Over Wijn

Door Job Joosse | 2 april 2020
Als ik mij voorbereid op proeverijen vind ik het heerlijk om het boek 'Monsieur Louis' van Louis Kat erbij te pakken. Het geeft me altijd extra achtergrondinformatie en vaak ook een mooi verhaal over de streek, de producent en hoe zijn wijnen bij Okhuysen terecht zijn gekomen. Onlangs had ik een proeverij waar de wijnen uit het zuidwesten van Frankrijk centraal stonden. Het groepje proevers kocht ...
Lees meer
Door Aad Kuijper | 3 april 2020
Ik hou al heel lang van Bordeaux. Ik geef het toe, ik kan er niks aan doen, ik ben een ouderwets man; Bordeaux is mijn eerste liefde en ik ben haar trouwe hond. Zoals Obelix als kind in een ketel met toverdrank viel, zo belandde ik ooit als student met mijn neus in een glas Chateau Latour 1963 en was ik op slag betoverd.Het gebeurde tijdens een buitenlandreisje waarvan ik alles vergeten ben behalv...
Lees meer
Door Xavier Kat | 3 april 2020
Op het moment van schrijven, vier weken voor verschijning van deze Vinée Vineuse, beheerst het Coronavirus voor een groot deel het leven. De situatie voelt onwerkelijk en iedere dag wijzigt hij. Alles wat we gisteren zeiden, klinkt vandaag naïef. Het geeft een gevoel van onzekerheid. We snakken naar de zomer, het jaargetijde dat ons van het virus moet verlossen…Op het moment dat u dit leest za...
Lees meer
Door Xavier Kat | 6 maart 2020
Corbières, Minervois, Terrasses de Larzac, Pic-Saint-Loup, Saint-Chinian, Faugères, Picpoul de Pinet; hoe het grootste wijngebied ter wereld uitgroeide tot een van de meest boeiende.Er zijn in de wereld maar weinig wijnregio’s waar de variatie zo groot is als in de Languedoc. De verscheidenheid aan bodemsoorten, klimaten en druivenrassen is enorm in deze streek, waar net zo goed eenvoudige ...
Lees meer
Door Aad Kuijper | 27 februari 2020
Als kind wilde ik altijd Ard Schenk zijn en dichtte ik mijzelf ook goede kansen toe. Ard, dat scheelde maar een letter met Aad en we hadden dezelfde kleur haar, dus dat moest lukken. Wie mij ooit heeft zien krabbelen op de sloot langs de Spoellaan in Heemskerk begrijpt waarom ik mijn latere leven aan de schrijfkunst heb gewijd.Waar gaat dit heen? denkt u nu wellicht en wat heeft dit met wijn te...
Lees meer
Door Job Joosse | 20 februari 2020
De wijnwereld is constant in beweging – in de laatste twintig jaar misschien wel meer dan ooit. Toch zijn er streken die te langzaam hebben meebewogen. Rioja is er daar een van. Maar deze vermaarde streek is bezig het podium terug te pakken, met spectaculaire wijnen. Zonder enige twijfel bezit Rioja een van de grote terroirs van Spanje, waar volstrekt unieke wijnen worden gemaakt. Toch werd de s...
Lees meer
Door Sonia Spadaro Mulone | 23 januari 2020
Ik ben nog steeds erg druk met de restauratie van de oude wijnkelder Palmento in Monte Ilice. Ondanks dat de kelder al 400 jaar oud is en veel zware aardbevingen heeft moeten doorstaan, is hij nog in originele, relatief goede staat. De aardbeving van eind 2018 heeft echter de buitenmuur en dak flink beschadigd. De restauratie is dus complex, maar we zijn goed op weg en ik verwacht alles eind ...
Lees meer
Door Onno Kleyn in de Volkskrant | 11 januari 2020
Fantastische wijn, dat is het. Tja, laat ik nou daarmee eens beginnen, in plaats van met het roemruchte maar inmiddels al dikwijls vertelde verhaal over hoe Lidewij van Wilgen in 2002 een wijnbedrijf in de Languedoc kocht, er een scheiding overleefde, een kind opvoedde en de naam van haar domein moest veranderen omdat er anders twee Mas des Dames zouden zijn. Terre des Dames heet het sindsdien. On...
Lees meer
Door Xavier Kat | 22 november 2019
In Zuid-Afrika is er iets bijzonders gaande. Een beweging in de wijnproductie is in gang gezet. De persoon die hiervoor verantwoordelijk is, heet Rosa Kruger, een viticulturist (wijngaardkundige) die tijdens haar reizen in Europa in de ban raakte van oude wijngaarden waaraan door Europese wijnmakers veel belang werd gehecht. Ze vroeg zich af of Zuid-Afrika ook oude wijngaarden kende en kwam e...
Lees meer
Door Xavier Kat | 22 november 2019
Dominio de Anza is een jong wijndomein uit de opkomende Spaanse wijnstreek Bierzo, in het zuidwesten van Spanje. Oprichter en wijnmaker is de nog jonge Diego Magaña, een van Spanjes grote talenten van dit moment.Raúl PerézDiego komt uit een bekende wijnfamilie in Navarra en groeide op tussen de wijngaarden. Hij deed uitgebreid ervaring op in Bordeaux, Bourgogne, Argentinië en Chili, maar he...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 15 oktober 2019
Hoe bepaal je of een druif klaar is om geoogst te worden? Grotendeels op basis van het suikergehalte natuurlijk, de zuurgraad, en nog een lijstje andere details dat een beetje oenologisch laboratorium zo voor je uitdraait. De basis is altijd hetzelfde: tweehonderd losse druiven die je in verschillende rijen afwisselend hoog, laag, aan de zon- of juist de schaduwkant moet verzamelen. Nu zijn m...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 8 oktober 2019
Zondagochtend 07.30 uur. Als ik dit schrijf liggen jullie waarschijnlijk nog lekker in bed of zijn net aan het tweede katern van de weekendkrant begonnen. Ik zit op een stoeltje naast tank nummer zestien, bij de ingang van de cave, van waar ik uitzicht heb over de wijngaarden, de bossages en het lager liggende land daarachter. Naast me, op de grond, een grote witte bak waarin ik, via een filter, d...
Lees meer
Door Job Joosse | 6 september 2019
Voor de meeste mensen wordt witte Bourgogne gemaakt van chardonnay. Punt. Toch is er sinds enige tijd een vrij onbekende, maar typisch bourgondische druif aan een stille opmars bezig: genaamd aligoté! Het is niet geheel vreemd dat veel mensen met een boogje om de aligoté heen liepen. De beste plekken in de wijngaard werden van oudsher immers gereserveerd voor chardonnay of pinot noir. De aligot...
Lees meer
Door Aad Kuijper | 6 september 2019
Sommige dingen in het leven zijn onvergetelijk. De zoen met het meisje van wie je altijd dacht dat ze onbereikbaar was. De geboorte van je eerste kind. En in mijn geval ook die van nummer twee, drie en vier. Of die mooie stranddag waarop je met vrienden op het terras zat terwijl de kinderen speelden in het zand. Het schijnen de ervaringen te zijn die voorbijkomen in die laatste flits. Net voor die...
Lees meer
Door Hilary Akers | 22 juni 2019
Lambrusco, dat is toch die zoete meuk met prik die je bij de pizzeria kunt bestellen, die puberwijn? Niet per se. Deze lambrusco is friszuur, delicaat en fruitig, met fijne belletjes. Op de overzichtsproeverij van de firma Okhuysen tref ik hun laatste aanwinst aan. Een wijnboer met lambrusco. Lambrusco! Weet u wel hoe groot de kans is dat u dat gaat kopen? Nul komma nul. Ik maak hier een diepe bui...
Lees meer
Door Xavier Kat | 21 juni 2019
Pierre-Marie Luneau, ouders Pierre en Monique en vrouw MarieAlle vooroordelen over muscadet kunt u aan de kant schuiven als u kennismaakt met de wijnen van Luneau-Papin. Nergens gebruikt men de grote mogelijkheden van de melon de bourgogne zo goed als op dit domein. Dit oude druivenras dat in de 16e eeuw door monniken uit de Bourgogne in Muscadet werd aangeplant, is een waar vergrootglas van...
Lees meer
Door Job Joosse | 5 april 2019
Wijn drinken gaat om beleving en perceptie. Hoe meer je leert over de plaats waar de wijn vandaan komt en over de wijnmaker en zijn of haar filosofie, hoe meer je een wijn kunt gaan waarderen. Als dit ook aansluit bij jouw eigen ideeën en idealen, geniet je er zelfs nog meer van!De wijnen uit Oostenrijk zijn niet meer uit het assortiment van Okhuysen weg te denken. Het land heeft echter ontzet...
Lees meer
Door Xavier Kat | 5 april 2019
In 2011 reisde ik naar Zuid-Afrika met als doel om één heel goede, exclusieve producent voor ons assortiment te ontdekken. Goed voorbereid ging ik op pad, waarbij een van de tips het domein Sterhuis in Stellenbosch was, waar de jonge Johan Kruger de wijnen maakte. Johan bleek met recht een bevlogen wijnmaker, met een heldere visie en die - het allerbelangrijkste – ons een heerlijke serie wijne...
Lees meer
Door Louis Kat | 6 maart 2019
Mijn allereerste bezoek aan Domaine Jean-Louis Chave was op een zaterdagmorgen in 1964. Het was tijdens mijn stage met Wim Beelen. We verbleven in Tain-l’Hermitage waar Max Chapoutier ons wegwijs maakte op de heuvel Hermitage. We wisten dat ten zuiden van Tournon het eerste dorp Mauves heette en dat daar het woonhuis en de kelders van Chave gelegen waren. Sommige wijndorpen kunnen wel iet...
Lees meer
Door Xavier Kat | 15 februari 2019
Het werd hoog tijd om Stéphane Defraine eens in het middelpunt te zetten. Een bijzondere man. Dat werd me meteen duidelijk toen ik hem alweer ruim twintig jaar geleden voor het eerst ontmoette in Bordeaux. In tegenstelling tot veel andere wijnmakers die ik tot dat moment kende, is Stéphane heel open en eerlijk over alles wat hij doet. Zijn gedrevenheid is aanstekelijk. Bovendien bezit hij het ve...
Lees meer
Door Aad Kuijper | 15 februari 2019
Van 's werelds beste Bourgognemaker:Een spatzuivere, klassieke, witte Bordeaux Jean-Marie Guffens is een groot wijnmaker. Dat vindt hij niet alleen zelf, dat vindt ook Robert Parker die hem ooit kroonde tot “King of Chardonnay”. Ook het gezaghebbende La Revue du Vin de France riep Jean-Marie onlangs uit tot beste chardonnay-maker ter wereld. Ja, Jean-Marie is een grootheid, letterlijk maar...
Lees meer
Door Job Joosse | 20 november 2018
Soms stuit je per toeval op een geweldige vondst. Tijdens een seminar in Duitsland kregen wij een indrukwekkende presentatie van Katharina Wechsler en haar wijnen. Niet alleen Katharina zelf maakte indruk met haar gedrevenheid, ook haar wijnen waren indrukwekkend goed. Waarom hadden we hier nog niet eerder van gehoord? Nader onderzoek leerde ons dat Katharina nog maar vrij recent echt voor zichzel...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 14 september 2018
Avant-vendanges... Zowel 2016 als 2017 waren bij ons extreem droge jaren. De druiven waren mooi, maar de helft van hun gebruikelijke formaat. Ik was dus niet verbaasd dat ik na de vinificatie een opbrengst van -45% ten opzichte van een normaal jaar moest declareren. Dit jaar was alles anders: in het vroege voorjaar liep ik handenwringend door de wijngaarden. De bloei was vlekkeloos verl...
Lees meer
Door Elisa Duivestein | 19 september 2018
Het verhaal van de Chaves is in één woord uniek. Al meer dan vijfhonderd jaar maken zij op de heuvel van Hermitage – een van de grootste terroirs ter wereld – van vader op zoon wijn. Zij houden zich ver van allerlei modeverschijnselen als microcuvées, nieuw of juist oud houtgebruik en meer of danweer minder concentratie. De Chaves proberen ‘slechts’ het maximale uit hun terroirs te hale...
Lees meer
Door Xavier Kat | 13 juli 2018
Op 13 juli jongstleden is de grote Auguste Clape op 93 jarige leeftijd overleden. Sinds 1980 werken wij met Auguste samen, een van de meest bijzondere wijnmensen die wij hebben gekend en een inspirator voor velen. Auguste Clape kwam na de oorlog in 1949 naar Cornas, waar hij trouwde met de dochter van een lokale wijnboer. Clape vergaarde prachtige wijngaarden verspreid over de appellation Cornas,...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 6 juli 2018
Als u klant bent van Okhuysen hebben wij elkaar vast al eens ontmoet tijdens ‘Proeven tussen de Stellingen’. Anders kent u misschien mijn wijndomein Mas des Dames of het boek ‘Het Domein’ dat ik over het leven ‘in de wijn’ schreef. De naam Mas des Dames, inmiddels een begrip in de wijnwereld, bestaat niet meer. Eind 2017 heb ik de naam gewijzigd naar Terre des Dames. U vindt hier de ee...
Lees meer
Door Job Joosse | 13 april 2018
Het concept terroir is iets typisch Frans. Of niet? Zeker is dat het woord terroir zich lastig laat vertalen. Het staat voor de combinatie van bodem, klimaat en specifieke ligging van de wijngaard. Kwaliteit wordt pas bereikt als de juiste druif op de juiste terroir staat aangeplant. De karaktereigenschappen van het druivenras – denk aan het moment van de bloei, vruchtzetting en rijping – moet...
Lees meer
Door Hubrecht Duijker | 3 april 2018
Een wijndomein beginnen in een toen nauwelijks bekende, koele kustvallei van Chili, je moet maar durven. Met als handicap dat er geen investeerder te vinden is die dit risicovolle project wil steunen. Toch slaagde María Luz Marín daarin. Helemaal in haar eentje. Zonder zelfs een lening van de bank. Ze kocht grond in de San Antonio Valley, plantte er achttien jaar geleden de eerste druivenst...
Lees meer
Door Jamie Verbraak | 7 maart 2018
Naar aanleiding van de Vinée Vineuse over biologische wijnbouw heeft Okhuysen mij gevraagd om een stukje te schrijven over onze ervaringen met en visie op biologische wijnbouw in Chili. Over ons… Casa Marín is het wijnbedrijf van mijn schoonmoeder, Maria Luz Marín (Marilu). Marilu was de eerste vrouwelijke wijnmaakster in Chili en heeft haar droom als wijnproducent weten waar te maken: haar...
Lees meer
Door Jean-Philippe Bret | 2 maart 2018
Jean-Guillaume en ik hebben het grote geluk gehad dat we als kind al onze vakanties door konden brengen bij onze grootouders in Vinzelles. Als jonge jongens mochten wij mee op ‘paddenstoelenjacht’ en gingen we met onze opa vissen in de kleine riviertjes van de Mâconnais en de Jura. Het aspect ‘natuur’ was altijd een belangrijk onderdeel in onze opvoeding. Tijdens onze studie gingen we ste...
Lees meer
Door Aad Kuijper | 8 februari 2018
De eerste keer dat ik hoorde van de wijnmaker Jacky Marteau dacht ik dat ie er niks van kon. Ik stelde me een man voor met een Stetson vol kurkjes aan touwtjes tegen de vliegen.Jacky, da’s Engels en wat weten die nou van wijn? Niets bleek minder waar. Jacky Marteau bleek een heuse Fransman van ouders met een voorliefde voor Japanse vechtfilms. Dus vergeet de naam, de beste man kan er niks aan do...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 26 juli 2017
Het kan u haast niet zijn ontgaan… speciaal voor ons 150-jarig bestaan hebben de wereldvermaarde wijnmakers Jean-Marie Guffens en Jean-Louis Chave een speciale lustrumwijn ontwikkeld. Hier ging natuurlijk heel wat aan vooraf. Wijnmakers als Guffens en Chave hebben het extreem druk en bovendien is er meer vraag naar hun wijnen dan dat er aanbod is. Wij wilden u meer over de bijzondere same...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 7 oktober 2016
Woensdagochtend, de dag van de jagers, wordt ik zoals iedere dag in deze periode, oogst of niet, braaf om 05.30 wakker. En zoals iedere dag grijp ik meteen naar mijn telefoon om het weerbericht te bekijken. Maar wat is dit ?? In plaats van de gebruikelijke zonnetjes die gisteren nog te zien waren staan er nu opeens bliksemschichten en regen morgen. Wat is dat voor geknutsel als ik lekker lig ...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 4 oktober 2016
Een glanzende, opvallend schone Range Rover rijdt het terrein op. Daarin een wat ouder Zweeds koppel, zij in een licht gebloemd zomerjurkje en hij welja, in een lichtbeige linnen kostuum met een Panama-hoed. Hun vrienden in de auto die even later volgt zijn even stralend fris en boven alles SCHOON. Ik loop op ze af in een met wijnvlekken besmeurde spijkerbroek, een even goor t-shirt en ooit-du...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 22 september 2016
2016 is zonder twijfel de moeilijkste oogst die ik ooit heb meegemaakt. Natuurlijk waren de eerste jaren moeilijk – maar toen simpelweg omdat ik alles nog moest leren. Dat lag niet aan de druiven, maar aan mij. De afgelopen jaren zat ik in een fijne routine van alles klaar zetten, nadenken over waar ik verbeteringen kon aanbrengen, de juiste plukkers bellen en dan gewoon afwachten wanneer alle ...
Lees meer
Door Lidewij van Wilgen | 5 september 2016
‘Mas des Dames? Lidewij? Dat is toch die stoere vrouw die met een baby in een bouwval zat? Die doorbijter die van die mooie wijnen maakt? ‘ Op zich best waar – en zeker dat van die mooie wijnen hoor ik graag natuurlijk – maar feit is dat die baby volgend jaar naar het Lycée gaat en dat de twee andere ex-kleuters al een jaar op de universiteit in Montpellier zitten. Mensen die het domein ...
Lees meer
Door Xavier Kat | 9 mei 2016
Dat Guffens een sterke persoonlijkheid heeft staat buiten kijf. De briljante wijnmaker heeft het hart op de tong en zijn uitspraken – hoewel in de ogen van sommigen soms controversieel – slaan vaak de spijker op zijn kop. Zo stelt hij dat er in de Côte d’Or, het beroemdste en kostbaarste stuk van de Bourgogne, te weinig inspanningen worden gedaan om kwaliteit te maken. Inmiddels richt Guffe...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 3 mei 2016
Een zoektocht naar een vernieuwende witte wijn, iets ‘anders dan anders’, bracht ons naar Portugal. Hier wordt –naast de beroemde versterkte wijn Port- ook een schat aan bijzondere, witte wijnen geproduceerd. Bent u een wijnliefhebber die zich graag laat verrassen? Ga dan met ons mee op ‘wijnontdekkingsreis’ en ontdek de schoonheden van noordelijk Portugal. Land en RegioPortugal ke...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 15 oktober 2015
De Nederlander Meinard Bloem is al vele jaren ‘actief in de wijn’. Met name in Chili heeft hij enorm veel werkervaring opgedaan, en intensief gestudeerd! Zijn wijnen hebben inmiddels een enorme schare fans in Chili en ook ver daarbuiten. Wij volgen Meinard natuurlijk op de voet. Onlangs vroegen wij hem om weer een update aan ons te geven, en dit schreef hij toen terug: “Er is veel gebeurd de...
Lees meer
Door Xavier Kat | 6 augustus 2015
Vol trots kondigde Famiglia Mazzei vanochtend aan dat hun wijn '2012 Siepi' 98 punten heeft gekregen van James Suckling! Een prestatie waar wij natuurlijk ook heel trots op zijn. Extra bijzonder: het betreft de 20e jaargang Siepi!James Suckling: 'Fantastic depth of fruit and mouthfeel to this red with blackberries, blueberries, spices, walnuts and fresh herb character. Orange p...
Lees meer
Door Xavier Kat | 16 juli 2015
Geen land ter wereld heeft zo’n grote variatie aan druivensoorten, wijnstijlen en wijnregio’s. Bovendien is in al deze regio’s de kwaliteit de laatste jaren in rap tempo gestegen. Toch komen de echte grote rode wijnen vooral uit Noord en Centraal Italië en meer specifiek uit Piemonte (Barolo, Barbaresco) en Toscane (Brunello, Vino Nobile, Chianti Classico). Voor de grote witte wijnen moeten...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 31 maart 2015
Jean-Marie Guffens is een wijnmaker die zijn gelijke niet kent. Zijn wijnen zijn niet alleen van zéér hoge kwaliteit, ze hebben tevens een geheel eigen en herkenbare signatuur. Guffens maakt geen ‘Chablis’ of ‘Pouilly Fuissé’, hij maakt ‘Guffens wijn’. Daarmee bedoelt hij: “het best mogelijke in het gebied waar ik op dat moment werk”. Bovendien weet Guffens zijn wijnen o...
Lees meer
Door Sylvana Oortwijn | 12 september 2014
Haar wijnen zijn inmiddels internationaal bekend, te koop bij Okhuysen, en na 10 stormachtige jaren heeft Lidewij van Wilgen eindelijk geluk gevonden op haar prachtige domein Mas des Dames. Het boek dat ze schreef over haar ervaringen is net verschenen in ge-üpdatete versie. Josee Schouten, uitgeefster van het inspirerende webazine frankrijk.nl, reisde af naar de Languedoc voor een interview met ...
Lees meer

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!