Over Wijn

Door Elisa Duivestein | 1 november 2019
We worden er iedere dag mee geconfronteerd, steeds extremer wordende weersomstandigheden. Van enorme droogte tot gigantische regenval. Dat deze veranderingen in het klimaat ook invloed hebben op het werk van onze wijnboeren, is vanzelfsprekend. Zij worden elk oogstjaar uitgedaagd om met het mooie, maar ook met de grillen van moeder natuur om te gaan. Dat dit steeds uitdagender wordt, is iets...
Lees meer
Door Elisa Duivestein | 24 oktober 2019
Op het Perswijn Wijnconcours 2019 is onze Chenin blanc uit Franschhoek van Kruger Family Wines als winnaar uit de bus gekomen in de catagorie Chenin tot 15.- Wat een eer! En wat een mooie wijn ook, deze heerlijke chenin van de talentvolle Zuid-Afrikaanse Johan Kruger. Johan, in zijn beginjaren als wijnmaker gekroond tot Young South African Winemaker of the Year (2005), begon zijn carriere bij z...
Lees meer
Door Job Joosse | 6 september 2019
Voor de meeste mensen wordt witte Bourgogne gemaakt van chardonnay. Punt. Toch is er sinds enige tijd een vrij onbekende, maar typisch bourgondische druif aan een stille opmars bezig: genaamd aligoté! Het is niet geheel vreemd dat veel mensen met een boogje om de aligoté heen liepen. De beste plekken in de wijngaard werden van oudsher immers gereserveerd voor chardonnay of pinot noir. De aligot...
Lees meer
Door Job Joosse | 6 september 2019
De blauwe druif grenache noir is voor veel mensen een grote onbekende. We noemen deze druif hier heel bewust grenache noir aangezien er ook mutaties van deze druif zijn onder de naam grenache gris en grenache blanc. De internationale blauwe druivenrassen zoals cabernet-sauvignon, merlot en syrah genieten een veel grotere bekendheid. Je komt grenache noir ook weinig tegen als cépage (wijn gemaakt ...
Lees meer
Door Aad Kuijper | 6 september 2019
Sommige dingen in het leven zijn onvergetelijk. De zoen met het meisje van wie je altijd dacht dat ze onbereikbaar was. De geboorte van je eerste kind. En in mijn geval ook die van nummer twee, drie en vier. Of die mooie stranddag waarop je met vrienden op het terras zat terwijl de kinderen speelden in het zand. Het schijnen de ervaringen te zijn die voorbijkomen in die laatste flits. Net voor die...
Lees meer
Door Xavier Kat | 6 september 2019
Deze zomer verbleef ik enige tijd in Portugal, in en rondom de fantastische stad Lissabon. Miljoenenstad Lissabon is enerzijds hip en modern, vol fantastische restaurants en leuke winkels. Tegelijkertijd heeft de stad iets puurs en oorspronkelijks, wat haar een sterke identiteit geeft. De plaatselijke bevolking en de grote stroom toeristen leven ieder in hun eigen tempo ogenschijnlijk tevreden naa...
Lees meer
Door Aad Kuijper | 21 juni 2019
Wijn-spijs combinaties. Ik weet niet waarom, maar als ik ergens een hekel aan heb is het dat wel. Het oeverloze getut met “wat waarbij te drinken”, ik krijg er jeuk van. Heeft iemand last van allergieën? Ja ik, voor wijn-spijs combinaties.En toch combineert iedereen maar raak tegenwoordig. Waarbij geldt: hoe minder de fles hoe gewichtiger de aanbevelingen. “Heerlijk bij een geroosterde lams...
Lees meer
Door Elisa Duivestein | 9 mei 2019
De laatste tijd lijkt er een trend op te komen van wijnen uit ‘onontdekte’ wijnlanden en -streken. Wijnland bij uitstek Frankrijk is nog altijd hofleverancier, maar levert de laatste jaren in. Er is ruimte voor nieuwe dingen! Daarmee doelen we niet op de ‘nieuwe wereldlanden’, waar overigens ook van alles gebeurt, maar op bijvoorbeeld Duitsland (enorm in opmars), Oostenrijk, Hongarije...
Lees meer
Door Aad Kuijper | 5 april 2019
Ik weet niet hoe het met u zit maar voor mij is de Loire altijd een beetje een “vergeten” wijnregio. Misschien doordat de Autoroute du Sud er niet stopt, maar voor je het weet rijd je het voorbij. En dat is zonde. Want van alle Franse wijnregio’s kent de Loire misschien wel de meest spannende variatie aan wijnen.Ga maar na. Waar je in de Rhône toch voornam...
Lees meer
Door Elisa Duivestein | 13 december 2018
De kerstdagen komen steeds dichterbij. De kerstversiering hangt in de straten, de winkels liggen vol lekkernijen en om je heen klinkt steeds vaker ‘wat ga jij eigenlijk eten met Kerst?’ Waar velen vlekken in de nek krijgen van het idee een kerstdiner op tafel te toveren, vinden wij dat helemaal niet nodig. Verdeel bijvoorbeeld de gerechten onder de gasten. De een zorgt voor iets lekker...
Lees meer
Door Elisa Duivestein | 23 november 2018
Het gebeurt niet vaak dat wij een nieuwe champagne aan ons assortiment toevoegen. Maar als onze exclusieve topproducent Veuve A. Devaux met zo'n onweerstaanbare bubbel als deze Coeur des Bar komt, zeggen wij uiteraard geen nee. Want wat is dit een aanwinst voor ons al prachtige aanbod exclusieve champagnes. Deze cuvee is gemaakt van 100% pinot noir druiven, een zogeheten 'blanc de noir', g...
Lees meer
Door Elisa Duivestein | 18 oktober 2018
Het is altijd fijn als onze wijnen, naast de waardering van onze klanten, ook bij professionals en de pers in de smaak vallen. En nee, dat went zeker nooit. Elke keer streven wij er weer naar om de beste, lekkerste en mooiste wijnen te vinden, de lijnen met onze wijnmakers kort te houden, om zo constante kwaliteit te kunnen bieden. Onze prachtige Huguet cava van Can Feixes is nu door Perswijn Wijn...
Lees meer
Door Brenda ten Brinke | 20 september 2018
We nemen u weer mee op reis, dit keer naar een van onze favoriete landen: La Bella Italia! We starten in Umbrië, in het betoverende Orvieto, om vervolgens via het pittoreske Toscaanse wijnstadje Montepulciano in noordwestelijke richting af te reizen naar het fameuze Chianti (Classico) gebied. OrvietoDe naam Montepulciano klinkt vele wijnliefhebbers als muziek in de oren. Je kunt met gemak een paa...
Lees meer
Door Milton Verseput | 18 september 2018
In 2015 heb ik Maine en Jean-Marie Guffens-Heynen voor het eerst ontmoet, tijdens een masterclass in Amsterdam. En wat voor een masterclass: het was een combinatie van een sublieme proeverij en een monoloog doorspekt met Cruijffiaanse oneliners en een flinke dosis humor. De als acteur opgeleide Jean-Marie voelt zich thuis voor een publiek en kan meesterlijk vertellen. Op de bewering van Robert Par...
Lees meer
Door Xavier Kat | 14 september 2018
In Vinée Vineuse 2 van dit jaar was het centrale thema De invloed van klimaat op wijn. Een vooruitziende blik: ik kan me niet herinneren dat er eerder een jaar is geweest waarin er zoveel over het klimaat is gesproken als het huidige. In Nederland begon het mooie weer in april en dit hield maandenlang aan. Droogte werd in Nederland opeens een probleem. Hoe anders was het in het zuiden van Europa....
Lees meer
Door Elisa Duivestein | 9 augustus 2018
Hielden wij altijd al van een lekker gekoeld glas rode wijn in de zomer, nu lijkt toch ook de rest van Nederland om. Drink je graag rode wijn, dan kun je deze in de zomer gewoon heerlijk door blijven drinken. Super verfrissend en de fruitige tonen in de wijn worden door het koelen weer teruggebracht. Voor alle witte wijn en rosé drinkers: probeer het eens, je zult verrast zijn! Vooral jonge,...
Lees meer
Door Sylvana Oortwijn | 12 april 2018
Wijnkoperij Okhuysen, sinds 1867 gespecialiseerd in de import van kwaliteitswijnen, is per heden de exclusieve importeur van de wereldberoemde wijn Sassicaia uit Bolgheri (Toscane, Italië) en de overige wijnen van Tenuta San Guido. Sassicaia behoort tot de meest gezochte wijnen ter wereld. Het was de wijn die Italië in de jaren zeventig van de vorige eeuw als producent van topwijnen op de kaart ...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 21 december 2017
Wat was 2017 een mooi jaar! Wij stonden op veel manieren stil bij ons 150-jarig bestaan; als team onder elkaar en natuurlijk ook samen met u, relaties van Okhuysen. In dit blog kijken we nog eenmaal terug op het onvergetelijke lustrumjaar. Opening lustrumjaar door burgemeester WienenOp 10 mei werd in het bijzijn van enkele journalisten het lustrumjaar officieel geopend door burgemeester Wien...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 30 november 2017
Nu het einde van het jaar in zicht is, is ook de grote lijstjestijd weer aangebroken. In ‘wijn en food land’ zijn er twee lijstjes die alle professionals en veel liefhebbers in de gaten houden: de WINELIFE Magazine Hotlist en de FavorFlav Food top 100. Xavier Kat en zijn jarige Okhuysen scoorden ook dit jaar weer goed! WINELIFE Magazine Hotlist Het is inmiddels een mooie traditie dat het vrol...
Lees meer
Door Xavier Kat | 24 november 2017
Het jaar 2017 zal ons nog lang heugen. We vierden – het zal u niet ontgaan zijn – onze 150ste verjaardag. Met u, onze klanten, met onze producenten en met elkaar. Het lustrumjaar werd officieel geopend door de burgemeester van Haarlem, die met verve een magnumfles van onze jubileumbubbel met een speciale sabreersabel ontkurkte. Gedurende het hele jaar waren er grotere en kleinere activiteiten....
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 8 november 2017
Op maandag 6 november 2017 heeft onze 2016 Guilhem rouge van Moulin de Gassac de prestigieuze prijs ‘Proefschrift - Wijn van het Jaar’ gewonnen! De prijs werd uitgereikt door The Wine and Food Association, tijdens de vakbeurs Gastronomie | Fine Food Professional in Utrecht. De 2016 Guilhem Rouge - Pays de l'Hérault van Moulin de Gassac won in de categorie ‘rood tot € 7,50’ en ontving va...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 8 november 2017
Het zal u niet zijn ontgaan: ‘Monsieur Louis’, oud-directeur van Okhuysen, heeft een boek geschreven over zijn ervaringen als wijnkoper. Hij schreef dit boek op verzoek van zijn zoon Xavier, en in het kader van het honderdvijftig jarig bestaan van Okhuysen. In het boek leest u hoe Louis besmet raakte met het wijnvirus en rijdt u met hem door heel Frankrijk en delen van Spanje, op zoek naar ...
Lees meer
Door Xavier Kat | 5 oktober 2017
De zomer ligt alweer achter ons en op het moment van schrijven is de oogst op het noordelijk halfrond in volle hevigheid losgebarsten. Op veel plekken valt de pluk dit jaar vroeg. Frankrijk voorziet een van de kleinste oogsten van de laatste zestig jaar, kleiner dan 1991. Grote delen van het land werden geteisterd door een late, destructieve vorstperiode, met daaroverheen nog hagel. Daarna k...
Lees meer
Door Menno Wigmore | 21 september 2017
Twee geweldige, onvergetelijke dagen in Bordeaux zijn moeilijk te evenaren, maar na een heerlijk ontbijt in ons hotel in het heuvelachtige Entre-Deux-Mers, vertrok de bus richting Saint-Émilion. Na de ruige terugrit de avond ervoor, hadden we gelukkig onze ‘eigen’ buschauffeur weer terug. Op deze laatste dag had hij zelfs een geluidsinstallatie geregeld, hiermee was de uitleg van Xavier bij a...
Lees meer
Door Kristi Gansner | 21 september 2017
We zijn deze zonnige zondag gestart met een klein rondje door de nevelachtige wijngaarden van Château Pey la Tour; een prachtig gezicht. Daarna genoten we van een heerlijk ontbijt en het verjaardagsplonsje van Jeroen en Woudt. Om 9.30 uur stapten we in de bus naar Bordeaux. Sobovi In Bordeaux worden we ontvangen door Christophe Bernard van de ‘Groupe Bernard’ die hier aan de kade al vier gene...
Lees meer
Door Bianca van der Ven | 21 september 2017
Wij, althans Wijnkoperij Okhuysen, bestaan dit jaar 150 jaar. Het gehele team wordt daarom getrakteerd op een heuse lustrumreis. Dat we gingen vliegen wisten we al langer, maar waarheen? In de weken voor de bekendmaking van de bestemming zijn wij in gedachten al heel Europa doorgereisd. Een mail van Xavier maakte ook niets duidelijk; hij had gebeld met het hotel in Portugal, de busmaatschappij in ...
Lees meer
Door Jan Verbeek | 19 mei 2017
Hoe een Haarlemse wijnhandel 'internetcowboys' van het lijf houdt Wijnhandel Okhuysen viert deze zomer zijn 150-jarig bestaan. Maar zonder zorgen is het Haarlemse familiebedrijf niet. Xavier Kat, directeur en eigenaar van een van de oudste wijnbedrijven van Nederland, ergert zich groen en geel aan onlineaanbieders die wijn standaard met een korting tot wel 50% in de markt zetten. ‘H...
Lees meer
Door Nanda Troost | 12 december 2016
Internetcowboys mogen doen wat ze willen, maar Wijnkoperij Okhuysen houdt vast aan zijn eigen koers. Daarin staan een eerlijke prijs en direct contact met de beste wijnboeren centraal. De fles komt, het moet nog middag worden, bijna meteen op tafel. Het is een Saint-Emilion van Château Ausone. Uit 1955, een van de allermooiste wijnen die Xavier Kat (46) ooit heeft gedronken. De fles is leeg,...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 15 november 2016
Elfde persoon die deze hoogst mogelijke wijnopleiding afrondt en jongste Magister Vini ooit. Op 15 november behaalde Job Joosse, wijnadviseur bij Wijnkoperij Okhuysen, na een succesvolle verdediging van zijn scriptie ‘Het belang van kwaliteit voor Cabernet Franc uit Anjou en Touraine’, de titel Magister Vini. Job Joosse (1982) is daarmee de elfde Nederlander die deze hoogst haalbare professi...
Lees meer
Door Xavier Kat | 20 juli 2016
Vanaf nu is het ook mogelijk wijnen te beoordelen en te reviewen via onze website! Hoe werkt het? Klik op de gewenste wijn en navigeer naar het tabblad Reviews. Log in met uw accountgegevens of maak een nieuw account aan en schrijven maar!Waarom een wijnrecensie schrijven? Wij waarderen de feedback van onze klanten. Het helpt ons inzicht te krijgen in de wensen van onze klanten, maar daarnaas...
Lees meer
Door Xavier Kat | 3 maart 2016
Deze week is ‘Onze Willem’ 40 jaar in dienst bij Okhuysen. Een zeer heugelijk feit dat we graag met u delen! Klanten uit de directe van omgeving van Haarlem zijn Willem ongetwijfeld wel eens tegengekomen. Ofwel op de weg in zijn (doorgaans goed gepoetste) rode Okhuysen-bus, dan wel aan de deur om de bestelde dozen met wijn aan u te overhandigen. Willem begon zijn loopbaan in het ma...
Lees meer
Door Xavier Kat | 15 januari 2016
Eindelijk, het is zover, de nieuwe website van Okhuysen is LIVE! Zijn we blij? Natuurlijk zijn we dat! Zijn we tevreden? Dat zijn we zeker. Maar we zijn pas echt tevreden, als onze klanten dat ook zijn. Is de website dan nu ook helemaal gereed? Ja en nee. De eerste prioriteit van de nieuwe website was dat iedere bezoeker de wijnen die hij of zij zoekt gemakkelijk kan vinden. Maar ook dat wann...
Lees meer
Door Xavier Kat | 24 december 2015
Hoe zullen we straks terugkijken op het jaar 2015? Politiek gezien was het op zijn minst een onrustig jaar. Humanitair was 2015 een ware ramp en we kunnen alleen maar hopen dat 2016 beter zal zijn. Daarentegen beleefde de wijnwereld een zeer rooskleurig jaar. De zon scheen uitbundig, de kwaliteit van de geoogste druiven was in veel wijnstreken hoog en de geproduceerde volumes waren doorgaans goed ...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 18 december 2015
Pierre Péters maakt (bijna) alleen maar Blancs de Blancs, Grand Cru Champagnes, van druiven van eigen wijngaard.Het domein Pierre Péters is gelegen in Mesnil-sur-Oger, in hart van de Côtes des Blancs. Het werd in 1919 opgericht door Camille Péters. De van oorsprong Luxemburgse familie Péters toog echter al in 1858 naar de Champagne: Gaspar Péters werd toen dankzij zijn huwelijk eigenaar van ...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 31 maart 2015
Jean-Marie Guffens is een wijnmaker die zijn gelijke niet kent. Zijn wijnen zijn niet alleen van zéér hoge kwaliteit, ze hebben tevens een geheel eigen en herkenbare signatuur. Guffens maakt geen ‘Chablis’ of ‘Pouilly Fuissé’, hij maakt ‘Guffens wijn’. Daarmee bedoelt hij: “het best mogelijke in het gebied waar ik op dat moment werk”. Bovendien weet Guffens zijn wijnen o...
Lees meer
Door Xavier Kat | 26 februari 2015
De wereld van de wijnproductie maakt een enorme ontwikkeling door. De kaarten worden opnieuw geschud. Alhoewel streken als Bordeaux en Bourgogne nog altijd op het allerhoogste niveau acteren, zijn overal ter wereld minder bekende wijngebieden hard bezig met het dichten van het kwaliteitsgat. Veel productiegebieden zijn zichzelf opnieuw aan het uitvinden met andere druivenrassen, verbeterd wijngaar...
Lees meer
Door Sylvana Oortwijn | 29 december 2014
Zoals je wellicht weet, was de Grote Markt in Haarlem van 18 tot en met 24 december 2014 het podium voor de jaarlijkse actie van 3FM Serious Request voor het Rode Kruis. Drie DJ’s van 3FM lieten zich gedurende deze zes dagen zonder eten opsluiten in het Glazen huis om zo geld op te halen voor het goede doel. Daarmee hielpen zij vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld...
Lees meer
Door Xavier Kat | 27 november 2014
Het is raar schrijven over het gure decemberweer en het gerieflijk knapperende haardvuur in huis, als het op het moment van schrijven, op de 1ste november, ruim twintig graden is en kinderen in korte broeken buitenspelen. Geen druif die daar nog van profiteert, want de bladeren vallen en de oogst is inmiddels overal (op hier en daar een ‘vendange tardive’ na) binnen. Wederom waren de...
Lees meer
Door Sylvana Oortwijn | 27 oktober 2014
Zondag 26 oktober werden in Kasteel de Wittenburg de winnaars en de nummers twee en drie bekendgemaakt die het komende jaar de eretitel ‘Aanbevolen Wijnwinkel’ en ‘Aanbevolen Wijnwebwinkel’ mogen dragen. Na een inschrijving, een stemronde door consumenten en een vakkundige juryberoordeling wist Okhuysen  de 2e prijs in de wacht weten te slepen voor  wijnwinkel van het J...
Lees meer

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!