Over Wijn

Door Xavier Kat | 21 juni 2019
Een berichtje verschijnt op mijn telefoon. Een vriend uit Nederland zit in Bordeaux en vraagt of ik gezellig in een kroegje in het centrum nog een glas kom drinken. Het is Vinexpo-tijd, voorheen de grootste wijnbeurs van de wereld, inmiddels ingehaald door Prowein in Düsseldorf. Maar toch, een groot deel van de wijnwereld gaat tijdens Vinexpo nog altijd graag naar Bordeaux. Al is het maar voor al...
Lees meer
Door Xavier Kat | 5 april 2019
In 2011 reisde ik naar Zuid-Afrika met als doel om één heel goede, exclusieve producent voor ons assortiment te ontdekken. Goed voorbereid ging ik op pad, waarbij een van de tips het domein Sterhuis in Stellenbosch was, waar de jonge Johan Kruger de wijnen maakte. Johan bleek met recht een bevlogen wijnmaker, met een heldere visie en die - het allerbelangrijkste – ons een heerlijke serie wijne...
Lees meer
Door Xavier Kat | 5 april 2019
Het voorjaar staat in de wijnwereld in het teken van de inkoop. Eigenlijk begint dat al direct in het nieuwe jaar, zodra de kerstdrukte voorbij is en de voorraden zijn geteld. Inkoopreizen worden gemaakt, de producenten sturen proefflessen van nieuwe oogstjaren naar Haarlem en natuurlijk zijn er de wijnbeurzen in het buitenland, waarvan Prowein in Düsseldorf de laatste jaren is uitgegroeid tot de...
Lees meer
Door Xavier Kat | 15 februari 2019
Matigen is een belangrijk woord geworden in het vocabulaire van veel Nederlanders. Nu was matigen ons Hollanders al niet vreemd, maar we leken het de afgelopen decennia een beetje te zijn verleerd. Anno 2019 loopt ons land qua matiging voorop in vergelijking met de meeste andere Europese landen. De Nederlander eet gemiddeld gezonder, drinkt minder en beweegt meer. Ons consumptieve gedrag heeft n...
Lees meer
Door Xavier Kat | 3 januari 2019
Mensen die mij voorgingen hadden me er al voor gewaarschuwd: hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. 2018 vloog dan ook voorbij! Na ons extreem drukke lustrumjaar 2017, hadden we ons bij Okhuysen voorgenomen om het in 2018 een stukje rustiger aan te doen. Wat maar ten dele is gelukt. Er moest hard gewerkt worden, want alle verhalen over de aantrekkende economie ten spijt, kwam het j...
Lees meer
Door Xavier Kat | 14 september 2018
In Vinée Vineuse 2 van dit jaar was het centrale thema De invloed van klimaat op wijn. Een vooruitziende blik: ik kan me niet herinneren dat er eerder een jaar is geweest waarin er zoveel over het klimaat is gesproken als het huidige. In Nederland begon het mooie weer in april en dit hield maandenlang aan. Droogte werd in Nederland opeens een probleem. Hoe anders was het in het zuiden van Europa....
Lees meer
Door Xavier Kat | 28 juni 2018
Een heerlijke zomer staat voor de deur. De tijd van het jaar om in alle rust te genieten van lange dagen met zwoele avonden in binnen- of buitenland. De hectiek van de dagelijkse routine is even geparkeerd en alles ruikt lekkerder en smaakt beter. Op onze reizen ontdekken we nieuwe plekken en ontmoeten we nieuwe mensen, uit nieuwe culturen. We passen ons aan aan het ritme van de lokale bevolking e...
Lees meer
Door Xavier Kat | 12 april 2018
Als wijnmakers het over het weer hebben, is er vaak iets aan de hand: vorst, hagel, hitte, droogte en hevige regen brengen immers grote risico’s met zich mee voor de grootte en kwaliteit van de oogst. Een heel jaar van hard werken kan met één hagelbui voor niets zijn geweest. De nachtmerrie van iedere wijnboer. Het lijkt erop dat het weer er met de opwarming van de aarde alleen maar grilliger ...
Lees meer
Door Xavier Kat | 9 april 2018
Het is begin april. Tijd voor onze jaarlijkse reis naar Bordeaux om het jongste oogstjaar te proeven. 2017 staat vijf dagen lang voor ons klaar om geproefd te worden. Het gaat hier om fustmonsters, van het vat getrokken, want 2017 zit pas aan het begin van zijn opvoeding en verblijft het komende jaar nog op vat. We proeven dus uiterst jonge wijnen, iets wat niet heel gemakkelijk is als je dit niet...
Lees meer
Door Xavier Kat | 28 februari 2018
We nemen u dit jaar mee op wijnreis. Dat wil zeggen, we duiken met u de wijngebieden in, maar staan ook graag stil bij onze favoriete restaurants, adressen om te overnachten en de plekjes om niet te missen. We trappen af in de beeldschone Languedoc. Een unieke ligging De Languedoc is in vele opzichten een heerlijke streek. Het klimaat is er goed, met warme zomers – met temperaturen rond de 30 gr...
Lees meer
Door Job Joosse | 26 februari 2018
In 2013 liep ik tijdens de oogst stage bij Thierry Germain op zijn Domaine des Roches Neuves in het gehucht Varrains, niet ver van Saumur. Het oogstjaar 2013 kende een zeer uitdagend groeiseizoen en de condities tijdens de oogst waren moeilijk. Toch had ik mij geen beter oogstjaar kunnen wensen om van dichtbij de enorme gedrevenheid van Thierry mee te maken. De kwaliteit van zijn cabernet franc en...
Lees meer
Door Xavier Kat | 26 februari 2018
Wijn is een prachtig natuurproduct waar je enorm van kunt genieten en dat zelfs positieve gezondheidseffecten kan brengen. Maar het is en blijft een alcoholische drank. En (helaas) geldt voor alcohol (net als voor veel andere producten) dat het niet gezond is om er veel van te nuttigen. Verantwoord drinken en genieten is dan ook onze boodschap. Op welke wijze de wijn gemaakt wordt, heeft niet ...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 30 november 2017
Nu het einde van het jaar in zicht is, is ook de grote lijstjestijd weer aangebroken. In ‘wijn en food land’ zijn er twee lijstjes die alle professionals en veel liefhebbers in de gaten houden: de WINELIFE Magazine Hotlist en de FavorFlav Food top 100. Xavier Kat en zijn jarige Okhuysen scoorden ook dit jaar weer goed! WINELIFE Magazine Hotlist Het is inmiddels een mooie traditie dat het vrol...
Lees meer
Door Xavier Kat | 24 november 2017
Het jaar 2017 zal ons nog lang heugen. We vierden – het zal u niet ontgaan zijn – onze 150ste verjaardag. Met u, onze klanten, met onze producenten en met elkaar. Het lustrumjaar werd officieel geopend door de burgemeester van Haarlem, die met verve een magnumfles van onze jubileumbubbel met een speciale sabreersabel ontkurkte. Gedurende het hele jaar waren er grotere en kleinere activiteiten....
Lees meer
Door Xavier Kat | 5 oktober 2017
De zomer ligt alweer achter ons en op het moment van schrijven is de oogst op het noordelijk halfrond in volle hevigheid losgebarsten. Op veel plekken valt de pluk dit jaar vroeg. Frankrijk voorziet een van de kleinste oogsten van de laatste zestig jaar, kleiner dan 1991. Grote delen van het land werden geteisterd door een late, destructieve vorstperiode, met daaroverheen nog hagel. Daarna k...
Lees meer
Door Maartje van Veldhuizen | 26 juli 2017
Het kan u haast niet zijn ontgaan… speciaal voor ons 150-jarig bestaan hebben de wereldvermaarde wijnmakers Jean-Marie Guffens en Jean-Louis Chave een speciale lustrumwijn ontwikkeld. Hier ging natuurlijk heel wat aan vooraf. Wijnmakers als Guffens en Chave hebben het extreem druk en bovendien is er meer vraag naar hun wijnen dan dat er aanbod is. Wij wilden u meer over de bijzondere same...
Lees meer
Door Jan Verbeek | 19 mei 2017
Hoe een Haarlemse wijnhandel 'internetcowboys' van het lijf houdt Wijnhandel Okhuysen viert deze zomer zijn 150-jarig bestaan. Maar zonder zorgen is het Haarlemse familiebedrijf niet. Xavier Kat, directeur en eigenaar van een van de oudste wijnbedrijven van Nederland, ergert zich groen en geel aan onlineaanbieders die wijn standaard met een korting tot wel 50% in de markt zetten. ‘H...
Lees meer
Door Xavier Kat | 14 april 2017
Na vijf dagen - van 2 t/m 6 april 2017 - van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat 2016 één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie. Hieronder een fotoverslag!Foto 1 - Oenoloog Claude Gaudin en Louis Kat op Château Maucamps, een van de mooiste wijnen van 2016 onder de € 20,00.Foto 3 ...
Lees meer
Door Xavier Kat | 14 april 2017
Na vijf dagen van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat dit één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie en vergelijkingen met absolute topjaren als 1982 (mijn vader) en 2010 (ikzelf) worden gemaakt. Hoewel de Médoc licht in het voordeel lijkt, is de kwaliteit in de gehele streek en op all...
Lees meer
Door Jan van Lissum | april 2017
Wijnkoperij Okhuysen bestaat in 2017 150 jaar en vierde dit tijdens Wine Professional met een fraaie proeverij. Xavier Kat, inmiddels 15 jaar directeur en de dag ervoor in Hotel de l’Europe gehuldigd met een Wine Professional Diamonds Award, presenteerde een indrukwekkende serie topwijnen met jaargangen eindigend op een 7. Het team van Podium onder de Dom in Utrecht verzorgde de culinaire omlijs...
Lees meer
Door Xavier Kat | 7 maart 2017
Bij het vieren van een jubileum hoort natuurlijk ook een blik op de historie. Dit jaar vindt u daarom in iedere Vinée Vineuse twee pagina’s met foto’s en verhalen uit de oude doos. Deze foto’s en verhalen delen wij uiteraard ook online graag met u. Alles begon met de familie Okhuysen toen Josephus Arnoldus Okhuysen, geholpen door zijn vader, zijn wijnhandel startte aan de Gierstraat 34 te...
Lees meer
Door Xavier Kat | 7 maart 2017
Het zijn drukke, maar heerlijke tijden op onze Haarlemse vestigingen. Ondanks dat we de viering van anderhalve eeuw Okhuysen van mijlenver zagen aankomen, is de bedrijvigheid rondom de viering nu pas echt in volle hevigheid losgebarsten. Het hele team van Okhuysen heeft mee mogen denken over het hoe en wat en dat heeft tot vele leuke ideeën geleid, waarvan er een aantal is uitverkoren om 2017 tot...
Lees meer

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!