Alle blogs

Castiglion del Bosco: de absolute top van Toscane

Door Femke Pruis, 13 October 2023

Er zijn van die wijnen waarbij de ogen al beginnen te glimmen zodra alleen de naam nog maar is gevallen. Brunello di Montalcino is bij uitstek zo’n wijn die harten sneller laat kloppen en die ons wijnliefhebbers behoorlijk hebberig kan maken.

Nu is de ene brunello natuurlijk de andere niet, maar wanneer alles klopt en er sprake is van een perfecte balans tussen rijpheid, frisheid, spanning en gelaagdheid, dan behoren brunello’s onbetwist tot de boeiendste wijnen ter wereld. Bij de wijnen van onze eigen brunelloproducent Castiglion del Bosco is dat zeker het geval. Dit domein wordt dan ook alom geprezen als een van de meest invloedrijke uit de DOCG.

 

Castiglion del Bosco bestaat uit een landgoed dat voor het grootste deel uit bos bestaat. Het is schitterend gelegen in de Val d’Orcia, de Toscaanse vallei die sinds 2004 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Hoewel het landgoed uit maar liefst 2000 hectare bestaat, is slechts 62 daarvan beplant met wijngaarden. Alleen de percelen met de beste terroirs worden ingezet voor de wijnbouw. En wanneer we het over de beste terroirs hebben, dan is er een dat ver uitsteekt boven de rest en dat is Campo del Drago. Een droom van een wijngaard, van waar je een waanzinnig uitzicht hebt over de Val d’Orcia. De wijn die wordt gemaakt van deze druiven is eveneens magisch te noemen, een absolute cultwijn die jaar na jaar hoge punten scoort in de internationale wijnpers. Ook de rosso’s di Montalcino’s verdienen een bijzonder vermelding. Castiglion del Bosco brengt een drietal verschillende uit, alle drie afkomstig van totaal verschillend terroirs maar met een treffende overeenkomst. Namelijk dat ze verschrikkelijk goed zijn!

 

Brunello di Montalcino 2018
De klimatologische omstandigheden in Montalcino waren in 2018 vrijwel ideaal, met gemiddelde temperaturen en neerslagtotalen. Omdat het in het voorjaar en in de zomer niet te warm was, vond de rijping zeer gelijkmatig plaats. Dat heeft gezorgd voor een opmerkelijke elegantie voor deze jaargang en een mooie lengte in de wijnen. Een uitstekende jaargang derhalve!

 

Punten in de Pers
Castiglion del Bosco Brunello 2018:
92 punten Robert Parker
93 punten Vinous

 

Castiglion del Bosco Brunello Campo del Drago 2018:
96 punten + GOLD AWARD Decanter
94 punten Robert Parker
94 punten Vinous

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod