Het wijngaard...

Lees verder
Winter op Domaine Montlobre

Door Maartje van Veldhuizen, 5 januari 2017

Winter op Domaine Montlobre

Op Domaine Montlobre wordt veel aandacht besteed aan duurzaam en ‘groen’ handelen. Niet alleen het wijnmaken gebeurt met zo veel mogelijk respect voor de natuurlijke omgeving, ook bij het onderhouden van het domein is hier veel aandacht voor. “Toen de winter aanbrak zijn we gestart met het onderhoud van de gronden rondom de Mossonrivier. Deze rivier stroomt dwars door het domein heen, en hee...

Lees verder
Epiloog

Door Lidewij van Wilgen, 7 oktober 2016

Epiloog

Woensdagochtend, de dag van de jagers, wordt ik zoals iedere dag in deze periode, oogst of niet, braaf om 05.30 wakker. En zoals iedere dag grijp ik meteen naar mijn telefoon om het weerbericht te bekijken. Maar wat is dit ?? In plaats van de gebruikelijke zonnetjes die gisteren nog te zien waren staan er nu opeens bliksemschichten en regen morgen. Wat is dat voor geknutsel als ik lekker lig ...

Lees verder
Oogstbericht 3!

Door Lidewij van Wilgen, 4 oktober 2016

Oogstbericht 3!

Een glanzende, opvallend schone Range Rover rijdt het terrein op. Daarin een wat ouder Zweeds koppel, zij in een licht gebloemd zomerjurkje en hij welja, in een lichtbeige linnen kostuum met een Panama-hoed. Hun vrienden in de auto die even later volgt zijn even stralend fris en boven alles SCHOON. Ik loop op ze af in een met wijnvlekken besmeurde spijkerbroek, een even goor t-shirt en ooit-du...

Lees verder
Halverwege de oogst

Door Lidewij van Wilgen, 22 september 2016

Halverwege de oogst

2016 is zonder twijfel de moeilijkste oogst die ik ooit heb meegemaakt. Natuurlijk waren de eerste jaren moeilijk – maar toen simpelweg omdat ik alles nog moest leren. Dat lag niet aan de druiven, maar aan mij. De afgelopen jaren zat ik in een fijne routine van alles klaar zetten, nadenken over waar ik verbeteringen kon aanbrengen, de juiste plukkers bellen en dan gewoon afwachten wanneer alle ...

Lees verder
Vandaag op Mas des Dames...

Door Lidewij van Wilgen, 5 september 2016

Vandaag op Mas des Dames...

‘Mas des Dames? Lidewij? Dat is toch die stoere vrouw die met een baby in een bouwval zat? Die doorbijter die van die mooie wijnen maakt? ‘ Op zich best waar – en zeker dat van die mooie wijnen hoor ik graag natuurlijk – maar feit is dat die baby volgend jaar naar het Lycée gaat en dat de twee andere ex-kleuters al een jaar op de universiteit in Montpellier zitten. Mensen die het domein ...

Lees verder
Oogstberichten 2015

Door Xavier Kat, 10 maart 2016

Oogstberichten 2015

Zodra het nieuwe jaar begonnen is en de drukte van de feestdagen achter ons ligt, ontwaken onze producenten en durven ze ons voorzichtig weer ‘lastig’ te vallen. We moeten namelijk komen proeven en nieuwe afspraken maken over prijzen, reserveringen, beschikbare hoeveelheden, etc. En een ding was duidelijk, onze boeren hadden er zin in! Eigenlijk overal is men zeer tevreden over de oogst v...

Lees verder
Oogstberichten 2014

Door Xavier Kat, 5 maart 2015

Oogstberichten 2014

Frankrijk krijgt van ons altijd wat extra aandacht, als wij een oogstjaar bespreken. Vanzelfsprekend houden we binnen Frankrijk met name de ontwikkelingen in de meer noordelijk gelegen productiegebieden nauwlettend in de gaten; dit zijn de streken waar weersomstandigheden per jaar het sterkst kunnen wisselen, wat de kwaliteit van de wijnen in grote mate beïnvloedt. Natuurlijk zijn we erg benieuwd...

Lees verder
Bordeaux oogstjaar 2013

Door Xavier Kat, 10 april 2014

Bordeaux oogstjaar 2013

De eerste week van april was Okhuysen met een drie man sterk proefteam in Bordeaux om het meest recent gemaakte oogstjaar ‘en primeur’ te proeven. Gedurende vier lange dagen werden vele châteaux en overzichtsproeverijen bezocht. Ruim 250 verschillende wijnen werden geproefd en besproken. Veel van de wijnen werden meer dan één keer geproefd en beoordeeld. Het proeven van dergelijke jonge wij...

Lees verder
Verslag Zuidelijk Halfrond

Door Maartje van Veldhuizen, 28 februari 2014

Verslag Zuidelijk Halfrond

Terwijl wijnboeren op het noordelijk halfrond even kunnen bijkomen van een jaar hard werken in de wijngaard en kelders, bereiden de producenten in de zuidelijke 'nieuwe wereld'-landen zich alweer voor op de oogst van 2014. Maar ze blikken voor ons graag even terug op oogstjaar 2013.Johan Kruger van het domein Sterhuis, gelegen op een van de hoogste plekken van Stellenbosch, laat ons horen dat hij ...

Lees verder
Oogstberichten 2013

Door Maartje van Veldhuizen, 17 februari 2014

Oogstberichten 2013

Als altijd staat het voorjaar bij ons in het teken van het proeven en verkennen van het nieuwste oogstjaar. Immers, ieder oogstjaar heeft zijn karakteristieken en voor een goede inkoop is het belangrijk om gedetailleerd op de hoogte te zijn. Al snel bleek 2013 inderdaad heel karakteristiek te zijn: door zijn koude en natte voorjaar was het niet alleen een erg ingewikkeld jaar in de meeste Europese...

Lees verder