Blogs

Het grote wijn-spijs debat

Door Xavier Kat, 25 november 2021

Het grote wijn-spijs debat

Wat is de kunst van het combineren van wijn en spijs? We vroegen het aan enkele specialisten. Een diepgaand verslag van een goed gevulde avond.We zitten bij Café Parlotte op de Westerstraat in Amsterdam, een van de allerleukste wijnrestaurants die we kennen, vol liefde en aanstekelijk enthousiasme vormgegeven door Margot Los en haar team. Aan tafel zitten Niek Beute, voormalig sommelier van Re...

Lees verder
Bent u ook zo toe aan kerst?

Door Xavier Kat, 25 november 2021

Bent u ook zo toe aan kerst?

Het jaar 2021 was er een dat niemand van ons snel zal vergeten. We leefden in een nieuwe wereld met nieuwe afspraken en nieuwe onzekerheden. Maar het was ook een jaar van voorzichtig – corona-gerelateerd – optimisme. Want door alle vaccinaties kon de lockdown eraf, konden we weer naar buiten, vrienden en familie ontmoeten, restaurants bezoeken en zelfs voorzichtig aan reizen. Ook wij gingen we...

Lees verder
De verborgen schatten van Spanje

Door Xavier Kat, Voorjaar 2019

De verborgen schatten van Spanje

Het begon allemaal met een mailtje dat ons werd toegestuurd door een Spaanse wijnmaakster die een importeur voor haar wijnen in Nederland zocht. Van dit soort mails krijgen we er dagelijks vele, niets bijzonders dus. Maar deze viel op. Vanuit het algemene Okhuysen-mailadres was hij doorgestuurd aan het gehele inkoopteam, bestaande uit Job Joosse, Yves van Maren en mijzelf. Bijzonder genoeg had de ...

Lees verder
Terroir doorgrond

Door Xavier Kat, 3 september 2021

Terroir doorgrond

In de wereld zijn er plekken waar de mix van omstandigheden zodanig is dat ze er betere wijn maken dan elders. Hoog tijd om eens verder in te zoomen op de terroir achter de wijn!Het woord terroir komt van terre, oftewel aarde, bodem, maar is veel meer dan dat alleen. Het woord is een Frans bedenksel, een concept en wordt gedefinieerd als een stuk land met bepaalde fysieke, topografische en klim...

Lees verder
Een verhaal over druiven die reizen en in hun nieuwe thuisland tot bloei komen

Door Xavier Kat, 16 mei 2021

Een verhaal over druiven die reizen en in hun nieuwe thuisland tot bloei komen

Druiven reizen de hele wereld over. Vanaf de ontdekking dat het gistende sap van de druif een aangename en geestverruimende drank opleverde, namen mensen de wijnstok mee op hun reizen. Eerst door het nabije oosten en later door Europa. De Europeanen namen hem ook mee op hun tochten naar de overzeese kolonies. Het vertrekpunt van de reis bepaalde de druivensoort, niet de omstandigheden op ...

Lees verder
De kelder van Janny van der Heijden

Door Xavier Kat, 2 april 2021

De kelder van Janny van der Heijden

Als culinair publicist timmert ze al decennialang aan de weg, maar ze brak pas echt door met haar rol als jurylid van ‘Heel Holland Bakt’.Om 11.30 uur hebben we afgesproken en ik ben iets aan de late kant. Ik realiseer me dat ik tegen lunchtijd aankom. Alhoewel we hier niets over hebben afgesproken en ik wat boterhammen met kaas in m’n auto heb liggen, ben ik stiekem benieuwd of Janny iet...

Lees verder