Alle blogs

Fontalpino: wie geeft, zal ontvangen

Door Max Funcke, 13 October 2023

Gioia Cresti van Fontalpino heeft een diep vertrouwen in de symbiotische relatie die zij als wijnmaker heeft met het genereuze Toscaanse landschap.

Haar filosofie reflecteert het Latijnse adagium ’Do ut des’ (Ik geef, opdat jij geeft), wat ook de naam is van haar meest gelauwerde wijn. Gioia’s intuïtie en sensitiviteit voor wat iedere wijngaard nodig heeft, vertalen zich in een reeks monumentale wijnen die ieder een eigen verhaal vertellen. Zelfs de ‘gewone’ Chianti Classico, voor veel wijnmakers een relatief makkelijke wijn die dient als visitekaartje voor het domein, verheft Gioia tot eenmonument van grote gelaagdheid. Dit jaar beloont Robert Parker deze wijn met maar liefst 92 punten. De twee single-vineyardwijnen van dit domein, Dofana en Montaperto, promoveerden in 2018 dankzij Gioia’s inspanningen naar de top van de Chianti-pyramide en dragen sindsdien de prestigieuze titel ‘Gran Selezione’.

 

En dan is er nog Do ut Des, Gioia’s oogappel. Gemaakt van gelijke delen merlot, cabernet- sauvignon en petit verdot, versmelt ze op sublieme wijze Toscaanse verfijning met bordelaise kracht. Een Super Tuscan van statuur.

 

Oogstjaren
2019
Het voorjaar was koel en daarom kwam de ontbotting van de druiven relatief laat op gang. Een zeer warme zomer volgde, waarbij de druiven veel rijpheid en concentratie opbouwden. Halverwege september koelde het gelukkig af, waardoor er bij lage temperatuur geoogst kon worden. Zo werd de rijpheid in de druiven mooi gebalanceerd met een spannende frisheid.

 

2021
Gelukkig regende het erg veel in het voorjaar, want de zomer van 2021 ging in Toscane de boeken in als een van de droogste ooit gemeten. Dit kwam de concentratie zeer tegen goede. In alle opzichten was 2021 een jaar waarin alles ging zoals het hoort te gaan, en de internationale wijnpers is zeer lovend over de wijnen. Vinous omschreef 2021 als een ‘werkelijk magisch jaar waarin alles samenvalt.’ De wijnen zijn harmonieus van textuur en hebben levendig fruit.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod