Alle blogs

Palazzo Maffei: sublieme Amarone uit vijfsterren vintage

Door Femke Pruis, 13 October 2023

Palazzo Maffei is een van de meest geliefde wijnhuizen uit ons Italiaanse portfolio, misschien zelfs wel van ons gehele assortiment. En we snappen wel waarom.

De Cottini’s, de familie achter dit eeuwenoude domein, behoren tot de beste wijnmakers van Veneto. En hun amarones tot de beste onder hun soortgenoten. Palazzo Maffei is werkelijk schitterend gelegen in het dorp Tregnano, niet ver van de stad Verona. Het landgoed ligt midden in de glooiende heuvels van het Valpolicellagebied en wordt helemaal omringd door wijngaarden. De bekendste wijn uit deze streek, vaak in een adem genoemd met ’de drie b’s’ barolo, barbaresco en brunello, is natuurlijk de amarone della Valpolicella DOCG. Amarone dankt zijn grootse reputatie aan de bijzondere manier waarop de wijnen worden gemaakt. Na de oogst worden de druiven 100 tot 120 dagen te drogen gelegd. Traditioneel gebeurde dit op rieten matten, maar tegenwoordig vaker in speciaal daarvoor ingerichte geklimatiseerde ruimtes. Met het indrogen neemt het vochtgehalte in de druif af en wat er overblijft aan suikers, zuren en tanninen treedt juist meer op de voorgrond. Wanneer deze ingedroogde smaakbommetjes worden gevinifieerd, resulteert dat in een verleidelijke wijn met lekker veel zwoel fruit en concentratie. Amarone rijpt vervolgens wettelijk minimaal twee jaar op eikenhouten vaten en in het geval van amarone riserva is dat zelfs vier jaar. Vervolgens rijpt de wijn nog een tijdje verder op fles waardoor de tanninen mooi soepel worden en de wijn nog verder aan complexiteit wint.


Hoewel de wijnen van Palazzo Maffei eigenlijk ieder jaar opvallen door hun constant hoge kwaliteit, zijn we verheugd dat we dit jaar een heuse vijfsterren vintage aan kunnen bieden, de hoogste kwaliteitsaanduiding die een wijnjaar kan krijgen. De omstandigheden in het groeiseizoen van 2021 waren dusdanig optimaal en de druiven zo prachtig rijp, dat deze Amarone 2021 van Maffei een wijn is die je absoluut in je kelder wilt hebben liggen. Nu al prachtig, maar met nog een lang leven voor zich. De Reserva, uit het eveneens uitstekende jaar 2016, heeft al wat langer de tijd gehad om tot rust te komen en verkeert op dit moment in een prachtige staat van balans en harmonie. Dit is met recht een bijzondere wijn, die de gelegenheid waarbij de fles wordt geopend vanzelf bijzonder maakt.


Jaargangen
2016
Een klassieke vintage voor amarone. Zeer goed en harmonieus. Ondanks de regen die viel aan het einde van het groeiseizoen, zorgde een combinatie van hoge temperaturen en een constant briesje ervoor dat de druiven een prachtige rijpheid behaalden. Een oogstjaar met een zeer goed bewaarpotentieel.
2021
Het jaar 2021 wordt gezien als een van de grote jaargangen voor zowel amarone als de lichtere rode wijnen uit Valpolicella. Het groeiseizoen was warm en droog, met voldoende regenval op precies de juiste momenten. Het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht zorgde voor druiven met een grote aromatische complexiteit. Het mooiste en beste jaar voor amarone sinds 2010!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod