Boergondisch: Zomer

Boergondisch: Zomer

Door Eva Posthuma-de Boer | 1 november 2023

Radijsboter

Wijntip: Chablis, Domaine d'Elise
Is er een fijner aperitief dan een perfect gekoeld glas chablis? Het Franse terras en zonnetje moet u er zelf even bijdenken.

Klik hier voor de wijn

Zonnetaart met tomatentapenade, ansjovis, olijven, kappertjes

Wijntip: Sauvignon Touraine, Domaine Jacky Marteau
Deze wijn geeft direct de geur van de zomer en de zee. Een zeer expressieve geur van groene appel en en buxustonen. De wijn heeft een strak mondgevoel dat perfect aansluit bij de structuur van de tomaat en de ansjovis.

Klik hier voor de wijn

Zonnetaart met artisjokcrème en tonijn

Wijntip: Bordeaux blanc, Château Closiot
Een gerecht dat zeer hoor op smaak is en grossiert in kruidige en complexe tonen. Deze witte bordeaux is daarom de perfecte begeleider voor deze zonnetaart. De wijn heeft een prachtige concentratie en door de houtrijping heeft de wijn een rijp en krachtig mondgevoel. Serveer deze wijn niet te koud om de rijke smaak te behouden.

Klik hier voor de wijn

Zonetaart met muhammara, pikante worst en ui

Wijntip: Pinot Gris 'Schimberg', Domaine Dirler-Cadé
Voor de wijn-spijs combinatie van deze wijn focussen we op het spicy karakter van de worst. Deze pinot gris van Dirler-Cadé heeft en bescheiden hoeveelheid restsuiker en zeer geconcentreerd geel fruit. De combinatie wordt compleet gemaak door de ruggengraad van zuren.

Klik hier voor de wijn

Geen recept mét cantaloupe

Wijntip: Champagne brut Coeur de Bar Rosé, Veuve A. Devaux
Gewoonweg een heerlijk zomerse combinatie!

Klik hier voor de wijn

Zomergroententartaar

Wijntip: Sancerre blanc, Domaine de la Garenne
Deze heerlijke combinatie van een strakke sauvignon blanc bij een gerecht van frisse groenten. Zuren, kruidigheid en rijpe tonen wisselen elkaar af in een spannende combinatie.

Klik hier voor de wijn

Steak tartaar

Wijntip: Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 'Le Clou', Domaine Bourgogne-Devaux
Een heerlijke klassieke combinatie van met een licht gekoelde pinot noir uit de bourgogne. De zachte vette structuur van de tartaar zal mooi combineren met de zuurgraad van de pinot noir. Serveer deze wijn op 14 graden!

Klik hier voor de wijn

Gemarineerde dorade met basilicumolie

Wijntip: Lirac blanc 'Luc Pélaquié', Domaine Pélaquié
Dorade is een stevige vis en daarom combineren wij dit mooie gerecht met een wijn met veel vulling en kruidigheid. De wijn heeft een lichte houttoets door rijping op grote 500 liter vaten en zal daardoor het gerecht mooi ondersteunen. Serveer deze wijn niet te koud om de concentratie te behouden.

Klik hier voor de wijn

Artisjok-carpaccio

Wijntip: Riesling - Grand Cru Saering, Domaine Dirler-Cadé
Dirler-Cadé heeft met deze riesling een prachtige frisse wijn gemaakt die de rijp/frisse smaak van de artisjok mooi comlimenteert. De balans van rijpe en frisse tonen is dan ook te vinden is zowel het gerecht als de wijn. Het lichte restzoetje in de wijn zorgt voor breedte en rijpheid.

Klik hier voor de wijn

Tomatencarpaccio

Wijntip: L d'Or - Muscadet Sèvre et Maine, Domaine Luneau-Papin
Een zilte en frisse combinatie van tomaat en muscadet. Deze muscadet heeft een aantal maanden gerijpt op de "eigen lies" waardoor de structuur heel licht romig is. De ragfijne zuren sluiten naadloos aan bij de tomaat en haar garnituren.

Klik hier voor de wijn

Garnalenbisque met croutons, kaas en rouille

Wijntip: Viognier - Vin de France blanc, Verget au Sud
Deze rijke en zeer florale viognier kijgt met haar lichte houtrijping een mooie stevige rijpheid mee. Maar het zijn vooral de zuren en ziltigheid die deze wijn-spijs combinatie tot een succes maakt. De garnalen vorden door de zilte structuur van de wijn als het ware uit de bisque getild en krijgen een prachtige hoofdrol.

Klik hier voor de wijn

Verse vijgen, geitenkaas, amandelen

Wijntip: Bandol rosé, Château de Pibarnon
Rosé van een kwaliteitsproducent is er vaak een om nooit te vergeten. Zeker als het om Pibarnon gaat. Deze rose is kruidig, complex en gestructureerd. Het rijpe rode fruit staat stevig tegenover de vijgen terwijl de zilte structuur extra wordt benadrukt door de amanderen in het gerecht. Niet te koud serveren deze wijn.

Klik hier voor de wijn

Mosselen à la Don Cabillaud

Wijntip: Picpoul de Pinet, Moulin de Gassac
In deze combinatie proef je de zee. De balans van het gerecht proef je één op éém terug in de picpoul: zilt, latent zoet en kruidig.

Klik hier voor de wijn

Hartige pannenkoekentaart

Wijntip: Cuvée Majeure - Bordeaux blanc, Château Turcaud
Deze complexe houtgerijpte wijn uit Bordeaux werkt als een kamelion op dit veelzijdige en complexe gerecht. De lagering op hout heeft geresulteerd in een wijn met veel gelaagdheid en tegelijkertijd bevat de wijn fantastische zuren die de balans in wijn en spijs altijd weet te behouden.

Klik hier voor de wijn

Spaghetti met gebakken cantharellen

Wijntip: Côte de Py Javernières - Morgon, Domaine Louis Claude Desvignes
Heerlijk gekoelde beaujolais bij dit Italiaanse gerecht. De verfijnde aardse tonen van de cantharellen komen practig tot zijn recht bij deze stevige maar elegante morgon. Vergeet de wijn niet een klein beetje te koelen.

Klik hier voor de wijn

Grande aioli

Wijntip: Belle Rosée - Bordeaux rosé, Château de Fontenille
Deze rosé is er een met pit. De cabernet sauvignon geeft deze wijn veel kruidigheid en structuur terwijl de fruittonen goed tegenwicht geven aan de aioli. Een spannende combinatie voor de zomer!

Klik hier voor de wijn

Tomatentaart

Wijntip: Côté Mer rosé - Collioure, Domaine de La Rectorie
Bij de tomatentaart serveren we een rosé die we wel kunnen beschouwen als een eet-rosé. Niet dat de wijn zonder gerecht niet uit de verf komt. Maar zeker bij deze tomatentaart laat deze wijn haar complexiteit, gelaagdheid en spanning zien.

Klik hier voor de wijn