Een uitzonderlijk en divers aanbod

Een uitzonderlijk en divers aanbod

Het grote succes dat deze voorverkoop sinds enkele jaren laat zien, geeft wel aan hoezeer de populariteit van de topwijnen uit Italië is toegenomen. Voor ons hangt deze samen met de steeds verder toenemende kwaliteit van de wijnen die er vandaan komen, gekoppeld aan een zeer grote diversiteit. Maar ook met de toegenomen populariteit van Italië als vakantieland. Een land dat we naast zijn natuurschoon en fotogenieke steden en dorpen, associëren met lekker eten en mooie wijnen. Iedere regio heeft op dit gebied veel te bieden en nodigt ook ons uit om steeds weer te zoeken naar gave nieuwe producenten.

Juist in het topsegment gebeurt er heel erg veel

Italië is als wijnproducent interessant in het lagere prijssegment, maar juist ook in het topsegment gebeurt er heel erg veel. Het is bij uitstek een land waar generaties lang de kennis van het wijnmaken werd overgedragen van vader op zoon. Op het platteland leefden en leven de mensen vaak in kleine gemeenschappen bij elkaar en bestaan er veel gemengde bedrijven, die naast een bescheiden wijnproductie ook andere activiteiten hebben. De wijn werd met name lokaal verkocht en heel kritisch op de kwaliteit was men niet. Maar toen de successen in streken als Barolo, Barbaresco, Montalcino en Montepulciano kwamen, en de prijzen daar flink begonnen te stijgen, werden andere regio’s ook getriggerd. Helemaal toen ook minder in het oog springende gebieden, zoals het Toscaanse Bolgheri, internationale belangstelling kregen. Grotere producenten gingen bovendien op zoek naar nieuwe, interessante en betaalbare wijnbouwgrond en streken neer op Sicilië, in de Marken, Umbrië, Apulië etc. Zij werden er voortrekkers, wat de lokale producenten stimuleerden om ook beter te werken. 

Een nieuwe generatie stond op en ging goed geschoold de uitdaging aan. Veel streken vonden zichzelf opnieuw uit. Ze braken met oude wijnmaaktradities en plaatsten kwaliteit voor kwantiteit. Zeker de laatste jaren gebeurt er veel. Er is een verregaande interesse in het gebruik van autochtone druiven, biologische en biodynamische wijnbouw rukt op, men zoekt koelere gebieden op, zowel aan de kust als op hoogte en terroirexpressie gaat boven extractie en de smaak van het eiken. Niet zo raar dat er jaarlijks nieuwe producenten het licht zien, maar wij zien ook bestaande producenten verdere kwaliteitsslagen maken en zichzelf uitdagen om leiders in hun regio te blijven. Een gezonde concurrentie op het gebied van kwaliteit verspreidt zich over het land. Laat ons daar maar de vruchten van plukken!


Italië, het enige wijnland waar in alle regio's wijn wordt gemaakt