Alle blogs

Masseria Cuturi; perfectie uit Puglia

Door Femke Pruis, 29 September 2023

Nadat we vorig jaar dit biologisch werkende domein uit Puglia als nieuwe aanwinst in ons portfolio aan u presenteerden, werd het ons wel snel duidelijk hoe geliefd de wijnen uit de hak van de laars op dit moment zijn.

De primitivo’s van Masseria Cuturi, maar ook de andere cuvées hebben in korte tijd een grote fanschare binnen Okhuysen opgebouwd. Zou het misschien iets te maken hebben met de populariteit van Puglia als vakantiebestemming, waardoor er steeds meer mensen bekend raken met druiven als primitivo en negroamaro. Druiven die tot de jaren ’90 van de vorige eeuw nog gebruikt werden om de lichtere wijnen uit het noorden van Italië wat extra kleur en gewicht te geven. Feit is dat deze zuidelijke regio, met zijn karakteristieke ‘trulli’ en eeuwenoude olijfbomen van soms wel 3000 jaar oud, een volkomen eigen karakter en cultuur heeft, die een bezoek zeer de moeite waard maken. De lokale wijnen en de bijpassende cucina locale vormen uiteraard een belangrijk onderdeel van die charme.


Bij Pugliese wijnen denken we aan krachtig rood met een zondoorstoofd karakter. Ook voor deze twee topstukken uit de collectie van Masseria Cuturi geldt dat het wijnen zijn die een bepaalde intensiteit bezitten, die krachtig zijn met een mooie rondeur. Maar tegelijkertijd - en dat is waar Cuturi zich wat ons betreft onderscheidt van hun collega’s – hebben alle wijnen een zekere elegantie en fraîcheur. Twee eigenschappen waar wij bij Okhuysen zwaar aan tillen en die u gegarandeerd door ons gehele assortiment heen terug zult proeven. De Chidro cuvée dankt zijn naam aan een riviertje dat onder de wijngaard door stroomt en de stokken zelfs in de droogste zomers van water voorziet. De Monte Diavoli komt van het enige “hoger” gelegen terroir van het landgoed, een glooiing van 50 meter boven zeeniveau met kleirijke kalksteenbodems. Van deze topwijn van het domein, die twee jaar rijpt op Frans eikenhout, werden slechts 1800 flessen geproduceerd.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod