Alle blogs

Les Crêtes: grootse wijnen uit de kleinste regio van Italië

Door Femke Pruis, 13 October 2023

Nog steeds vragen we ons af hoe het mogelijk is dat de wijnen van Les Crêtes tot vorig jaar niet in Nederland werden geïmporteerd. Of zou het zijn omdat deze wijnen in Italië zó populair zijn, dat ze eigenlijk de grens niet overkomen?

Helaas voor de Milanese sterrenrestaurants gaat er inmiddels ook jaarlijks een deel van de oogst richting Okhuysen, waar Les Crêtes in korte tijd veel fans erbij heeft gekregen. Het zijn dan ook authentieke terroirwijnen die het fantastisch doen aan tafel.

Les Crêtes is al meer dan tweehonderd jaar in het bezit van de familie Charrère. De van oorsprong Franse Bernardin Charrère verhuist rond het midden van de achttiende eeuw naar de Aostavallei in het noorden van Italië. Hij koopt daar wat land en plant er in 1810 de eerste twee hectare wijngaarden aan. Direct al ligt de nadruk op het maken van kwaliteitswijnen van inheemse druivenrassen. En nog steeds hechten de Charrères erg aan hun eigen lokale druiven zoals fumin, petite arvine en prié rouge waar ze loepzuivere wijnen met een typisch alpien karakter van maken. Het semi-continentale bergklimaat en de hoogwaardige bodem zijn ideale ingrediënten voor het maken van hoogwaardige wijnen. En zeker met de klimaatverandering biedt de hogere ligging van de wijngaarden – Aosta heeft wijngaarden die behoren tot de hoogste van Europa – een enorm toekomstperspectief.

 

Interessant genoeg is een van de topwijnen uit Les Crêtes’ portfolio een chardonnay, allesbehalve een autochtone druif in Aosta. Constantino, de huidige Charrère aan het roer van het domein, droeg deze cuvée op aan zijn Bourgondische vriend, graaf Gagnard de la Grange uit Puligny-Montrachet, net als hijzelf een groot liefhebber van mooie chardonnay. De Chardonnay Cuvée Bois is een wijn die steevast boven de 90 punten scoort in de internationale wijnpers en al meermaals werd bekroond als een van de beste witte wijnen uit Italië. Met recht een grote aanwinst in ons Italiaanse portfolio!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod