Alle blogs

Barbera van Villa Terlina: uit de schaduw van barolo

Door Max Funcke, 13 October 2023

Barbera is een druif die vele vormen kan aannemen. Sommige barbera’s zijn licht van kleur, met kersenfruit en strakke zuren. Andere zijn donker, met hartige bitters en ferme tannine.

En dan zijn er de wijnen van Villa Terlina: misschien wel de meest rijke, vlezige, volumineuze barbera’s die wij ooit hebben geproefd. Wij waren dan ook niet verbaasd dat de Gradale bij de blindproeverij van ons proefpanel als een van de grote winnaars uit de bus kwam. De wijnen verkopen ieder jaar uit, en dus is het altijd weer een feestje in Haarlem als de vrachtwagen met het nieuwe oogstjaar op de stoep staat.
 

De wijngaarden van Villa Terlina liggen op de glooiende heuvels van Asti in Piemonte. Ze worden biodynamisch bewerkt door Paolo Alliata, de man die barbera als geen ander begrijpt en het mooiste van deze druif weet te belichten. Zijn visie omvat, naast werken in pure harmonie met de natuur, ook het afzonderlijk vinifiëren van zijn verschillende wijngaarden. Paolo gebruikt geen vastgestelde hoeveelheid houtrijping, maar kijkt per oogstjaar wat er nodig is. Of in zijn eigen woorden: 'de wijn bepaalt de duur van de houtrijping’. Balans is het sleutelwoord.

 

Het is dankzij de inspanningen van wijnmakers als Paolo Alliata dat barbera in aanzien blijft groeien. Hij wordt nu eindelijk gezien als een volwaardige vertegenwoordiger van het Piemontese terroir, en is daarmee uit de schaduw van nebbiolo getreden.

 

Oogstjaar 2020
Een topjaar in Piemonte, in een moderne, toegankelijke stijl. De winter was mild, waardoor de groei van de druiven al snel op gang kwam. Een nat voorjaar zorgde voor voldoende waterreserves. Wat volgde was een hete zomer met een vlotte rijping. Opulente fruitexpressie en elegante, ronde tannine. De wijnen hebben een gul, open karakter en heldere zuren. Al op jonge leeftijd tonen ze een volwassen sierlijkheid.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod