Alle blogs

Gillardi: een eeuw aan ervaring en dat proef je

Door Femke Pruis, 06 October 2023

‘Dit is barolo gemaakt door ultieme liefhebbers’. Zo werden deze wijnen ons ooit omschreven. En daar is niets aan gelogen.

Die liefhebbers in kwestie zijn de Gillardi’s, de Piemontese familie die al honderd jaar wijnen maakt op deze prachtige plek in de Langhestreek. Het verhaal begint bij Giovanni Battista. Hij is een wijnhandelaar die in 1923 een landhuis vlakbij Dogliani koopt met aangrenzende wijngaarden om zelf wijnen te gaan maken van de dolcettodruif, de druif waar dit zuidelijke gedeelte van de Langhe om bekend staat. We zijn precies honderd jaar verder, een bijzonder jaar dus voor de familie, en de vierde en vijfde generatie, Giacolino Gillardi en zijn dochter Elena, leiden inmiddels het familiedomein. Hoewel het in Piemonte soms lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan, is er in de loop van die afgelopen eeuw toch een hoop veranderd op het domein. De grootste veranderingen zijn toe te schrijven aan Giacolino, de eerste in de familie die een studie oenologie volgt aan de universiteit en daar al snel opvalt door zijn grote talent. Dat talent levert hem een baan op als wijnmaker bij het grote Ceretto (waarvan de wijnen ook door Okhuysen worden geïmporteerd) en later zelfs de positie van algemeen directeur. Minstens net zo veel liefde en aandacht stopt hij in zijn eigen familiedomein, waar hij besluit om naast dolcetto ook nebbiolo, cabernet, merlot en syrah aan te planten. Ook weet hij de hand te leggen op enkele percelen in de Barolostreek en begint hij zijn eigen barolo’s te maken, een lang gekoesterde droom voor Giacolino. Na al die jaren bij Ceretto heeft de nebbiolodruif natuurlijk weinig geheimen meer voor hem. 


Al snel krijgen de barolo’s van Gillardi een zeer goede reputatie onder wijnmakers in de streek en niet lang daarna ook ver daarbuiten. Gelukkig kenden wij Giacolino al langer en importeerden we reeds zijn dolcetto’s. We hoefden dan ook niet lang na te denken toen we de kans kregen om ook zijn barolo’s te gaan importeren. Vandaag de dag wordt hij bijgestaan door dochter Elena, die het domein op haar eigen manier weer een stap verder heeft gebracht door compleet biologisch en duurzaam te gaan werken, zowel als in de wijngaard als in de kelder. Dit is bij uitstek het soort familiedomein waarmee we graag werken en dat ons trots maakt u hun wijnen aan te kunnen aanbieden. En goed nieuws! Dit jaar hebben we ons aanbod van dit domein zelfs nog iets kunnen uitbreiden. Enerzijds met de Langhe Nebbiolo, een ‘kleine barolo’, en daarnaast met maar liefst twee extra single-vineyardwijnen uit Barolo. Beide komen ook nog eens uit het topjaar 2019 en zijn daarmee ultieme collectors items. Een bijzondere vermelding verdient tot slot de topcuvee Harys (syrah achterstevoren gespeld), een 100% syrah uit een hooggelegen, kalkrijke wijngaard nabij Dogliani. Dit is met recht een grootse wijn, met een onnavolgbare kracht en elegantie. Harys kan wat ons betreft op gelijke hoogte worden gesteld met de grote wijnen van de noordelijke Rhône.


Jaargangen 
2018 Barolo
Een klassiek en goed jaar voor Barolo. Er werd relatief laat geoogst in vergelijking met voorgaande jaren. De wijnen zijn elegant, aromatisch en hebben een mooie zuurgraad. Dit zijn barolo’s die moeiteloos 15 tot 20 jaar meegaan.

2019 Barolo
Een klassiek topjaar. Waterreserves in de bodem en regenval op de juiste momenten zorgden voor precies de juiste hoeveelheid water. Op enkele dagen in juni na werd het op geen enkel moment te warm, en zodoende kregen de druiven ruim de tijd om zich te ontwikkelen. Met name de laatste fase, vanaf begin september, verliep als een droom. De dagen waren warm, de nachten koel. Rijping verliep langzaam en gelijkmatig, waardoor de druiven tussen half en eind oktober met perfecte fenolische rijpheid konden worden geoogst. Dit heeft geresulteerd in zeer gestructureerde barolo’s met een verbluffend bewaarpotentieel.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod