Blogs

Colagón uitverkocht, 2020 in aantocht

Door Sylvana Oortwijn, 21 januari 2021

Colagón uitverkocht, 2020 in aantocht

Nog geen dag nadat de kelderrestanten verkoop officieel van start ging, vlogen de flessen werkelijk onze kelders uit. Veel sneller dan wij hadden verwacht of konden inschatten. Dit geldt helaas ook voor de superrestant 2019 Colagón, waardoor wij nu al door onze voorraad zijn.Oogstjaar 2020 is inmiddels gebotteld én onderweg naar Nederland. Naar verwachting komt de wijn van onze vrienden van Pala...

Lees verder
Nog even geduld

Door Elisa Duivestein, 14 januari 2021

Nog even geduld

Hij stond zo mooi in Weekblad Elsevier laatst, de Forgotten Vineyards Shiraz van Kruger Family Wines. Helaas weten wij nooit of en wanneer er over een wijn geplubliceerd gaat worden, en zo wil het dat oogstjaar 2018 al op is. Het is dus óf wachten op het nieuwe oogstjaar 2019, die we dit voorjaar verwachten binnen te krijgen óf wellicht iets anders proberen van deze getalenteerde wijnmaker...

Lees verder
Een 8,5 voor Allo!

Door Nicolaas Klei, 22 december 2020

Een 8,5 voor Allo!

Dezer dagen van het jaar gingen zelfs bij WIREKUF (Leden van Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk) de gedachten geregeld richting wit - wit met prik. Uit Champagne. Want dat was Frans en er zaten vaak ook rode druiven in - pinot noir - dus goedbeschouwd viel het onder de WIREKUF-doctrine. Alle echt lekkere wijn viel uiteindelijk onder de WIREKUF-doctrine.Vandaar waarschijnlijk dat kompaan Hamersm...

Lees verder
De kelder van...

Door Xavier Kat, 20 november 2020

De kelder van...

Marcel PeijnenburgMarcel groeide op met wijn, of beter gezegd: boven wijn: zijn vader had dertigduizend flessen wijn in zijn kelder. “Ons pa komt uit het geslacht van Peijnenburgen, bekend van de ontbijtkoek.” De overgrootvader van Marcel, die bakker is, richt het bedrijf op en diens zoon breidt het verder uit. Twee oudere broers van Marcels vader gaan de zaak in en maken het bedrijf ech...

Lees verder
'Omdrinken'

Door Aad Kuijper, 20 november 2020

'Omdrinken'

Omdenken. Er zijn boeken over vol geschreven terwijl het zo eenvoudig is. Zo ben ik een aanhanger van de theorie van het ‘omdrinken’. Drinken waar je zin in hebt, zonder aan- of handleiding. Dus niet: die wijn gaat niet bij die oesters, maar die oesters gaan niet bij die wijn! Dan eten we toch gewoon wat anders.En ook niet: het is kerst, wat zullen we daar eens bij drinken? Maar: ik heb die fl...

Lees verder
Druivenplukker in Frankrijk

Door Mees Kremer, 1 september 2020

Druivenplukker in Frankrijk

Deel 1: Vol enthousiasme met de trein naar FrankrijkTerwijl ik dit schrijf, zit ik in de trein naar Montpellier. Al lange tijd koester ik de wens – of sterker: de droom – om te werken tijdens de vendange, de druivenpluk in Frankrijk. De meest romantische beelden zie ik dan voor me. Lachend aan een lange tafel met de andere plukkers, genietend van een overvloed aan eten en wijn, terugkijkend op...

Lees verder
Het Okhuysen Proefpanel

Door Elisa Duivestein, 6 september 2020

Het Okhuysen Proefpanel

Mogen wij aan u voorstellen: het Okhuysen proefpanel! Elke wijn die bij ons terecht komt, aangevraagd of ongevraagd, wordt uiteraard blootgesteld aan een strenge keuring op de proeftafel. Die belangrijke taak laten we niet aan één enkel persoon over, want verschillende mensen proeven nu eenmaal meer dan één!Het selecteren van wijn is naast een heel erg leuke, ook een lastige klus. Er zijn were...

Lees verder
De kelder van Frans v. Deursen

Door Xavier Kat, 4 september 2020

De kelder van Frans v. Deursen

Tekstschrijver, zanger, acteur, vertaler, theatermaker, stem. Debuteerde als 12-jarige op het toneel en brak door als acteur in de televisieserie in de Vlaamsche pot.Het is prettig praten met Frans van Deursen, niet in de laatste plaats vanwege zijn warme, aangename stem. Die stem is niet voor niets heel belangrijk voor hem. Daar verdient hij zijn brood mee. Wat ik met mijn neus doe, doet Frans me...

Lees verder
Must-have Muscadet

Door Adriaan Visser, 4 september 2020

Must-have Muscadet

Een wijn proeven die met de tijd mooier is geworden; het blijft een van mijn mooiste ervaringen. Ik heb het voorrecht gehad om sommige van de grootste namen ‘op leeftijd’ te proeven: grote wijnen uit Bordeaux, Barolo, Toscane, Hermitage, Rioja of oudere rieslings uit Duitsland, de Elzas en Oostenrijk. Wijnen uit regio’s en van producenten waarvan we over het algemeen weten dat ze geweldig ou...

Lees verder
De magie van bewaarwijnen

Door Xavier Kat, 4 september 2020

De magie van bewaarwijnen

Misschien is wel een van de meest bijzondere en leuke momenten voor een wijnliefhebber: het starten van zijn of haar eigen wijnverzameling. Het begint klein met een paar flessen om weg te leggen en na een paar jaar begint de voorraad zich al aardig uit de breiden. Af en toe trek je een fles open om te zien hoe een wijn zich ontwikkelt. En dan opeens komt daar de beloning. Een moment van magie. De ...

Lees verder
In de wijn gedoopt: volg je neus

Door Aad Kuijper, 4 september 2020

In de wijn gedoopt: volg je neus

Als u een baard draagt, Oedipus drinkt, dol bent op vin nature, almond milk in uw macchiato doet en drie keer in de week veganistisch eet, dan is dit stukje waarschijnlijk niet aan u besteed. Geeft niks, leg het gerust weg en spoed u naar uw barbier, u mist er niks aan. Geen Fear Of Missing Out, de wijn waar ik het over ga hebben is namelijk zo uncool als loafers met kwastjes. Bent u daar nog? Moo...

Lees verder
Wijnkoper never a dull moment

Door Xavier Kat, 19 juni 2020

Wijnkoper never a dull moment

Bladerend door al die oude Vinée Vineuses, waaraan ik zelf al sinds 1999 mee werk en schrijf, realiseer ik me dat al die jaargangen een schitterend naslagwerk vormen. Ik ging op zoek naar de veranderingen, maar ik ontdek vooral ook veel overeenkomsten met het heden. Al vanaf het prille begin bood het blad ons de mogelijkheid om vol enthousiasme te verhalen over onze laatste ontdekkingen, waarbij ...

Lees verder
Job: 'ik ben enorm verwend'

Door Job Seuren, 19 juni 2020

Job: 'ik ben enorm verwend'

Ik ben enorm verwend. Maar echt, het kan er heel naar aan toe gaan. Het gebeurt soms zelfs dat ik over een Meursault van Comtes Lafon of over Lafite-Rothschild denk: ‘Mwah’. Vies decadent, je mag het gewoon zeggen. Mijn collega’s zeggen lief dat ik veeleisend ben, maar ik weet dat ze eigenlijk denken ‘kap nou eens met je gezeik’. Terecht.Het tegenovergestelde is echter ook waar: ik kan i...

Lees verder
De kelders van...

Door Xavier Kat, 19 juni 2020

De kelders van...

Wim Beelen en Louis KatSamen voerden zij 23 jaar de directie over Okhuysen en stonden zij aan de basis van de succesvolle wederopbouw van de wijnkoperij.De inkoop vormde een belangrijke sleutel tot hun succes, maar welke wijnen haalden hun eigen kelders precies? Vinden we hier vooral de successen uit hun eigen periode als wijnimporteur of worden de recente ontwikkelingen ook op de voet gevol...

Lees verder
Thuisblijven

Door Aad Kuijper, 19 juni 2020

Thuisblijven

Druiven zijn net mensen. En net als mensen kunnen ze allemaal wat anders. Je hebt de arbeiders, de werkpaarden zoals de cabernet en mourvèdre maar ook de nerveuze artistiekerige types als pinot en grenache. Er bestaan luie druiven die opgroeien in de rijke grond. Als tweede generatie oud geld. En types die ondanks hun armoedige voedingsbodem de beste wijnen voortbrengen. Of misschien wel juist da...

Lees verder
Waar begin je aan?

Door Xavier Kat, 19 juni 2020

Waar begin je aan?

Het is goed om af en toe wat te vieren, liever te vaak dan te weinig. Daarom vieren we dit jaar de 35ste jaargang van ons blad Vinée Vineuse, ook wel Wijnjournaal Vinée Vineuse, zoals de eerste edities werden genoemd. Toen mijn vader Louis en zijn compagnon Wim Beelen er mee startten, werden ze nog gewaarschuwd: “Een blad? Daar moet je nooit aan beginnen. Dat betekent dat de mensen erop gaan r...

Lees verder
De kelder van...

Door Xavier Kat, 3 april 2020

De kelder van...

Frénk van der LindenJournalist, werkt voor de NTR-radio (Kunststof), KRO/NCRV-televisie en de Volkskrant. Hij publiceerde talloze interviews, reportages, documentaires en is wijnfanaat.Waar waag ik me aan? vroeg ik me voor het gesprek al af, maar ik stel me dezelfde vraag als ik vijf minuten met hem zit te praten. Frénk van der Linden, één van Nederlands beste interviewers, is niet op...

Lees verder
Oude liefde roest niet

Door Aad Kuijper, 3 april 2020

Oude liefde roest niet

Ik hou al heel lang van Bordeaux. Ik geef het toe, ik kan er niks aan doen, ik ben een ouderwets man; Bordeaux is mijn eerste liefde en ik ben haar trouwe hond. Zoals Obelix als kind in een ketel met toverdrank viel, zo belandde ik ooit als student met mijn neus in een glas Chateau Latour 1963 en was ik op slag betoverd.Het gebeurde tijdens een buitenlandreisje waarvan ik alles vergeten ben behalv...

Lees verder
Binnen zonder kloppen

Door Margot Los, 27 februari 2020

Binnen zonder kloppen

In het programma “No Reservations” reisde Anthony Bourdain verschillende steden rond de wereld af om zich onder te dompelen in de lokale drank- en eetcultuur. Zoals de titel verraadt, stond het ontdekken zonder plannen en reserveringen voorop.Daar kunnen wij ons in Amsterdam tegenwoordig weinig bij voorstellen. In onze Randstad draait alles om planning. Restaurants zijn vaak ver van tevoren vo...

Lees verder
Schenk Graillot

Door Aad Kuijper, 27 februari 2020

Schenk Graillot

Als kind wilde ik altijd Ard Schenk zijn en dichtte ik mijzelf ook goede kansen toe. Ard, dat scheelde maar een letter met Aad en we hadden dezelfde kleur haar, dus dat moest lukken. Wie mij ooit heeft zien krabbelen op de sloot langs de Spoellaan in Heemskerk begrijpt waarom ik mijn latere leven aan de schrijfkunst heb gewijd.Waar gaat dit heen? denkt u nu wellicht en wat heeft dit met wijn te...

Lees verder
35 jaar Vinée Vineuse!

Door Xavier Kat, 27 februari 2020

35 jaar Vinée Vineuse!

Het blad dat ons de gelegenheid biedt om al die mooie wijnverhalen te vertellen en onze proefnotities te delen.Handwerk en floppy discsHet is u vast al opgevallen, maar 35 jaar na het verschijnen van de allereerste editie heeft Vinée Vineuse een wat ander gezicht gekregen. Dat kreeg ons blad in de loop der jaren wel vaker. Soms waren de veranderingen groot, meestal klein. Dit keer lieten we...

Lees verder
Balsem voor de ziel

Door Onno Kleyn in de Volkskrant, 11 januari 2020

Balsem voor de ziel

Fantastische wijn, dat is het. Tja, laat ik nou daarmee eens beginnen, in plaats van met het roemruchte maar inmiddels al dikwijls vertelde verhaal over hoe Lidewij van Wilgen in 2002 een wijnbedrijf in de Languedoc kocht, er een scheiding overleefde, een kind opvoedde en de naam van haar domein moest veranderen omdat er anders twee Mas des Dames zouden zijn. Terre des Dames heet het sindsdien. On...

Lees verder
Old Vines maken het verschil!

Door Xavier Kat, 22 november 2019

Old Vines maken het verschil!

In Zuid-Afrika is er iets bijzonders gaande. Een beweging in de wijnproductie is in gang gezet. De persoon die hiervoor verantwoordelijk is, heet Rosa Kruger, een viticulturist (wijngaardkundige) die tijdens haar reizen in Europa in de ban raakte van oude wijngaarden waaraan door Europese wijnmakers veel belang werd gehecht. Ze vroeg zich af of Zuid-Afrika ook oude wijngaarden kende en kwam e...

Lees verder
Voor later op de avond...

Door Elisa Duivestein, 22 november 2019

Voor later op de avond...

Heerlijk voor later op de avond of na het diner: een goed glas cognac, armagnac of port. Hét moment om de belangrijke dingen van het leven door te nemen, dierbare herinneringen op te halen en plannen te smeden voor het nieuwe jaar.Cognac voor de fijnproeverCognac is een gedistilleerde wijn. Grappig genoeg stonden de Hollanders aan de wieg van dit toch zo typisch Franse digestief. Toen de Neder...

Lees verder
Noodweer slaat hard toe

Door Elisa Duivestein, 1 november 2019

Noodweer slaat hard toe

We worden er iedere dag mee geconfronteerd, steeds extremer wordende weersomstandigheden. Van enorme droogte tot gigantische regenval. Dat deze veranderingen in het klimaat ook invloed hebben op het werk van onze wijnboeren, is vanzelfsprekend. Zij worden elk oogstjaar uitgedaagd om met het mooie, maar ook met de grillen van moeder natuur om te gaan. Dat dit steeds uitdagender wordt, is iets...

Lees verder
Kruger winnaar Perswijn!

Door Elisa Duivestein, 24 oktober 2019

Kruger winnaar Perswijn!

Op het Perswijn Wijnconcours 2019 is onze Chenin blanc uit Franschhoek van Kruger Family Wines als winnaar uit de bus gekomen in de catagorie Chenin tot 15.- Wat een eer! En wat een mooie wijn ook, deze heerlijke chenin van de talentvolle Zuid-Afrikaanse Johan Kruger. Johan, in zijn beginjaren als wijnmaker gekroond tot Young South African Winemaker of the Year (2005), begon zijn carriere bij z...

Lees verder
Ook bourgogne: aligoté

Door Job Joosse, 6 september 2019

Ook bourgogne: aligoté

Voor de meeste mensen wordt witte Bourgogne gemaakt van chardonnay. Punt. Toch is er sinds enige tijd een vrij onbekende, maar typisch bourgondische druif aan een stille opmars bezig: genaamd aligoté! Het is niet geheel vreemd dat veel mensen met een boogje om de aligoté heen liepen. De beste plekken in de wijngaard werden van oudsher immers gereserveerd voor chardonnay of pinot noir. De aligot...

Lees verder
De stille kracht van grenache

Door Job Joosse, 6 september 2019

De stille kracht van grenache

De blauwe druif grenache noir is voor veel mensen een grote onbekende. We noemen deze druif hier heel bewust grenache noir aangezien er ook mutaties van deze druif zijn onder de naam grenache gris en grenache blanc. De internationale blauwe druivenrassen zoals cabernet-sauvignon, merlot en syrah genieten een veel grotere bekendheid. Je komt grenache noir ook weinig tegen als cépage (wijn gemaakt ...

Lees verder
Een liefdesverklaring

Door Aad Kuijper, 6 september 2019

Een liefdesverklaring

Sommige dingen in het leven zijn onvergetelijk. De zoen met het meisje van wie je altijd dacht dat ze onbereikbaar was. De geboorte van je eerste kind. En in mijn geval ook die van nummer twee, drie en vier. Of die mooie stranddag waarop je met vrienden op het terras zat terwijl de kinderen speelden in het zand. Het schijnen de ervaringen te zijn die voorbijkomen in die laatste flits. Net voor die...

Lees verder
Wijnland met potentie

Door Xavier Kat, 6 september 2019

Wijnland met potentie

Deze zomer verbleef ik enige tijd in Portugal, in en rondom de fantastische stad Lissabon. Miljoenenstad Lissabon is enerzijds hip en modern, vol fantastische restaurants en leuke winkels. Tegelijkertijd heeft de stad iets puurs en oorspronkelijks, wat haar een sterke identiteit geeft. De plaatselijke bevolking en de grote stroom toeristen leven ieder in hun eigen tempo ogenschijnlijk tevreden naa...

Lees verder
Ook geweldig zonder asperges

Door Aad Kuijper, 21 juni 2019

Ook geweldig zonder asperges

Wijn-spijs combinaties. Ik weet niet waarom, maar als ik ergens een hekel aan heb is het dat wel. Het oeverloze getut met “wat waarbij te drinken”, ik krijg er jeuk van. Heeft iemand last van allergieën? Ja ik, voor wijn-spijs combinaties.En toch combineert iedereen maar raak tegenwoordig. Waarbij geldt: hoe minder de fles hoe gewichtiger de aanbevelingen. “Heerlijk bij een geroosterde lams...

Lees verder
Proost op een nieuwe lente!

Door Elisa Duivestein, 9 mei 2019

Proost op een nieuwe lente!

De laatste tijd lijkt er een trend op te komen van wijnen uit ‘onontdekte’ wijnlanden en -streken. Wijnland bij uitstek Frankrijk is nog altijd hofleverancier, maar levert de laatste jaren in. Er is ruimte voor nieuwe dingen! Daarmee doelen we niet op de ‘nieuwe wereldlanden’, waar overigens ook van alles gebeurt, maar op bijvoorbeeld Duitsland (enorm in opmars), Oostenrijk, Hongarije...

Lees verder
Aad over rood uit de Loire

Door Aad Kuijper, 5 april 2019

Aad over rood uit de Loire

Ik weet niet hoe het met u zit maar voor mij is de Loire altijd een beetje een “vergeten” wijnregio. Misschien doordat de Autoroute du Sud er niet stopt, maar voor je het weet rijd je het voorbij. En dat is zonde. Want van alle Franse wijnregio’s kent de Loire misschien wel de meest spannende variatie aan wijnen.Ga maar na. Waar je in de Rhône toch voornam...

Lees verder
Kerststress? Welnee!

Door Elisa Duivestein, 13 december 2018

Kerststress? Welnee!

De kerstdagen komen steeds dichterbij. De kerstversiering hangt in de straten, de winkels liggen vol lekkernijen en om je heen klinkt steeds vaker ‘wat ga jij eigenlijk eten met Kerst?’ Waar velen vlekken in de nek krijgen van het idee een kerstdiner op tafel te toveren, vinden wij dat helemaal niet nodig. Verdeel bijvoorbeeld de gerechten onder de gasten. De een zorgt voor iets lekker...

Lees verder
Onweerstaanbare champagne

Door Elisa Duivestein, 23 november 2018

Onweerstaanbare champagne

Het gebeurt niet vaak dat wij een nieuwe champagne aan ons assortiment toevoegen. Maar als onze exclusieve topproducent Veuve A. Devaux met zo'n onweerstaanbare bubbel als deze Coeur des Bar komt, zeggen wij uiteraard geen nee. Want wat is dit een aanwinst voor ons al prachtige aanbod exclusieve champagnes. Deze cuvee is gemaakt van 100% pinot noir druiven, een zogeheten 'blanc de noir', g...

Lees verder
Okhuysen in de prijzen!

Door Elisa Duivestein, 18 oktober 2018

Okhuysen in de prijzen!

Het is altijd fijn als onze wijnen, naast de waardering van onze klanten, ook bij professionals en de pers in de smaak vallen. En nee, dat went zeker nooit. Elke keer streven wij er weer naar om de beste, lekkerste en mooiste wijnen te vinden, de lijnen met onze wijnmakers kort te houden, om zo constante kwaliteit te kunnen bieden. Onze prachtige Huguet cava van Can Feixes is nu door Perswijn Wijn...

Lees verder
Reisje door Italië

Door Brenda ten Brinke, 20 september 2018

Reisje door Italië

We nemen u weer mee op reis, dit keer naar een van onze favoriete landen: La Bella Italia! We starten in Umbrië, in het betoverende Orvieto, om vervolgens via het pittoreske Toscaanse wijnstadje Montepulciano in noordwestelijke richting af te reizen naar het fameuze Chianti (Classico) gebied. OrvietoDe naam Montepulciano klinkt vele wijnliefhebbers als muziek in de oren. Je kunt met gemak een paa...

Lees verder
Geweldige Guffens

Door Milton Verseput, 18 september 2018

Geweldige Guffens

In 2015 heb ik Maine en Jean-Marie Guffens-Heynen voor het eerst ontmoet, tijdens een masterclass in Amsterdam. En wat voor een masterclass: het was een combinatie van een sublieme proeverij en een monoloog doorspekt met Cruijffiaanse oneliners en een flinke dosis humor. De als acteur opgeleide Jean-Marie voelt zich thuis voor een publiek en kan meesterlijk vertellen. Op de bewering van Robert Par...

Lees verder
Het is weer oogsttijd!

Door Xavier Kat, 14 september 2018

Het is weer oogsttijd!

In Vinée Vineuse 2 van dit jaar was het centrale thema De invloed van klimaat op wijn. Een vooruitziende blik: ik kan me niet herinneren dat er eerder een jaar is geweest waarin er zoveel over het klimaat is gesproken als het huidige. In Nederland begon het mooie weer in april en dit hield maandenlang aan. Droogte werd in Nederland opeens een probleem. Hoe anders was het in het zuiden van Europa....

Lees verder
Trend du moment

Door Elisa Duivestein, 9 augustus 2018

Trend du moment

Hielden wij altijd al van een lekker gekoeld glas rode wijn in de zomer, nu lijkt toch ook de rest van Nederland om. Drink je graag rode wijn, dan kun je deze in de zomer gewoon heerlijk door blijven drinken. Super verfrissend en de fruitige tonen in de wijn worden door het koelen weer teruggebracht. Voor alle witte wijn en rosé drinkers: probeer het eens, je zult verrast zijn! Vooral jonge,...

Lees verder
Exclusief importeur Sassicaia

Door Sylvana Oortwijn, 12 april 2018

Exclusief importeur Sassicaia

Wijnkoperij Okhuysen, sinds 1867 gespecialiseerd in de import van kwaliteitswijnen, is per heden de exclusieve importeur van de wereldberoemde wijn Sassicaia uit Bolgheri (Toscane, Italië) en de overige wijnen van Tenuta San Guido. Sassicaia behoort tot de meest gezochte wijnen ter wereld. Het was de wijn die Italië in de jaren zeventig van de vorige eeuw als producent van topwijnen op de kaart ...

Lees verder
Onvergetelijk 2017

Door Maartje van Veldhuizen, 21 december 2017

Onvergetelijk 2017

Wat was 2017 een mooi jaar! Wij stonden op veel manieren stil bij ons 150-jarig bestaan; als team onder elkaar en natuurlijk ook samen met u, relaties van Okhuysen. In dit blog kijken we nog eenmaal terug op het onvergetelijke lustrumjaar. Opening lustrumjaar door burgemeester WienenOp 10 mei werd in het bijzijn van enkele journalisten het lustrumjaar officieel geopend door burgemeester Wien...

Lees verder
Lijstjestijd

Door Maartje van Veldhuizen, 30 november 2017

Lijstjestijd

Nu het einde van het jaar in zicht is, is ook de grote lijstjestijd weer aangebroken. In ‘wijn en food land’ zijn er twee lijstjes die alle professionals en veel liefhebbers in de gaten houden: de WINELIFE Magazine Hotlist en de FavorFlav Food top 100. Xavier Kat en zijn jarige Okhuysen scoorden ook dit jaar weer goed! WINELIFE Magazine Hotlist Het is inmiddels een mooie traditie dat het vrol...

Lees verder
Wat een jaar!

Door Xavier Kat, 24 november 2017

Wat een jaar!

Het jaar 2017 zal ons nog lang heugen. We vierden – het zal u niet ontgaan zijn – onze 150ste verjaardag. Met u, onze klanten, met onze producenten en met elkaar. Het lustrumjaar werd officieel geopend door de burgemeester van Haarlem, die met verve een magnumfles van onze jubileumbubbel met een speciale sabreersabel ontkurkte. Gedurende het hele jaar waren er grotere en kleinere activiteiten....

Lees verder
Wijn van het jaar!

Door Maartje van Veldhuizen, 8 november 2017

Wijn van het jaar!

Op maandag 6 november 2017 heeft onze 2016 Guilhem rouge van Moulin de Gassac de prestigieuze prijs ‘Proefschrift - Wijn van het Jaar’ gewonnen! De prijs werd uitgereikt door The Wine and Food Association, tijdens de vakbeurs Gastronomie | Fine Food Professional in Utrecht. De 2016 Guilhem Rouge - Pays de l'Hérault van Moulin de Gassac won in de categorie ‘rood tot € 7,50’ en ontving va...

Lees verder
Monsieur Louis

Door Maartje van Veldhuizen, 8 november 2017

Monsieur Louis

Het zal u niet zijn ontgaan: ‘Monsieur Louis’, oud-directeur van Okhuysen, heeft een boek geschreven over zijn ervaringen als wijnkoper. Hij schreef dit boek op verzoek van zijn zoon Xavier, en in het kader van het honderdvijftig jarig bestaan van Okhuysen. In het boek leest u hoe Louis besmet raakte met het wijnvirus en rijdt u met hem door heel Frankrijk en delen van Spanje, op zoek naar ...

Lees verder
Herinneringen

Door Xavier Kat, 5 oktober 2017

Herinneringen

De zomer ligt alweer achter ons en op het moment van schrijven is de oogst op het noordelijk halfrond in volle hevigheid losgebarsten. Op veel plekken valt de pluk dit jaar vroeg. Frankrijk voorziet een van de kleinste oogsten van de laatste zestig jaar, kleiner dan 1991. Grote delen van het land werden geteisterd door een late, destructieve vorstperiode, met daaroverheen nog hagel. Daarna k...

Lees verder
Lustrumreis Bordeaux - Dag 3

Door Menno Wigmore, 21 september 2017

Lustrumreis Bordeaux - Dag 3

Twee geweldige, onvergetelijke dagen in Bordeaux zijn moeilijk te evenaren, maar na een heerlijk ontbijt in ons hotel in het heuvelachtige Entre-Deux-Mers, vertrok de bus richting Saint-Émilion. Na de ruige terugrit de avond ervoor, hadden we gelukkig onze ‘eigen’ buschauffeur weer terug. Op deze laatste dag had hij zelfs een geluidsinstallatie geregeld, hiermee was de uitleg van Xavier bij a...

Lees verder
Lustrumreis Bordeaux - Dag 2

Door Kristi Gansner, 21 september 2017

Lustrumreis Bordeaux - Dag 2

We zijn deze zonnige zondag gestart met een klein rondje door de nevelachtige wijngaarden van Château Pey la Tour; een prachtig gezicht. Daarna genoten we van een heerlijk ontbijt en het verjaardagsplonsje van Jeroen en Woudt. Om 9.30 uur stapten we in de bus naar Bordeaux. Sobovi In Bordeaux worden we ontvangen door Christophe Bernard van de ‘Groupe Bernard’ die hier aan de kade al vier gene...

Lees verder
Lustrumreis Bordeaux - Dag 1

Door Bianca van der Ven, 21 september 2017

Lustrumreis Bordeaux - Dag 1

Wij, althans Wijnkoperij Okhuysen, bestaan dit jaar 150 jaar. Het gehele team wordt daarom getrakteerd op een heuse lustrumreis. Dat we gingen vliegen wisten we al langer, maar waarheen? In de weken voor de bekendmaking van de bestemming zijn wij in gedachten al heel Europa doorgereisd. Een mail van Xavier maakte ook niets duidelijk; hij had gebeld met het hotel in Portugal, de busmaatschappij in ...

Lees verder
Okhuysen in het FD

Door Jan Verbeek, 19 mei 2017

Okhuysen in het FD

Hoe een Haarlemse wijnhandel 'internetcowboys' van het lijf houdt Wijnhandel Okhuysen viert deze zomer zijn 150-jarig bestaan. Maar zonder zorgen is het Haarlemse familiebedrijf niet. Xavier Kat, directeur en eigenaar van een van de oudste wijnbedrijven van Nederland, ergert zich groen en geel aan onlineaanbieders die wijn standaard met een korting tot wel 50% in de markt zetten. ‘H...

Lees verder
Okhuysen in de Volkskrant

Door Nanda Troost, 12 december 2016

Okhuysen in de Volkskrant

Internetcowboys mogen doen wat ze willen, maar Wijnkoperij Okhuysen houdt vast aan zijn eigen koers. Daarin staan een eerlijke prijs en direct contact met de beste wijnboeren centraal. De fles komt, het moet nog middag worden, bijna meteen op tafel. Het is een Saint-Emilion van Château Ausone. Uit 1955, een van de allermooiste wijnen die Xavier Kat (46) ooit heeft gedronken. De fles is leeg,...

Lees verder
Job behaalt ‘Magister Vini’!

Door Maartje van Veldhuizen, 15 november 2016

Job behaalt ‘Magister Vini’!

Elfde persoon die deze hoogst mogelijke wijnopleiding afrondt en jongste Magister Vini ooit. Op 15 november behaalde Job Joosse, wijnadviseur bij Wijnkoperij Okhuysen, na een succesvolle verdediging van zijn scriptie ‘Het belang van kwaliteit voor Cabernet Franc uit Anjou en Touraine’, de titel Magister Vini. Job Joosse (1982) is daarmee de elfde Nederlander die deze hoogst haalbare professi...

Lees verder
Kans op een proefpakket!

Door Xavier Kat, 20 juli 2016

Kans op een proefpakket!

Vanaf nu is het ook mogelijk wijnen te beoordelen en te reviewen via onze website! Hoe werkt het? Klik op de gewenste wijn en navigeer naar het tabblad Reviews. Log in met uw accountgegevens of maak een nieuw account aan en schrijven maar!Waarom een wijnrecensie schrijven? Wij waarderen de feedback van onze klanten. Het helpt ons inzicht te krijgen in de wensen van onze klanten, maar daarnaas...

Lees verder
Willem Koper 40 jaar in dienst!

Door Xavier Kat, 3 maart 2016

Willem Koper 40 jaar in dienst!

Deze week is ‘Onze Willem’ 40 jaar in dienst bij Okhuysen. Een zeer heugelijk feit dat we graag met u delen! Klanten uit de directe van omgeving van Haarlem zijn Willem ongetwijfeld wel eens tegengekomen. Ofwel op de weg in zijn (doorgaans goed gepoetste) rode Okhuysen-bus, dan wel aan de deur om de bestelde dozen met wijn aan u te overhandigen. Willem begon zijn loopbaan in het ma...

Lees verder
Een lange bevalling…

Door Xavier Kat, 15 januari 2016

Een lange bevalling…

Eindelijk, het is zover, de nieuwe website van Okhuysen is LIVE! Zijn we blij? Natuurlijk zijn we dat! Zijn we tevreden? Dat zijn we zeker. Maar we zijn pas echt tevreden, als onze klanten dat ook zijn. Is de website dan nu ook helemaal gereed? Ja en nee. De eerste prioriteit van de nieuwe website was dat iedere bezoeker de wijnen die hij of zij zoekt gemakkelijk kan vinden. Maar ook dat wann...

Lees verder
We swingen als nooit tevoren!

Door Xavier Kat, 24 december 2015

We swingen als nooit tevoren!

Hoe zullen we straks terugkijken op het jaar 2015? Politiek gezien was het op zijn minst een onrustig jaar. Humanitair was 2015 een ware ramp en we kunnen alleen maar hopen dat 2016 beter zal zijn. Daarentegen beleefde de wijnwereld een zeer rooskleurig jaar. De zon scheen uitbundig, de kwaliteit van de geoogste druiven was in veel wijnstreken hoog en de geproduceerde volumes waren doorgaans goed ...

Lees verder
Nieuwe aanwinst: Pierre Péters

Door Maartje van Veldhuizen, 18 december 2015

Nieuwe aanwinst: Pierre Péters

Pierre Péters maakt (bijna) alleen maar Blancs de Blancs, Grand Cru Champagnes, van druiven van eigen wijngaard.Het domein Pierre Péters is gelegen in Mesnil-sur-Oger, in hart van de Côtes des Blancs. Het werd in 1919 opgericht door Camille Péters. De van oorsprong Luxemburgse familie Péters toog echter al in 1858 naar de Champagne: Gaspar Péters werd toen dankzij zijn huwelijk eigenaar van ...

Lees verder
Proeverij Jean-Marie Guffens

Door Maartje van Veldhuizen, 31 maart 2015

Proeverij Jean-Marie Guffens

Jean-Marie Guffens is een wijnmaker die zijn gelijke niet kent. Zijn wijnen zijn niet alleen van zéér hoge kwaliteit, ze hebben tevens een geheel eigen en herkenbare signatuur. Guffens maakt geen ‘Chablis’ of ‘Pouilly Fuissé’, hij maakt ‘Guffens wijn’. Daarmee bedoelt hij: “het best mogelijke in het gebied waar ik op dat moment werk”. Bovendien weet Guffens zijn wijnen o...

Lees verder
Onze Wijnwereld

Door Xavier Kat, 26 februari 2015

Onze Wijnwereld

De wereld van de wijnproductie maakt een enorme ontwikkeling door. De kaarten worden opnieuw geschud. Alhoewel streken als Bordeaux en Bourgogne nog altijd op het allerhoogste niveau acteren, zijn overal ter wereld minder bekende wijngebieden hard bezig met het dichten van het kwaliteitsgat. Veel productiegebieden zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden met andere druivenrassen, verbeterd wijngaar...

Lees verder
10.000 voor Serious Request!

Door Sylvana Oortwijn, 29 december 2014

10.000 voor Serious Request!

Zoals je wellicht weet, was de Grote Markt in Haarlem van 18 tot en met 24 december 2014 het podium voor de jaarlijkse actie van 3FM Serious Request voor het Rode Kruis. Drie DJ’s van 3FM lieten zich gedurende deze zes dagen zonder eten opsluiten in het Glazen huis om zo geld op te halen voor het goede doel. Daarmee hielpen zij vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld...

Lees verder
Zin in de Feestdagen!

Door Xavier Kat, 27 november 2014

Zin in de Feestdagen!

Het is raar schrijven over het gure decemberweer en het gerieflijk knapperende haardvuur in huis, als het op het moment van schrijven, op de 1ste november, ruim twintig graden is en kinderen in korte broeken buitenspelen. Geen druif die daar nog van profiteert, want de bladeren vallen en de oogst is inmiddels overal (op hier en daar een ‘vendange tardive’ na) binnen. Wederom waren de...

Lees verder
2e plek voor Wijnwinkel 2015!

Door Sylvana Oortwijn, 27 oktober 2014

2e plek voor Wijnwinkel 2015!

Zondag 26 oktober werden in Kasteel de Wittenburg de winnaars en de nummers twee en drie bekendgemaakt die het komende jaar de eretitel ‘Aanbevolen Wijnwinkel’ en ‘Aanbevolen Wijnwebwinkel’ mogen dragen. Na een inschrijving, een stemronde door consumenten en een vakkundige juryberoordeling wist Okhuysen  de 2e prijs in de wacht weten te slepen voor  wijnwinkel van het J...

Lees verder