Door Frénk van der Linden, 20 november 2020
Aan de poort van Petrus
Hermetisch afgesloten van de buitenwereld maakt Petrus al decennia lang ‘s werelds grootste en meest mysterieuze wijn. Tijdens een exclusief bezoek waagt journalist en Bordeauxliefhebber Frénk van der Linden zich aan een karakterstudie.Het was zijn ergste nachtmerrie ooit, bekent Olivier Berrouet. Druk gebarend gaf hij als wijnmaker van Petrus het commando alle wijnstokken in het mooiste ...
Lees verder
Door Xavier Kat, 20 november 2020
De kelder van...
Marcel PeijnenburgMarcel groeide op met wijn, of beter gezegd: boven wijn: zijn vader had dertigduizend flessen wijn in zijn kelder. “Ons pa komt uit het geslacht van Peijnenburgen, bekend van de ontbijtkoek.” De overgrootvader van Marcel, die bakker is, richt het bedrijf op en diens zoon breidt het verder uit. Twee oudere broers van Marcels vader gaan de zaak in en maken het bedrijf ech...
Lees verder
Door Hubrecht Duijker, 2 november 2020
Wijnkoper van het Jaar!
Het was in 1983 dat ik voor het eerst een schouderklopje, een mediaal compliment uitdeelde aan een Nederlandse wijnimporteur die zich in mijn ogen op bijzondere wijze had onderscheiden – en die derhalve de eretitel wijnkoper van het jaar kreeg. Deze maand wordt onthuld wie de 37ste ontvanger is, wat hij allemaal gedaan dan wel bereikt heeft, en wat zijn tien favoriete wijnen zijn. ‘Persoonl...
Lees verder
Door Xavier Kat, 4 september 2020
De magie van bewaarwijnen
Misschien is wel een van de meest bijzondere en leuke momenten voor een wijnliefhebber: het starten van zijn of haar eigen wijnverzameling. Het begint klein met een paar flessen om weg te leggen en na een paar jaar begint de voorraad zich al aardig uit de breiden. Af en toe trek je een fles open om te zien hoe een wijn zich ontwikkelt. En dan opeens komt daar de beloning. Een moment van magie. De ...
Lees verder
Door Xavier Kat, 4 september 2020
Gaat u mee op avontuur?
Wat is er mooier dan wijn? Het antwoord daarop is: oude wijn. Oude wijn is een reis door de tijd. Je wordt meegenomen op avontuur. Terwijl je met de wijn zelf bezig bent en terugdenkt aan de eerste keer dat je hem dronk, brengt het oude oogstjaar tegelijk ook herinneringen bij je naar boven uit lang vervlogen tijden. Bij het drinken van jonge wijnen is er al veel om van te genieten, maar zodra je ...
Lees verder
Door Xavier Kat, 19 juni 2020
Wijnkoper never a dull moment
Bladerend door al die oude Vinée Vineuses, waaraan ik zelf al sinds 1999 mee werk en schrijf, realiseer ik me dat al die jaargangen een schitterend naslagwerk vormen. Ik ging op zoek naar de veranderingen, maar ik ontdek vooral ook veel overeenkomsten met het heden. Al vanaf het prille begin bood het blad ons de mogelijkheid om vol enthousiasme te verhalen over onze laatste ontdekkingen, waarbij ...
Lees verder
Door Xavier Kat, 19 juni 2020
Duitsland terug aan de top
Als er één wijnland is waar een bijzonder verhaal over te vertellen is, dan is het wel Duitsland. Waar na grote hoogte het dal misschien nog wel dieper was. Oorlogen, crisisjaren en wijnwetgeving lagen hieraan ten grondslag. Aan de kwaliteiten van de natuurlijke omstandigheden lag het niet. Die waren en zijn ongekend.Het is dan ook niet verwonderlijk dat in tij-den dat veel wijnlanden en regio...
Lees verder
Door Xavier Kat, 19 juni 2020
De kelders van...
Wim Beelen en Louis KatSamen voerden zij 23 jaar de directie over Okhuysen en stonden zij aan de basis van de succesvolle wederopbouw van de wijnkoperij.De inkoop vormde een belangrijke sleutel tot hun succes, maar welke wijnen haalden hun eigen kelders precies? Vinden we hier vooral de successen uit hun eigen periode als wijnimporteur of worden de recente ontwikkelingen ook op de voet gevol...
Lees verder
Door Xavier Kat, 19 juni 2020
Hoe het allemaal begon
Een bedrijf van 153 jaar oud heeft logischerwijs het nodige meegemaakt. In 1867 wordt een kleine wijnhandel in de Gierstraat in Haarlem door Josephus Arnoldus Okhuysen opgericht. Okhuysen richt zich met name op Haarlem en de omringende gemeenten, maar vult ook de kelders van de zogenaamde buitenplaatsen in het Kennemerland; de zomerverblijven van rijke Amsterdamse families. De reputatie groeit sne...
Lees verder
Door Xavier Kat, 19 juni 2020
Waar begin je aan?
Het is goed om af en toe wat te vieren, liever te vaak dan te weinig. Daarom vieren we dit jaar de 35ste jaargang van ons blad Vinée Vineuse, ook wel Wijnjournaal Vinée Vineuse, zoals de eerste edities werden genoemd. Toen mijn vader Louis en zijn compagnon Wim Beelen er mee startten, werden ze nog gewaarschuwd: “Een blad? Daar moet je nooit aan beginnen. Dat betekent dat de mensen erop gaan r...
Lees verder
Door Xavier Kat, 3 april 2020
Alles over champagne
Alles wat u moet weten over deze feestelijke wijn. In deze Champagne
Special geven we antwoord op vragen zoals, wanneer mag een
mousserende wijn eigenlijk champagne heten? Waarom is champagne
duurder dan iedere andere mousserende wijn en betaal je niet vooral
voor het etiket? Plus andere leuke weetjes over deze hemelse drank die
met veel genoegen door staatshoofden, filmsterren, popidolen, en...
Lees verder
Door Xavier Kat, 3 april 2020
De kelder van...
Frénk van der LindenJournalist, werkt voor de NTR-radio (Kunststof), KRO/NCRV-televisie en de Volkskrant. Hij publiceerde talloze interviews, reportages, documentaires en is wijnfanaat.Waar waag ik me aan? vroeg ik me voor het gesprek al af, maar ik stel me dezelfde vraag als ik vijf minuten met hem zit te praten. Frénk van der Linden, één van Nederlands beste interviewers, is niet op...
Lees verder
Door Xavier Kat, 3 april 2020
Snakken naar de zomer
Op het moment van schrijven, vier weken voor verschijning van deze Vinée Vineuse, beheerst het Coronavirus voor een groot deel het leven. De situatie voelt onwerkelijk en iedere dag wijzigt hij. Alles wat we gisteren zeiden, klinkt vandaag naïef. Het geeft een gevoel van onzekerheid. We snakken naar de zomer, het jaargetijde dat ons van het virus moet verlossen…Op het moment dat u dit leest za...
Lees verder
Door Xavier Kat, 6 maart 2020
Languedoc: value for money
Corbières, Minervois, Terrasses de Larzac, Pic-Saint-Loup, Saint-Chinian, Faugères, Picpoul de Pinet; hoe het grootste wijngebied ter wereld uitgroeide tot een van de meest boeiende.Er zijn in de wereld maar weinig wijnregio’s waar de variatie zo groot is als in de Languedoc. De verscheidenheid aan bodemsoorten, klimaten en druivenrassen is enorm in deze streek, waar net zo goed eenvoudige ...
Lees verder
Door Xavier Kat, 27 februari 2020
35 jaar Vinée Vineuse!
Het blad dat ons de gelegenheid biedt om al die mooie wijnverhalen te vertellen en onze proefnotities te delen.Handwerk en floppy discsHet is u vast al opgevallen, maar 35 jaar na het verschijnen van de allereerste editie heeft Vinée Vineuse een wat ander gezicht gekregen. Dat kreeg ons blad in de loop der jaren wel vaker. Soms waren de veranderingen groot, meestal klein. Dit keer lieten we...
Lees verder
Door Xavier Kat, 22 november 2019
Old Vines maken het verschil!
In Zuid-Afrika is er iets bijzonders gaande. Een beweging in
de wijnproductie is in gang gezet. De persoon die hiervoor verantwoordelijk is,
heet Rosa Kruger, een viticulturist (wijngaardkundige) die tijdens haar reizen
in Europa in de ban raakte van oude wijngaarden waaraan door Europese
wijnmakers veel belang werd gehecht. Ze vroeg zich af of Zuid-Afrika ook oude
wijngaarden kende en kwam e...
Lees verder
Door Xavier Kat, 22 november 2019
Terugblik op een bijzonder jaar
De feestelijke decembermaand staat voor de deur. De tijd van het jaar dat we willen genieten van de mooie momenten. Ook het moment om de balans op te maken, waarbij we terugkijken, maar ook vooruit. 2019 was voor Okhuysen een grandioos jaar, met veel hoogtepunten. Een jaar dat voorbij vloog.Terwijl kerst 2018 voor mijn gevoel nog niet ver achter ons lag en ik nog nauwelijks afscheid had genomen va...
Lees verder
Door Xavier Kat, 6 september 2019
Wijnland met potentie
Deze zomer verbleef ik enige tijd in Portugal, in en rondom de fantastische stad Lissabon. Miljoenenstad Lissabon is enerzijds hip en modern, vol fantastische restaurants en leuke winkels. Tegelijkertijd heeft de stad iets puurs en oorspronkelijks, wat haar een sterke identiteit geeft. De plaatselijke bevolking en de grote stroom toeristen leven ieder in hun eigen tempo ogenschijnlijk tevreden naa...
Lees verder
Door Xavier Kat, 21 juni 2019
Op zoek naar lichtvoetigheid
Een berichtje verschijnt op mijn telefoon. Een vriend uit Nederland zit in Bordeaux en vraagt of ik gezellig in een kroegje in het centrum nog een glas kom drinken. Het is Vinexpo-tijd, voorheen de grootste wijnbeurs van de wereld, inmiddels ingehaald door Prowein in Düsseldorf. Maar toch, een groot deel van de wijnwereld gaat tijdens Vinexpo nog altijd graag naar Bordeaux. Al is het maar voor al...
Lees verder
Door Xavier Kat, 5 april 2019
Portret: Kruger Family Wines
In 2011 reisde ik naar Zuid-Afrika met als doel om één heel goede, exclusieve producent voor ons assortiment te ontdekken. Goed voorbereid ging ik op pad, waarbij een van de tips het domein Sterhuis in Stellenbosch was, waar de jonge Johan Kruger de wijnen maakte. Johan bleek met recht een bevlogen wijnmaker, met een heldere visie en die - het allerbelangrijkste – ons een heerlijke serie wijne...
Lees verder
Door Xavier Kat, 5 april 2019
De lente brengt volop inspiratie
Het voorjaar staat in de wijnwereld in het teken van de inkoop. Eigenlijk begint dat al direct in het nieuwe jaar, zodra de kerstdrukte voorbij is en de voorraden zijn geteld. Inkoopreizen worden gemaakt, de producenten sturen proefflessen van nieuwe oogstjaren naar Haarlem en natuurlijk zijn er de wijnbeurzen in het buitenland, waarvan Prowein in Düsseldorf de laatste jaren is uitgegroeid tot de...
Lees verder
Door Xavier Kat, 15 februari 2019
Minder drinken, meer genieten
Matigen is een belangrijk woord geworden in het vocabulaire van veel Nederlanders. Nu was matigen ons Hollanders al niet vreemd, maar we leken het de afgelopen decennia een beetje te zijn verleerd. Anno 2019 loopt ons land qua matiging voorop in vergelijking met de meeste andere Europese landen.
De Nederlander eet gemiddeld gezonder, drinkt minder en beweegt meer. Ons consumptieve
gedrag heeft n...
Lees verder
Door Xavier Kat, 3 januari 2019
Wijn in een gezonde levensstijl
Mensen die mij voorgingen hadden me er al voor gewaarschuwd: hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. 2018 vloog dan ook voorbij! Na ons extreem drukke lustrumjaar 2017, hadden we ons bij Okhuysen voorgenomen om het in 2018 een stukje rustiger aan te doen. Wat maar ten dele is gelukt. Er moest hard gewerkt worden, want alle verhalen over de aantrekkende economie ten spijt, kwam het j...
Lees verder
Door Xavier Kat, 14 september 2018
Het is weer oogsttijd!
In Vinée Vineuse 2 van dit jaar was het centrale thema De invloed van klimaat op wijn. Een vooruitziende blik: ik kan me niet herinneren dat er eerder een jaar is geweest waarin er zoveel over het klimaat is gesproken als het huidige. In Nederland begon het mooie weer in april en dit hield maandenlang aan. Droogte werd in Nederland opeens een probleem. Hoe anders was het in het zuiden van Europa....
Lees verder
Door Xavier Kat, 28 juni 2018
Vakantievondsten!
Een heerlijke zomer staat voor de deur. De tijd van het jaar om in alle rust te genieten van lange dagen met zwoele avonden in binnen- of buitenland. De hectiek van de dagelijkse routine is even geparkeerd en alles ruikt lekkerder en smaakt beter. Op onze reizen ontdekken we nieuwe plekken en ontmoeten we nieuwe mensen, uit nieuwe culturen. We passen ons aan aan het ritme van de lokale bevolking e...
Lees verder
Door Xavier Kat, 12 april 2018
Wijnvooroordelen?
Als wijnmakers het over het weer hebben, is er vaak iets aan de hand: vorst, hagel, hitte, droogte en hevige regen brengen immers grote risico’s met zich mee voor de grootte en kwaliteit van de oogst. Een heel jaar van hard werken kan met één hagelbui voor niets zijn geweest. De nachtmerrie van iedere wijnboer. Het lijkt erop dat het weer er met de opwarming van de aarde alleen maar grilliger ...
Lees verder
Door Xavier Kat, 9 april 2018
Reisverslag Bordeaux
Het is begin april. Tijd voor onze jaarlijkse reis naar Bordeaux om het jongste oogstjaar te proeven. 2017 staat vijf dagen lang voor ons klaar om geproefd te worden. Het gaat hier om fustmonsters, van het vat getrokken, want 2017 zit pas aan het begin van zijn opvoeding en verblijft het komende jaar nog op vat. We proeven dus uiterst jonge wijnen, iets wat niet heel gemakkelijk is als je dit niet...
Lees verder
Door Xavier Kat, 28 februari 2018
Wijnreis door de Languedoc
We nemen u dit jaar mee op wijnreis. Dat wil zeggen, we duiken met u de wijngebieden in, maar staan ook graag stil bij onze favoriete restaurants, adressen om te overnachten en de plekjes om niet te missen. We trappen af in de beeldschone Languedoc. Een unieke ligging De Languedoc is in vele opzichten een heerlijke streek. Het klimaat is er goed, met warme zomers – met temperaturen rond de 30 gr...
Lees verder
Door Job Joosse, 26 februari 2018
Joosse on the Job - Loire
In 2013 liep ik tijdens de oogst stage bij Thierry Germain op zijn Domaine des Roches Neuves in het gehucht Varrains, niet ver van Saumur. Het oogstjaar 2013 kende een zeer uitdagend groeiseizoen en de condities tijdens de oogst waren moeilijk. Toch had ik mij geen beter oogstjaar kunnen wensen om van dichtbij de enorme gedrevenheid van Thierry mee te maken. De kwaliteit van zijn cabernet franc en...
Lees verder
Door Xavier Kat, 26 februari 2018
Hoe gezond is biologisch?
Wijn is een prachtig natuurproduct waar je enorm van kunt genieten en dat zelfs positieve
gezondheidseffecten kan brengen. Maar het is en blijft een alcoholische drank.
En (helaas) geldt voor alcohol (net als voor veel andere producten) dat het niet gezond is
om er veel van te nuttigen. Verantwoord drinken en genieten is dan ook onze boodschap.
Op welke wijze de wijn gemaakt wordt, heeft niet ...
Lees verder
Door Maartje van Veldhuizen, 30 november 2017
Lijstjestijd
Nu het einde van het jaar in zicht is, is ook de grote lijstjestijd weer aangebroken. In ‘wijn en food land’ zijn er twee lijstjes die alle professionals en veel liefhebbers in de gaten houden: de WINELIFE Magazine Hotlist en de FavorFlav Food top 100. Xavier Kat en zijn jarige Okhuysen scoorden ook dit jaar weer goed! WINELIFE Magazine Hotlist
Het is inmiddels een mooie traditie dat het vrol...
Lees verder
Door Xavier Kat, 24 november 2017
Wat een jaar!
Het jaar 2017 zal ons nog lang heugen. We vierden – het zal u niet ontgaan zijn – onze 150ste verjaardag. Met u, onze klanten, met onze producenten en met elkaar. Het lustrumjaar werd officieel geopend door de burgemeester van Haarlem, die met verve een magnumfles van onze jubileumbubbel met een speciale sabreersabel ontkurkte. Gedurende het hele jaar waren er grotere en kleinere activiteiten....
Lees verder
Door Xavier Kat, 5 oktober 2017
Herinneringen
De zomer ligt alweer achter ons en op het moment van schrijven
is de oogst op het noordelijk halfrond in volle hevigheid
losgebarsten. Op veel plekken valt de pluk dit jaar vroeg.
Frankrijk voorziet een van de kleinste oogsten van de laatste
zestig jaar, kleiner dan 1991. Grote delen van het land werden
geteisterd door een late, destructieve vorstperiode, met daaroverheen
nog hagel. Daarna k...
Lees verder
Door Maartje van Veldhuizen, 26 juli 2017
Documentaire Heren in de Wijn
Het kan u haast niet zijn ontgaan… speciaal voor ons
150-jarig bestaan hebben de wereldvermaarde wijnmakers Jean-Marie Guffens en
Jean-Louis Chave een speciale lustrumwijn ontwikkeld. Hier ging natuurlijk heel
wat aan vooraf. Wijnmakers als Guffens en Chave hebben het extreem druk en
bovendien is er meer vraag naar hun wijnen dan dat er aanbod is.
Wij wilden u meer over de bijzondere same...
Lees verder
Door Jan Verbeek, 19 mei 2017
Okhuysen in het FD
Hoe een Haarlemse wijnhandel 'internetcowboys' van het lijf
houdt
Wijnhandel Okhuysen viert deze zomer zijn 150-jarig bestaan.
Maar zonder zorgen is het Haarlemse familiebedrijf niet.
Xavier Kat, directeur en eigenaar van een van de oudste
wijnbedrijven van Nederland, ergert zich groen en geel aan onlineaanbieders die
wijn standaard met een korting tot wel 50% in de markt zetten. ‘H...
Lees verder
Door Xavier Kat, 14 april 2017
Fotoverslag Bordeaux 2016
Na vijf dagen - van 2 t/m 6 april 2017 - van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat 2016 één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie. Hieronder een fotoverslag!Foto 1 - Oenoloog Claude Gaudin en Louis Kat op Château Maucamps, een van de mooiste wijnen van 2016 onder de € 20,00.Foto 3 ...
Lees verder
Door Xavier Kat, 14 april 2017
Een onverwacht hemels jaar!
Na vijf dagen van intensief proeven, kunnen wij alleen maar concluderen dat dit één van de allermooiste jaren is die we van het vat hebben mogen proeven. Gedurende de week ontstaat bij ons een gevoel van euforie en vergelijkingen met absolute topjaren als 1982 (mijn vader) en 2010 (ikzelf) worden gemaakt. Hoewel de Médoc licht in het voordeel lijkt, is de kwaliteit in de gehele streek en op all...
Lees verder
Door Jan van Lissum, april 2017
Proeverij Wine Professional '7
Wijnkoperij Okhuysen bestaat in 2017 150 jaar en vierde dit tijdens Wine Professional met een fraaie proeverij. Xavier Kat, inmiddels 15 jaar directeur en de dag ervoor in Hotel de l’Europe gehuldigd met een Wine Professional Diamonds Award, presenteerde een indrukwekkende serie topwijnen met jaargangen eindigend op een 7. Het team van Podium onder de Dom in Utrecht verzorgde de culinaire omlijs...
Lees verder
Door Xavier Kat, 7 maart 2017
Verhalen uit de oude doos
Bij het vieren van een jubileum hoort natuurlijk ook een blik op de historie. Dit jaar vindt u daarom in iedere Vinée Vineuse twee pagina’s met foto’s en verhalen uit de oude doos. Deze foto’s en verhalen delen wij uiteraard ook online graag met u.
Alles begon met de familie Okhuysen toen Josephus Arnoldus Okhuysen, geholpen door zijn vader, zijn wijnhandel startte aan de Gierstraat 34 te...
Lees verder
Door Xavier Kat, 7 maart 2017
Tijd voor feest!
Het zijn drukke, maar heerlijke tijden op onze Haarlemse vestigingen. Ondanks dat we de viering van anderhalve eeuw Okhuysen van mijlenver zagen aankomen, is de bedrijvigheid rondom de viering nu pas echt in volle hevigheid losgebarsten. Het hele team van Okhuysen heeft mee mogen denken over het hoe en wat en dat heeft tot vele leuke ideeën geleid, waarvan er een aantal is uitverkoren om 2017 tot...
Lees verder