Alle blogs

Prima Pietra: topwijnen uit een adembenemend stukje Toscane

Door Femke Pruis, 13 October 2023

Er is iets met het Toscaanse licht, waarvan wordt gezegd dat het mooier is dan waar ook ter wereld.

Volgens Cecilia Leoneschi, wijnmaakster op Prima Pietra, heeft dat te maken met het contrast tussen het frisse groen van de bossen en wijngaarden en de blauwe lucht. We zijn in de Maremma, het kustgebied van Toscane. 

 

Hier kopen in 2002 de eigenaren van het vermaarde Castiglion del Bosco uit Montalcino een wijngaardareaal van 10 hectare en dopen het Tenuta Prima Pietra. Dit gedeelte van Toscane is zeer geschikt voor de aanplant van bordelaise rassen als merlot, cabernet, cabernet franc en petit verdot, de bestanddelen van de bekende Supertuscans waar het nabijgelegen Bolgheri zo bekend mee is geworden. Prima Pietra ligt hier iets ten noorden van en een flink stuk hoger. Vanuit de wijngaard, op 450 meter boven zeeniveau, zie je beneden de Tyrreense Zee liggen. En op heldere dagen de eilanden Capraia, Elba en in verte zelfs Corsica. Het domein werkt onder leiding van Cecilia volledig biologisch. Dat zie je terug in de wijngaard, waar een haast vanzelfsprekend natuurlijk evenwicht heerst. Een ware oase van rust. De bodem bestaat hier uit ijzerhoudende klei met daarin fossielen en gesteente dat in het lokale dialect gabbreto wordt genoemd, en is behoorlijk diep. Die diepe bodem vormt een perfecte opslaglocatie voor het regenwater dat in de wintermaanden valt. Zo is er tijdens de droge zomers, wanneer de plant voldoende vocht nodig heeft om de druiven optimaal te kunnen laten rijpen, altijd een voorraad water om uit te putten. 


Van dit domein brengen wij deze voorverkoop twee bijzondere wijnen uit, die met recht Supertuscans genoemd mogen worden.


2019 Maremma
Een uitzonderlijk jaar voor vrijwel heel Italië en zeker voor dit zuidelijke gedeelte van Toscane. De wijnen worden gekenmerkt door een uitstekende rijpheid, een zeer goede zuurgraad en een indrukwekkende structuur. Een echt bewaarjaar.

 

2020 Maremma
Na het fantastische oogstjaar 2019 wederom een uitstekende jaargang voor de wijnen uit dit gedeelte van Toscane. De wijnen zijn een fractie minder krachtig dan die uit 2019 en bezitten een fraaie elegantie door de mooie zuurgraad. 

 

Punten in de Pers
2020 Prima Pietra: 93 punten Vinous

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod