Blogs

Nog even geduld

Door Elisa Duivestein, 14 januari 2021

Nog even geduld

Hij stond zo mooi in Weekblad Elsevier laatst, de Forgotten Vineyards Shiraz van Kruger Family Wines. Helaas weten wij nooit of en wanneer er over een wijn geplubliceerd gaat worden, en zo wil het dat oogstjaar 2018 al op is. Het is dus óf wachten op het nieuwe oogstjaar 2019, die we dit voorjaar verwachten binnen te krijgen óf wellicht iets anders proberen van deze getalenteerde wijnmaker...

Lees verder
Aan de poort van Petrus

Door Frénk van der Linden, 20 november 2020

Aan de poort van Petrus

Hermetisch afgesloten van de buitenwereld maakt Petrus al decennia lang ‘s werelds grootste en meest mysterieuze wijn. Tijdens een exclusief bezoek waagt journalist en Bordeauxliefhebber Frénk van der Linden zich aan een karakterstudie.Het was zijn ergste nachtmerrie ooit, bekent Olivier Berrouet. Druk gebarend gaf hij als wijnmaker van Petrus het commando alle wijnstokken in het mooiste ...

Lees verder
Dit is Xavier Vignon

Door Elisa Duivestein, 5 november 2020

Dit is Xavier Vignon

De naam Xavier Vignon is inmiddels bij veel wijnliefhebbers bekend en zijn grote schare fans kijkt alweer uit naar de presentatie van het nieuwe oogstjaar van zijn ongekende Côtes du Rhône. Voor de mensen die hem nog niet kennen: wie is Xavier Vignon? Een man met een grote liefde voor wijn, met een talent voor het overdragen van zijn visie en een echte ‘terroir-jager’. Maar er is meer over d...

Lees verder
Oogst op Terre des Dames

Door Lidewij van Wilgen, 13 oktober 2020

Oogst op Terre des Dames

De oogst 2020 is achter de rug. Bijna twee maanden dat ik niet van het domein ben af geweest. Het is een soort magische tijd waarin alles draait om de druiven, hun rijping, de plukkers en al het werk in de kelder. Het bijzondere is dat ik er met het verstrijken van de jaren alleen maar meer plezier in heb gekregen. Ik weet steeds beter wat ik wil en merk dat dat aanstekelijk werkt voor alle mens...

Lees verder
Nog éven geduld… oogsttijd

Door Benjamin Anglade, 20 augustus 2020

Nog éven geduld… oogsttijd

Er breekt een spannende tijd aan voor onze wijnboeren, want de oogst gaat bijna van start. Het zal voor de een nog even duren, de ander staat al in de startblokken, maar dat het gaat gebeuren is een ding dat zeker is. Het is de tijd waar iedere wijnmaker het hele jaar naar uitkijkt: zal al het harde werk in de wijngaard letterlijk zijn vruchten gaan afwerpen?Het team van Mas de Daumas Gassac start...

Lees verder
Parker proeft Casa Marín

Door Elisa Duivestein, 12 augustus 2020

Parker proeft Casa Marín

Viña Casa Marín van oprichtster María Luz Marín (Marilu voor intimi) is een van Chili’s meest prijswinnende wijnhuizen. Ook dit jaar kregen de wijnen zeer hoge scores in Robert Parker’s Wine Advocate; alle wijnen scoorden boven de 90 punten! ‘Hoe een wijnmaakster die in het koudere San Antonio terroirwijnen ging maken en daarom voor gek werd verklaard, uitgroeide tot een voorbeeld voor w...

Lees verder
Op vakantie bij Buscareto

Door Fabrizio Martinelli, 3 juli 2020

Op vakantie bij Buscareto

Conti di Buscareto werd in 2002 opgericht vanuit een passie voor wijn. Met behulp van oenoloog Vito Camussi zijn de oude wijngaarden flink onder handen genomen en nieuwe wijngaarden aangeplant. Uitgangspunt bij Buscareto is het in een modern jasje steken van autochtone druivenrassen en tradities. 

Lees verder
Op vakantie bij Can Feixes

Door Joan Huguet, 3 juli 2020

Op vakantie bij Can Feixes

De Penedès is al tientallen jaren wereldberoemd om zijn mousserende wijn, de cava. Maar steeds meer aandacht komt er de laatste jaren voor de “stille” wijnen. Beroemd om zowel zijn cava als stille wijn is Bodegas Can Feixes, een bedrijf dat al sinds de veertiende eeuw bestaat. Sinds de Feixes-familie begin twintigste eeuw uitstierf, wordt het domein met een enorme passie geleid door de famili...

Lees verder
Op vakantie bij Sandra Bravo

Door Sandra Bravo, 2 juli 2020

Op vakantie bij Sandra Bravo

Een groep jonge, getalenteerde wijnmakers (her)ontdekken het geweldige potentieel van Rioja. Er wordt naar oude, hooggelegen wijngaarden gezocht waar per perceel apart wordt gevinifieerd, opgevoed en gebotteld. Het resultaat: wijnen vol verfijning en terroir expressie. Een van die jonge pioniers is Sandra Bravo. Deze zeer getalenteerde wijnmaakster werd vorig jaar uitgeroepen tot Best Young Win...

Lees verder
Op vakantie bij Soalheiro

Door Luis Cerdeira, 2 juli 2020

Op vakantie bij Soalheiro

Maria en Luis Cerdeira van het toonaangevende Quinta de Soalheiro zijn de derde generatie wijnmakers hier. De wijnen die zij maken van de Alvarinho druif, doen de grondvesten van de Vinho Verde schudden. De wijnen van Soalheiro vind je op de wijnkaart door heel Portugal terug en ook in Nederland vinden de wijnen hun weg naar een inmiddels grote schare fans. 

Lees verder
Share a splash!

Door Ondine Chattan, 5 maart 2020

Share a splash!

Ondine Chattan is hoofd-wijnmaker bij Cannonball Wines, en werd in het kader van internationale vrouwendag dit jaar gevraagd naar haar werk. Hoe ziet een dag er als hoofd-wijnmaker uit?"In één woord: magisch. Ik woon in een prachtige omgeving en werk met gelijkgestemden. Iedere dag biedt weer kansen om wijnen te proeven in verschillende productiestadia, strategieën te bedenken voor assemblag...

Lees verder
Wine Advocate over Guffens

Door William Kelley, 9 juni 2020

Wine Advocate over Guffens

Ware originaliteit is zeldzaam in het wijnlandschap van Frankrijk, en vooral in de Bourgogne, waar de kwaliteit meer dan waar dan ook vooraf bepaald is door erfgoed en hiërarchie. Een regio waar appellatie de sleutel tot succes is en succesvolle domeinen bijna altijd familieondernemingen zijn die ver terug gaan. Het idee dat de eerste generatie van Belgische wijnmakers, die niet voor de Côte d'O...

Lees verder
Spanning en sensatie in Galicië!

Door Job Joosse, 19 juni 2020

Spanning en sensatie in Galicië!

In november 2018 maakten we een inkoopreis naar het midden en noorden van Spanje. We reden van Ribera del Duero, via Campo de Borja, Navarra en Rioja naar Galicië in het diepe noordwesten van Spanje. Een indrukwekkende reis waar we ook lange stukken in de auto moesten zitten en soms door onherbergzaam gebied moesten om bij de verschillende wijnmakers te komen. Vooral op de lange stukken viel het ...

Lees verder
Job: 'ik ben enorm verwend'

Door Job Seuren, 19 juni 2020

Job: 'ik ben enorm verwend'

Ik ben enorm verwend. Maar echt, het kan er heel naar aan toe gaan. Het gebeurt soms zelfs dat ik over een Meursault van Comtes Lafon of over Lafite-Rothschild denk: ‘Mwah’. Vies decadent, je mag het gewoon zeggen. Mijn collega’s zeggen lief dat ik veeleisend ben, maar ik weet dat ze eigenlijk denken ‘kap nou eens met je gezeik’. Terecht.Het tegenovergestelde is echter ook waar: ik kan i...

Lees verder
Families Chave en Dirler-Cadé

Door Xavier Kat, 19 juni 2020

Families Chave en Dirler-Cadé

De wijnwereld is geen snelle wereld. Veranderingen hebben tijd nodig en beslissingen zijn niet gemakkelijk terug te draaien. Daarom worden ze niet overhaast genomen. De keuzes die de huidige generatie maakt, hebben invloed op de volgende. De behoefte om iets extra’s te creëren om aan de kinderen achter te laten leeft sterk.Vaak wil de jonge generatie iets nieuws brengen, iets verandere...

Lees verder
Duitsland terug aan de top

Door Xavier Kat, 19 juni 2020

Duitsland terug aan de top

Als er één wijnland is waar een bijzonder verhaal over te vertellen is, dan is het wel Duitsland. Waar na grote hoogte het dal misschien nog wel dieper was. Oorlogen, crisisjaren en wijnwetgeving lagen hieraan ten grondslag. Aan de kwaliteiten van de natuurlijke omstandigheden lag het niet. Die waren en zijn ongekend.Het is dan ook niet verwonderlijk dat in tij-den dat veel wijnlanden en regio...

Lees verder
Thuisblijven

Door Aad Kuijper, 19 juni 2020

Thuisblijven

Druiven zijn net mensen. En net als mensen kunnen ze allemaal wat anders. Je hebt de arbeiders, de werkpaarden zoals de cabernet en mourvèdre maar ook de nerveuze artistiekerige types als pinot en grenache. Er bestaan luie druiven die opgroeien in de rijke grond. Als tweede generatie oud geld. En types die ondanks hun armoedige voedingsbodem de beste wijnen voortbrengen. Of misschien wel juist da...

Lees verder
Kruger Family Wines

Door Johan Kruger, 17 april 2020

Kruger Family Wines

Johan Kruger is een heel bijzonder man en een waanzinnige wijnmaker. Zijn met name witte wijnen, afkomstig van de hoogste wijngaarden van Stellenbosch waren geweldig en wij besloten zijn wijnen te importeren. Maar dat stopte toen hij brak met zijn vader en zonder wijngaard kwam te zitten. Met zijn vader wilden we verder niet werken, want Johan was de man, het genie. If you order de Kruger tasting...

Lees verder
Quinta de Soalheiro

Door Luis Cerdeira, 17 april 2020

Quinta de Soalheiro

De eerste associaties met Portugal zijn voor velen de indrukwekkende rotskusten van de Algarve en daarnaast port. Dit is echter slechts een tipje van de sluier van wat Portugal als zowel vakantieland als wijnland te bieden heeft. Neem nou de ruige en ongerepte Alentejo met zijn eindeloze vlakten vol wijnvelden en olijfbomen, de mooie kastelenroute en schitterende historische dorpen, of het noordel...

Lees verder
Palacio de Bornos

Door Fernando Zaratiegui, 17 april 2020

Palacio de Bornos

De wijngaarden van Palacio de Bornos in Rueda liggen op de beste plekken van de streek, rond de dorpen Rueda, Pollos en La Seca. Er wordt gekeken naar de kwaliteit van de bodem en in detail onderzocht welke stokken het beste groeien op welke grond. Typerend voor Bornos is de kalkrijke kleigrond, met een toplaag van grind en keien. Deze toplaag geeft warmte af in de nacht en de onderlaag zorgt voor...

Lees verder
Altavins

Door Joan Arrufí, 17 april 2020

Altavins

In de DO (Denominación de Origen) Terra Alta gebeuren spannende dingen. Waar bekende regio’s als Priorat en Penedès in de wijnstreek Catalonië vooral de aandacht trekken, wekt het achterland van Terra Alta juist de interesse van een groep nieuwe en bevlogen wijnmakers. Eén van die wijnmakers is Joan Arrufí Peig. Volgens Joan bezit het gebied in het zuidwesten van Catalonië alle ingrediënt...

Lees verder
Bodegas El Paraguas

Door Marcial Pita, 17 april 2020

Bodegas El Paraguas

Verscholen in de DO Ribeiro vinden we een heel kleine producent, genaamd Bodegas El Paraguas. Eigenaren zijn twee vrienden Felicísimo Pereira en Marcial Pita, die uit de regio komen en hun sporen al vele jaren geleden hebben verdiend in de wijnwereld. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien hebben beide vrienden ook nog ander werk, maar ze delen nu eenmaal een passie voor de witte wijnen uit...

Lees verder
Domaine Cauhapé

Door Henri Ramonteu, 17 april 2020

Domaine Cauhapé

Domaine Cauhapé is het verhaal van Henri Ramonteu, een veeboer die geheel autodidact de beste wijnboer in zijn streek wordt. Het is al decennialang een vaste waarde in ons assortiment. Louis Kat ontdekte het domein tijdens een bezoek aan de streek in 1987 en in 1988 kwam het eerste oogstjaar bij ons binnen. We are proud producers from the Pyrenees, famous for our gros manseng and petit manseng. W...

Lees verder
Maison Parcé frères

Door Vincent Parcé, 17 april 2020

Maison Parcé frères

De familie Parcé, eigenaar van het beroemde wijnhuis Domaine de la Rectorie, ontdekte in 2001 de bijzondere terroir van het achterland van de Roussillon, in de omgeving van Maury. Dit dunbevolkte gebied in de uitlopers van de Pyreneeën en nabij de Middellandse Zee oogt ruig, alsof er niets zou kunnen groeien. De hoge hellingen met een bodem van leisteen bleken echter ideaal voor het verbouwen va...

Lees verder
Château de Fontenille

Door Stéphane Defraine & Chantal Boulanger, 17 april 2020

Château de Fontenille

Stéphane Defraine is een bijzondere man. Dat werd meteen duidelijk toen wij hem alweer vijfentwintig jaar geleden voor het eerst ontmoette in Bordeaux. In tegenstelling tot sommige andere wijnmakers, is Stéphane heel open en eerlijk over alles wat hij doet. Zijn gedrevenheid is aanstekelijk. Bovendien bezit hij het vermogen zichzelf continu uit te dagen, met als doel om te leren, te ontdekken, t...

Lees verder
Château Barberousse

Door Stéphane Puyol, 17 april 2020

Château Barberousse

Bij het gehucht Le Bibey, op steenworp afstand van het stadje Saint-Emilion, ligt Château Barberousse van de sympathieke familie Puyol. Van een kasteel is hier overigens geen sprake, want het betreft niet meer dan een boerenhuis met een flinke schuur. In 1985 bezochten wij dit domein voor de eerste keer. Export kende Monsieur Puyol toen niet of nauwelijks, want zoals hij zei: “Mijn klanten won...

Lees verder
Bret Brothers

Door Jean-Philippe Bret, 17 april 2020

Bret Brothers

Jean-Gui en Jean-Phi zijn de Bret Brothers. In 2000 namen zij, na hun universitaire wijnbouwstudies en verschillende stages, de wijngaarden van hun grootvader over en stichtten het Domaine La Soufrandière. We were so much looking forward to show you all our new wines. But you can buy a tasting box and discover them at home. We hope you will be just as excited as we are! - (24 t/m 27 april 2020)...

Lees verder
Domaine Charles Joguet

Door Kevin Fontaine & Charlotte Genet, 17 april 2020

Domaine Charles Joguet

De beste wijngaarden van Chinon liggen bij het dorpje Sazilly, langs het riviertje La Vienne. Domaine Joguet is hier toonaangevend. Hun akkers als ‘Clos de la Dioterie’, ‘Clos du Chêne Vert’ en ‘Les Varennes du Grand Clos’ vormen een begrip in de regio en ver daarbuiten.Vanaf 24 april zijn de prachtige cabernet franc-wijnen van Domaine Charles Joguet met extra korting te bestellen!...

Lees verder
Weingut Stadt Krems

Door Franz-Josef Gansberger, 17 april 2020

Weingut Stadt Krems

Weingut Stadt Krems is gelegen in de deelstaat Niederösterreich en mag zich rekenen tot het oudste wijndomein in Oostenrijk. Al in 1452 werd hier, aan de oevers van de rivier de Donau, wijn gemaakt. De prachtige wijngaarden vinden we op de terrasvormige, op het zuiden gelegen hellingen rond de stad Krems. Sinds jaar en dag is de gemeente Krems eigenaar van het uit 43 hectare wijngaard bestaande d...

Lees verder
Weingut Ingrid Groiss

Door Ingrid Groiss, 17 april 2020

Weingut Ingrid Groiss

De wijnen van Ingrid Groiss zijn net zo sprankelend als haar verschijning. De ambitieuze, gedreven wijnmaakster uit het Weinviertel heeft de fijne kneepjes van het vak van haar oma geleerd, maar ontwikkelde na een studie oenologie (wijnbouwkunde) een geheel eigen stijl. Het weingut ligt in het dorpje Breitenwaida, vrij centraal in het gebied, maar tegelijkertijd op slechts 50 kilometer van hoofd...

Lees verder
Weingut Katharina Wechsler

Door Katharina Wechsler, 17 april 2020

Weingut Katharina Wechsler

De charmante Katharina Wechsler groeide op tussen de wijngaarden van het kleine familiedomein in het dorpje Westhofen in het zuiden van Rheinhessen. Ondanks het feit dat haar ouders enkele van de beste wijngaarden in bezit hadden, verkochten ze de wijn in bulk. Katharina volgde een studie Politicologie en Sociale Wetenschappen in Stuttgart en vond een baan bij een televisieproducent in Berlijn. Na...

Lees verder
Verticale proeverij door Damien

Door Damien Michel, 9 april

Verticale proeverij door Damien

Op 27 maart proefde ik de oogstjaren 2012 tot 2016 van onze cuvée Reserve de la Chapelle. Graag deel ik mijn proefnotities met jou zodat ik kan helpen de wijnen te kiezen om te proeven uit jouw eigen kelder. Montlobre Réserve de La Chapelle 2016 Mooi, robijnrood van kleur met blauwachtige reflecties. De neus is intens en geconcentreed met fris fruit, kruiden, vergezeld met florale tonen...

Lees verder
Dé ontdekking van Mr. Louis

Door Job Joosse, 2 april 2020

Dé ontdekking van Mr. Louis

Als ik mij voorbereid op proeverijen vind ik het heerlijk om het boek 'Monsieur Louis' van Louis Kat erbij te pakken. Het geeft me altijd extra achtergrondinformatie en vaak ook een mooi verhaal over de streek, de producent en hoe zijn wijnen bij Okhuysen terecht zijn gekomen. Onlangs had ik een proeverij waar de wijnen uit het zuidwesten van Frankrijk centraal stonden. Het groepje proevers kocht ...

Lees verder
Oude liefde roest niet

Door Aad Kuijper, 3 april 2020

Oude liefde roest niet

Ik hou al heel lang van Bordeaux. Ik geef het toe, ik kan er niks aan doen, ik ben een ouderwets man; Bordeaux is mijn eerste liefde en ik ben haar trouwe hond. Zoals Obelix als kind in een ketel met toverdrank viel, zo belandde ik ooit als student met mijn neus in een glas Chateau Latour 1963 en was ik op slag betoverd.Het gebeurde tijdens een buitenlandreisje waarvan ik alles vergeten ben behalv...

Lees verder
Snakken naar de zomer

Door Xavier Kat, 3 april 2020

Snakken naar de zomer

Op het moment van schrijven, vier weken voor verschijning van deze Vinée Vineuse, beheerst het Coronavirus voor een groot deel het leven. De situatie voelt onwerkelijk en iedere dag wijzigt hij. Alles wat we gisteren zeiden, klinkt vandaag naïef. Het geeft een gevoel van onzekerheid. We snakken naar de zomer, het jaargetijde dat ons van het virus moet verlossen…Op het moment dat u dit leest za...

Lees verder
Languedoc: value for money

Door Xavier Kat, 6 maart 2020

Languedoc: value for money

Corbières, Minervois, Terrasses de Larzac, Pic-Saint-Loup, Saint-Chinian, Faugères, Picpoul de Pinet; hoe het grootste wijngebied ter wereld uitgroeide tot een van de meest boeiende.Er zijn in de wereld maar weinig wijnregio’s waar de variatie zo groot is als in de Languedoc. De verscheidenheid aan bodemsoorten, klimaten en druivenrassen is enorm in deze streek, waar net zo goed eenvoudige ...

Lees verder
Schenk Graillot

Door Aad Kuijper, 27 februari 2020

Schenk Graillot

Als kind wilde ik altijd Ard Schenk zijn en dichtte ik mijzelf ook goede kansen toe. Ard, dat scheelde maar een letter met Aad en we hadden dezelfde kleur haar, dus dat moest lukken. Wie mij ooit heeft zien krabbelen op de sloot langs de Spoellaan in Heemskerk begrijpt waarom ik mijn latere leven aan de schrijfkunst heb gewijd.Waar gaat dit heen? denkt u nu wellicht en wat heeft dit met wijn te...

Lees verder
Revolutie in Rioja!

Door Job Joosse, 20 februari 2020

Revolutie in Rioja!

De wijnwereld is constant in beweging – in de laatste twintig jaar misschien wel meer dan ooit. Toch zijn er streken die te langzaam hebben meebewogen. Rioja is er daar een van. Maar deze vermaarde streek is bezig het podium terug te pakken, met spectaculaire wijnen. Zonder enige twijfel bezit Rioja een van de grote terroirs van Spanje, waar volstrekt unieke wijnen worden gemaakt. Toch werd de s...

Lees verder
Terugblik 2019 vanaf de Etna

Door Sonia Spadaro Mulone, 23 januari 2020

Terugblik 2019 vanaf de Etna

Ik ben nog steeds erg druk met de restauratie van de oude wijnkelder Palmento in Monte Ilice. Ondanks dat de kelder al 400 jaar oud is en veel zware aardbevingen heeft moeten doorstaan, is hij nog in originele, relatief goede staat. De aardbeving van eind 2018 heeft echter de buitenmuur en dak flink beschadigd. De restauratie is dus complex, maar we zijn goed op weg en ik verwacht alles eind ...

Lees verder
Balsem voor de ziel

Door Onno Kleyn in de Volkskrant, 11 januari 2020

Balsem voor de ziel

Fantastische wijn, dat is het. Tja, laat ik nou daarmee eens beginnen, in plaats van met het roemruchte maar inmiddels al dikwijls vertelde verhaal over hoe Lidewij van Wilgen in 2002 een wijnbedrijf in de Languedoc kocht, er een scheiding overleefde, een kind opvoedde en de naam van haar domein moest veranderen omdat er anders twee Mas des Dames zouden zijn. Terre des Dames heet het sindsdien. On...

Lees verder
Old Vines maken het verschil!

Door Xavier Kat, 22 november 2019

Old Vines maken het verschil!

In Zuid-Afrika is er iets bijzonders gaande. Een beweging in de wijnproductie is in gang gezet. De persoon die hiervoor verantwoordelijk is, heet Rosa Kruger, een viticulturist (wijngaardkundige) die tijdens haar reizen in Europa in de ban raakte van oude wijngaarden waaraan door Europese wijnmakers veel belang werd gehecht. Ze vroeg zich af of Zuid-Afrika ook oude wijngaarden kende en kwam e...

Lees verder
Nieuwe ster uit Spanje

Door Xavier Kat, 22 november 2019

Nieuwe ster uit Spanje

Dominio de Anza is een jong wijndomein uit de opkomende Spaanse wijnstreek Bierzo, in het zuidwesten van Spanje. Oprichter en wijnmaker is de nog jonge Diego Magaña, een van Spanjes grote talenten van dit moment.Raúl PerézDiego komt uit een bekende wijnfamilie in Navarra en groeide op tussen de wijngaarden. Hij deed uitgebreid ervaring op in Bordeaux, Bourgogne, Argentinië en Chili, maar he...

Lees verder
De oogst: vervolg

Door Lidewij van Wilgen, 15 oktober 2019

De oogst: vervolg

Hoe bepaal je of een druif klaar is om geoogst te worden? Grotendeels op basis van het suikergehalte natuurlijk, de zuurgraad, en nog een lijstje andere details dat een beetje oenologisch laboratorium zo voor je uitdraait. De basis is altijd hetzelfde: tweehonderd losse druiven die je in verschillende rijen afwisselend hoog, laag, aan de zon- of juist de schaduwkant moet verzamelen. Nu zijn m...

Lees verder
De oogst op Terre des Dames

Door Lidewij van Wilgen, 8 oktober 2019

De oogst op Terre des Dames

Zondagochtend 07.30 uur. Als ik dit schrijf liggen jullie waarschijnlijk nog lekker in bed of zijn net aan het tweede katern van de weekendkrant begonnen. Ik zit op een stoeltje naast tank nummer zestien, bij de ingang van de cave, van waar ik uitzicht heb over de wijngaarden, de bossages en het lager liggende land daarachter. Naast me, op de grond, een grote witte bak waarin ik, via een filter, d...

Lees verder
Ook bourgogne: aligoté

Door Job Joosse, 6 september 2019

Ook bourgogne: aligoté

Voor de meeste mensen wordt witte Bourgogne gemaakt van chardonnay. Punt. Toch is er sinds enige tijd een vrij onbekende, maar typisch bourgondische druif aan een stille opmars bezig: genaamd aligoté! Het is niet geheel vreemd dat veel mensen met een boogje om de aligoté heen liepen. De beste plekken in de wijngaard werden van oudsher immers gereserveerd voor chardonnay of pinot noir. De aligot...

Lees verder
Een liefdesverklaring

Door Aad Kuijper, 6 september 2019

Een liefdesverklaring

Sommige dingen in het leven zijn onvergetelijk. De zoen met het meisje van wie je altijd dacht dat ze onbereikbaar was. De geboorte van je eerste kind. En in mijn geval ook die van nummer twee, drie en vier. Of die mooie stranddag waarop je met vrienden op het terras zat terwijl de kinderen speelden in het zand. Het schijnen de ervaringen te zijn die voorbijkomen in die laatste flits. Net voor die...

Lees verder
Geen spoortje zoet

Door Hilary Akers, 22 juni 2019

Geen spoortje zoet

Lambrusco, dat is toch die zoete meuk met prik die je bij de pizzeria kunt bestellen, die puberwijn? Niet per se. Deze lambrusco is friszuur, delicaat en fruitig, met fijne belletjes. Op de overzichtsproeverij van de firma Okhuysen tref ik hun laatste aanwinst aan. Een wijnboer met lambrusco. Lambrusco! Weet u wel hoe groot de kans is dat u dat gaat kopen? Nul komma nul. Ik maak hier een diepe bui...

Lees verder
Portret van een wijnmaker

Door Xavier Kat, 21 juni 2019

Portret van een wijnmaker

Pierre-Marie Luneau, ouders Pierre en Monique en vrouw MarieAlle vooroordelen over muscadet kunt u aan de kant schuiven als u kennismaakt met de wijnen van Luneau-Papin. Nergens gebruikt men de grote mogelijkheden van de melon de bourgogne zo goed als op dit domein. Dit oude druivenras dat in de 16e eeuw door monniken uit de Bourgogne in Muscadet werd aangeplant, is een waar vergrootglas van...

Lees verder
Beleef het met Birgit!

Door Job Joosse, 5 april 2019

Beleef het met Birgit!

Wijn drinken gaat om beleving en perceptie. Hoe meer je leert over de plaats waar de wijn vandaan komt en over de wijnmaker en zijn of haar filosofie, hoe meer je een wijn kunt gaan waarderen. Als dit ook aansluit bij jouw eigen ideeën en idealen, geniet je er zelfs nog meer van!De wijnen uit Oostenrijk zijn niet meer uit het assortiment van Okhuysen weg te denken. Het land heeft echter ontzet...

Lees verder
Portret: Kruger Family Wines

Door Xavier Kat, 5 april 2019

Portret: Kruger Family Wines

In 2011 reisde ik naar Zuid-Afrika met als doel om één heel goede, exclusieve producent voor ons assortiment te ontdekken. Goed voorbereid ging ik op pad, waarbij een van de tips het domein Sterhuis in Stellenbosch was, waar de jonge Johan Kruger de wijnen maakte. Johan bleek met recht een bevlogen wijnmaker, met een heldere visie en die - het allerbelangrijkste – ons een heerlijke serie wijne...

Lees verder
Chave, bron van inspiratie

Door Louis Kat, 6 maart 2019

Chave, bron van inspiratie

Mijn allereerste bezoek aan Domaine Jean-Louis Chave was op een zaterdagmorgen in 1964. Het was tijdens mijn stage met Wim Beelen. We verbleven in Tain-l’Hermitage waar Max Chapoutier ons wegwijs maakte op de heuvel Hermitage. We wisten dat ten zuiden van Tournon het eerste dorp Mauves heette en dat daar het woonhuis en de kelders van Chave gelegen waren. Sommige wijndorpen kunnen wel iet...

Lees verder
Portret van een wijnmaker

Door Xavier Kat, 15 februari 2019

Portret van een wijnmaker

Het werd hoog tijd om Stéphane Defraine eens in het middelpunt te zetten. Een bijzondere man. Dat werd me meteen duidelijk toen ik hem alweer ruim twintig jaar geleden voor het eerst ontmoette in Bordeaux. In tegenstelling tot veel andere wijnmakers die ik tot dat moment kende, is Stéphane heel open en eerlijk over alles wat hij doet. Zijn gedrevenheid is aanstekelijk. Bovendien bezit hij het ve...

Lees verder
De smaak van Aad

Door Aad Kuijper, 15 februari 2019

De smaak van Aad

Van 's werelds beste Bourgognemaker:Een spatzuivere, klassieke, witte Bordeaux Jean-Marie Guffens is een groot wijnmaker. Dat vindt hij niet alleen zelf, dat vindt ook Robert Parker die hem ooit kroonde tot “King of Chardonnay”. Ook het gezaghebbende La Revue du Vin de France riep Jean-Marie onlangs uit tot beste chardonnay-maker ter wereld. Ja, Jean-Marie is een grootheid, letterlijk maar...

Lees verder
Nieuwe ontdekking!

Door Job Joosse, 20 november 2018

Nieuwe ontdekking!

Soms stuit je per toeval op een geweldige vondst. Tijdens een seminar in Duitsland kregen wij een indrukwekkende presentatie van Katharina Wechsler en haar wijnen. Niet alleen Katharina zelf maakte indruk met haar gedrevenheid, ook haar wijnen waren indrukwekkend goed. Waarom hadden we hier nog niet eerder van gehoord? Nader onderzoek leerde ons dat Katharina nog maar vrij recent echt voor zichzel...

Lees verder
Lidewij: de voorlopige oogst

Door Lidewij van Wilgen, 14 september 2018

Lidewij: de voorlopige oogst

Avant-vendanges... Zowel 2016 als 2017 waren bij ons extreem droge jaren. De druiven waren mooi, maar de helft van hun gebruikelijke formaat. Ik was dus niet verbaasd dat ik na de vinificatie een opbrengst van -45% ten opzichte van een normaal jaar moest declareren. Dit jaar was alles anders: in het vroege voorjaar liep ik handenwringend door de wijngaarden. De bloei was vlekkeloos verl...

Lees verder
Unieke wijnmaker: Chave

Door Elisa Duivestein, 19 september 2018

Unieke wijnmaker: Chave

Het verhaal van de Chaves is in één woord uniek. Al meer dan vijfhonderd jaar maken zij op de heuvel van Hermitage – een van de grootste terroirs ter wereld – van vader op zoon wijn. Zij houden zich ver van allerlei modeverschijnselen als microcuvées, nieuw of juist oud houtgebruik en meer of danweer minder concentratie. De Chaves proberen ‘slechts’ het maximale uit hun terroirs te hale...

Lees verder
Auguste Clape (1925-2018)

Door Xavier Kat, 13 juli 2018

Auguste Clape (1925-2018)

Op 13 juli jongstleden is de grote Auguste Clape op 93 jarige leeftijd overleden. Sinds 1980 werken wij met Auguste samen, een van de meest bijzondere wijnmensen die wij hebben gekend en een inspirator voor velen. Auguste Clape kwam na de oorlog in 1949 naar Cornas, waar hij trouwde met de dochter van een lokale wijnboer. Clape vergaarde prachtige wijngaarden verspreid over de appellation Cornas,...

Lees verder
Wijnmaker voor het gerecht

Door Lidewij van Wilgen, 6 juli 2018

Wijnmaker voor het gerecht

Als u klant bent van Okhuysen hebben wij elkaar vast al eens ontmoet tijdens ‘Proeven tussen de Stellingen’. Anders kent u misschien mijn wijndomein Mas des Dames of het boek ‘Het Domein’ dat ik over het leven ‘in de wijn’ schreef. De naam Mas des Dames, inmiddels een begrip in de wijnwereld, bestaat niet meer. Eind 2017 heb ik de naam gewijzigd naar Terre des Dames. U vindt hier de ee...

Lees verder
Joosse on the Job - Kruger

Door Job Joosse, 13 april 2018

Joosse on the Job - Kruger

Het concept terroir is iets typisch Frans. Of niet? Zeker is dat het woord terroir zich lastig laat vertalen. Het staat voor de combinatie van bodem, klimaat en specifieke ligging van de wijngaard. Kwaliteit wordt pas bereikt als de juiste druif op de juiste terroir staat aangeplant. De karaktereigenschappen van het druivenras – denk aan het moment van de bloei, vruchtzetting en rijping – moet...

Lees verder
Laat deze Casa er maar in!

Door Hubrecht Duijker, 3 april 2018

Laat deze Casa er maar in!

Een wijndomein beginnen in een toen nauwelijks bekende, koele kustvallei van Chili, je moet maar durven. Met als handicap dat er geen investeerder te vinden is die dit risicovolle project wil steunen. Toch slaagde María Luz Marín daarin. Helemaal in haar eentje. Zonder zelfs een lening van de bank. Ze kocht grond in de San Antonio Valley, plantte er achttien jaar geleden de eerste druivenst...

Lees verder
Biologische wijnbouw in Chili

Door Jamie Verbraak, 7 maart 2018

Biologische wijnbouw in Chili

Naar aanleiding van de Vinée Vineuse over biologische wijnbouw heeft Okhuysen mij gevraagd om een stukje te schrijven over onze ervaringen met en visie op biologische wijnbouw in Chili. Over ons… Casa Marín is het wijnbedrijf van mijn schoonmoeder, Maria Luz Marín (Marilu). Marilu was de eerste vrouwelijke wijnmaakster in Chili en heeft haar droom als wijnproducent weten waar te maken: haar...

Lees verder
Biodynamisch werken?

Door Jean-Philippe Bret, 2 maart 2018

Biodynamisch werken?

Jean-Guillaume en ik hebben het grote geluk gehad dat we als kind al onze vakanties door konden brengen bij onze grootouders in Vinzelles. Als jonge jongens mochten wij mee op ‘paddenstoelenjacht’ en gingen we met onze opa vissen in de kleine riviertjes van de Mâconnais en de Jura. Het aspect ‘natuur’ was altijd een belangrijk onderdeel in onze opvoeding. Tijdens onze studie gingen we ste...

Lees verder
Wel Jacky niet Jakkie.

Door Aad Kuijper, 8 februari 2018

Wel Jacky niet Jakkie.

De eerste keer dat ik hoorde van de wijnmaker Jacky Marteau dacht ik dat ie er niks van kon. Ik stelde me een man voor met een Stetson vol kurkjes aan touwtjes tegen de vliegen.Jacky, da’s Engels en wat weten die nou van wijn? Niets bleek minder waar. Jacky Marteau bleek een heuse Fransman van ouders met een voorliefde voor Japanse vechtfilms. Dus vergeet de naam, de beste man kan er niks aan do...

Lees verder
Documentaire Heren in de Wijn

Door Maartje van Veldhuizen, 26 juli 2017

Documentaire Heren in de Wijn

Het kan u haast niet zijn ontgaan… speciaal voor ons 150-jarig bestaan hebben de wereldvermaarde wijnmakers Jean-Marie Guffens en Jean-Louis Chave een speciale lustrumwijn ontwikkeld. Hier ging natuurlijk heel wat aan vooraf. Wijnmakers als Guffens en Chave hebben het extreem druk en bovendien is er meer vraag naar hun wijnen dan dat er aanbod is. Wij wilden u meer over de bijzondere same...

Lees verder
Epiloog

Door Lidewij van Wilgen, 7 oktober 2016

Epiloog

Woensdagochtend, de dag van de jagers, wordt ik zoals iedere dag in deze periode, oogst of niet, braaf om 05.30 wakker. En zoals iedere dag grijp ik meteen naar mijn telefoon om het weerbericht te bekijken. Maar wat is dit ?? In plaats van de gebruikelijke zonnetjes die gisteren nog te zien waren staan er nu opeens bliksemschichten en regen morgen. Wat is dat voor geknutsel als ik lekker lig ...

Lees verder
Oogstbericht 3!

Door Lidewij van Wilgen, 4 oktober 2016

Oogstbericht 3!

Een glanzende, opvallend schone Range Rover rijdt het terrein op. Daarin een wat ouder Zweeds koppel, zij in een licht gebloemd zomerjurkje en hij welja, in een lichtbeige linnen kostuum met een Panama-hoed. Hun vrienden in de auto die even later volgt zijn even stralend fris en boven alles SCHOON. Ik loop op ze af in een met wijnvlekken besmeurde spijkerbroek, een even goor t-shirt en ooit-du...

Lees verder
Halverwege de oogst

Door Lidewij van Wilgen, 22 september 2016

Halverwege de oogst

2016 is zonder twijfel de moeilijkste oogst die ik ooit heb meegemaakt. Natuurlijk waren de eerste jaren moeilijk – maar toen simpelweg omdat ik alles nog moest leren. Dat lag niet aan de druiven, maar aan mij. De afgelopen jaren zat ik in een fijne routine van alles klaar zetten, nadenken over waar ik verbeteringen kon aanbrengen, de juiste plukkers bellen en dan gewoon afwachten wanneer alle ...

Lees verder
Vandaag op Mas des Dames...

Door Lidewij van Wilgen, 5 september 2016

Vandaag op Mas des Dames...

‘Mas des Dames? Lidewij? Dat is toch die stoere vrouw die met een baby in een bouwval zat? Die doorbijter die van die mooie wijnen maakt? ‘ Op zich best waar – en zeker dat van die mooie wijnen hoor ik graag natuurlijk – maar feit is dat die baby volgend jaar naar het Lycée gaat en dat de twee andere ex-kleuters al een jaar op de universiteit in Montpellier zitten. Mensen die het domein ...

Lees verder
Geweldige wijnen van Guffens

Door Xavier Kat, 9 mei 2016

Geweldige wijnen van Guffens

Dat Guffens een sterke persoonlijkheid heeft staat buiten kijf. De briljante wijnmaker heeft het hart op de tong en zijn uitspraken – hoewel in de ogen van sommigen soms controversieel – slaan vaak de spijker op zijn kop. Zo stelt hij dat er in de Côte d’Or, het beroemdste en kostbaarste stuk van de Bourgogne, te weinig inspanningen worden gedaan om kwaliteit te maken. Inmiddels richt Guffe...

Lees verder
Betoverend wit!

Door Maartje van Veldhuizen, 3 mei 2016

Betoverend wit!

Een zoektocht naar een vernieuwende witte wijn, iets ‘anders dan anders’, bracht ons naar Portugal. Hier wordt –naast de beroemde versterkte wijn Port- ook een schat aan bijzondere, witte wijnen geproduceerd. Bent u een wijnliefhebber die zich graag laat verrassen? Ga dan met ons mee op ‘wijnontdekkingsreis’ en ontdek de schoonheden van noordelijk Portugal. Land en RegioPortugal ke...

Lees verder
Meinard Bloem 'Floreert'

Door Maartje van Veldhuizen, 15 oktober 2015

Meinard Bloem 'Floreert'

De Nederlander Meinard Bloem is al vele jaren ‘actief in de wijn’. Met name in Chili heeft hij enorm veel werkervaring opgedaan, en intensief gestudeerd! Zijn wijnen hebben inmiddels een enorme schare fans in Chili en ook ver daarbuiten. Wij volgen Meinard natuurlijk op de voet. Onlangs vroegen wij hem om weer een update aan ons te geven, en dit schreef hij toen terug: “Er is veel gebeurd de...

Lees verder
98 punten voor '2012 Siepi'

Door Xavier Kat, 6 augustus 2015

98 punten voor '2012 Siepi'

Vol trots kondigde Famiglia Mazzei vanochtend aan dat hun wijn '2012 Siepi' 98 punten heeft gekregen van James Suckling! Een prestatie waar wij natuurlijk ook heel trots op zijn. Extra bijzonder: het betreft de 20e jaargang Siepi!James Suckling: 'Fantastic depth of fruit and mouthfeel to this red with blackberries, blueberries, spices, walnuts and fresh herb character. Orange p...

Lees verder
Voorverkoop Italië

Door Xavier Kat, 16 juli 2015

Voorverkoop Italië

Geen land ter wereld heeft zo’n grote variatie aan druivensoorten, wijnstijlen en wijnregio’s. Bovendien is in al deze regio’s de kwaliteit de laatste jaren in rap tempo gestegen. Toch komen de echte grote rode wijnen vooral uit Noord en Centraal Italië en meer specifiek uit Piemonte (Barolo, Barbaresco) en Toscane (Brunello, Vino Nobile, Chianti Classico). Voor de grote witte wijnen moeten...

Lees verder
Proeverij Jean-Marie Guffens

Door Maartje van Veldhuizen, 31 maart 2015

Proeverij Jean-Marie Guffens

Jean-Marie Guffens is een wijnmaker die zijn gelijke niet kent. Zijn wijnen zijn niet alleen van zéér hoge kwaliteit, ze hebben tevens een geheel eigen en herkenbare signatuur. Guffens maakt geen ‘Chablis’ of ‘Pouilly Fuissé’, hij maakt ‘Guffens wijn’. Daarmee bedoelt hij: “het best mogelijke in het gebied waar ik op dat moment werk”. Bovendien weet Guffens zijn wijnen o...

Lees verder
Lidewij. Stoere wijnmaakster.

Door Sylvana Oortwijn, 12 september 2014

Lidewij. Stoere wijnmaakster.

Haar wijnen zijn inmiddels internationaal bekend, te koop bij Okhuysen, en na 10 stormachtige jaren heeft Lidewij van Wilgen eindelijk geluk gevonden op haar prachtige domein Mas des Dames. Het boek dat ze schreef over haar ervaringen is net verschenen in ge-üpdatete versie. Josee Schouten, uitgeefster van het inspirerende webazine frankrijk.nl, reisde af naar de Languedoc voor een interview met ...

Lees verder