Door Xavier Kat, 2 april 2021
De kelder van Janny van der Heijden
Als culinair publicist timmert ze al decennialang aan de weg, maar ze brak pas echt door met haar rol als jurylid van ‘Heel Holland Bakt’.Om 11.30 uur hebben we afgesproken en ik ben iets aan de late kant. Ik realiseer me dat ik tegen lunchtijd aankom. Alhoewel we hier niets over hebben afgesproken en ik wat boterhammen met kaas in m’n auto heb liggen, ben ik stiekem benieuwd of Janny iet...
Lees verder
Door Xavier Kat, 2 april 2021
Thuisblijven en toch de wereld intrekken
In november 2019 was ik in Zuid-Afrika, nog net voordat de grote drukte zou losbarsten in aanloop naar kerst. Met Johan Kruger toerde ik door de wijngebieden, op zoek naar percelen met oude wijnstokken waarvan we door het fruit te kopen wilden voorkomen dat ze om economische redenen gerooid zouden worden. Het was een inspirerende reis. Het was ook m’n laatste (als ik m’n korte uitstapje naar P...
Lees verder
Door Xavier Kat, 12 februari 2021
Aan tafel met: Joris Bijdendijk
Interview met de executive chef van Restaurant RIJKS* over zijn roeping, over eten, wijnen en een boerderij in de Ardennen. De rode draad: het belang van eenvoud.Maart 2020. Joris grijpt naar een zak koffiebonen, steekt een handjevol in zijn mond en begint te kauwen. Is dit wellicht een experiment voor een nieuw gerecht op de kaart van Restaurant RIJKS waar hij sinds de opening in november 2014...
Lees verder
Door Xavier Kat, 12 februari 2021
Het jaar van de wijnmaker
Wat er bij komt kijken om goede wijnen te maken. Voor u uitgelegd: de cyclus van een wijnjaar.Vaak schrijven we over de kwaliteit van een oogstjaar, de gevolgen van hagel en vorst, warmte en droogte of juist hevige regenval. Sommige jaren lopen bijna vanzelf, terwijl er in andere jaren hard gewerkt moet worden. Maar moet een wijnboer niet altijd hard werken? En wat voor werk doet hij of zij dan...
Lees verder
Door Xavier Kat, 12 februari 2021
Iets om je op te verheugen
Laat ik beginnen met te zeggen dat wij niets te klagen hebben. De mensen bleven wijn drinken. Niet in restaurants, op borrels of feestjes, maar wel thuis. Vaak iets meer dan anders en ook beter. We nemen het u niet kwalijk. We deden er zelf ook aan mee. Die fles die voor ’s avonds op ons stond te wachten, bracht wat troost, een moment om van te genieten. In het weekend haalden wij thuis graag ee...
Lees verder
Door Frénk van der Linden, 20 november 2020
Aan de poort van Petrus
Hermetisch afgesloten van de buitenwereld maakt Petrus al decennia lang ‘s werelds grootste en meest mysterieuze wijn. Tijdens een exclusief bezoek waagt journalist en Bordeauxliefhebber Frénk van der Linden zich aan een karakterstudie.Het was zijn ergste nachtmerrie ooit, bekent Olivier Berrouet. Druk gebarend gaf hij als wijnmaker van Petrus het commando alle wijnstokken in het mooiste ...
Lees verder