Alle blogs

Agripunica, een ode aan carignano

Door Max Funcke, 29 September 2023

Carignano, in Zuid-Frankrijk bekend als carignan, is een onderschatte druif. Dit komt omdat hij meestal niet goed gecultiveerd wordt.

Het is echter absoluut mogelijk om er majestueuze wijnen van te maken, zoals Giacomo Tachis (de legendarische wijnmaker van Sassicaia) bewees toen hij in 2002 het Sardijnse domein Agripunica oprichtte. Wat deed Tachis met deze druif om hem te bedwingen? Van nature is carignano een woekeraar, dus allereerst moet hij streng gesnoeid worden. Rendementen moeten laag blijven, en ook een grote hoeveelheid zonneschijn is een vereiste. Daarnaast zijn er elementen nodig die een zekere frisheid in de wijn brengen. Dit maakt Sardinië de perfecte kandidaat voor carignano: de vulkanische bodem verleent de wijnen een minerale lichtvoetigheid, en het zeeklimaat zorgt voor verkoeling. Deze omstandigheden stelde Meneer Tachis in staat om krachtige, doch heel evenwichtige wijnen te maken. Tot slot ondertekende hij het geheel met zijn Sassicaia-signatuur: voor beide cuvees wordt de carignano aangevuld met een vleugje bordelaise druiven. Al vanaf de eerste oogst kunnen deze wijnen ieder jaar steevast op zeer hoge waarderingen rekenen. In 2016 overleed Giacomo, maar op Agripunica wordt er tot op de dag van vandaag volgens zijn visie gewerkt. Het resultaat? Misschien wel de mooiste expressie van carignan ter wereld.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod