Voorinschrijving Montlobre

Voorinschrijving Montlobre

De geboorte van een groots nieuw oogstjaar!


De magie van Montlobre is gelukkig weer gebotteld en daar zullen Damien en zijn team blij mee zijn! Want de totstandkoming van dit nieuwe oogstjaar Montlobre had de nodige voeten in de aarde. 2021 zal getekend blijven door de verschrikkelijke vorst van 8 april.


Damien Michel blikt terug: “De vorst kwam laat, op een moment dat de vroeg rijpende druiven – chardonnay en merlot – al waren ontknopt. Het verlies is aanzienlijk, we konden tussen de 30 en 40 procent minder oogsten. Na april hadden we echter een verbazingwekkend goede periode, met regelmatige regenval die de ontwikkeling van de wijnstokken bevorderde. Er was een uitloop van tweede knoppen die perfect verliep, waardoor het initiële verlies enigszins werd goedgemaakt. De eerste rijpingscontroles toonden druiven met een zeer goede zuurgraad en mooi fris fruit. Dit is de typiciteit van een noordelijk wijnjaar!” De opbrengsten waren dus weliswaar lager, maar de conditie van de druiven was perfect.


Beste vrienden

Op Domaine Montlobre spelen vogels een cruciale rol in het ecologisch evenwicht in de wijngaarden, wat essentieel is voor de gezondheid van de stokken. Ze bevorderen de biodiversiteit en helpen schadelijke insecten op natuurlijke wijze te reguleren. Veel vogelsoorten voeden zich met onder andere bladsprinkhanen, rupsen en bladluizen waardoor er minder pesticiden nodig zijn. Minder insectenplagen zorgen voor een betere rijping van de druiven, wat weer resulteert in een betere kwaliteit van de wijn. De vogels zijn dan ook Damiens beste vrienden. De wijngaarden vormen een gevarieerde habitat voor veel vogelsoorten. De rijen wijnstokken, bomen en hagen bieden vogels nestel-, rust- en beschermingsgebieden.


Een vogelparadijs

Vanwege deze belangrijke, multifunctionele rol van vogels in de wijngaarden is het team van Domaine Montlobre begonnen om het meest gastvrije landgoed voor vogels te worden. Zo zijn er meer dan zestig vogelhuisjes en ook vleermuiskasten geplaatst. Er zijn bomen in en rond de wijngaarden geplant en leegstaande vijvers worden weer gevuld. Het is lastig om het effect van al deze acties te meten, maar één ding is zeker: ondanks de continue bedrijvigheid in de wijngaarden, keren de trekvogels elk jaar weer terug.


“Oogstjaar ’21 is prachtig in balans, geconcentreerd en heeft een mooie frisheid”

Damien Michel, Wijnmaker Domaine Montlobre


De groene ambitites van Montlobre

Op Domaine Montlobre streven ze continu vergroening na. Van het werk in de wijngaard, de productie - tot aan het transport; er wordt alles op alles gezet om op een zo duurzaam mogelijke manier te werken. De afgelopen jaren heeft dit er onder andere in geresulteerd dat er in steeds lichtere flessen wordt gebotteld, nu rond de 420 gram, en dat er geen capsules meer worden gebruikt. Er zijn honderden bomen geplant op het domein en de 1000 m2 aan zonnepanelen dekken het energiegebruik volledig. Slechts 14% van het landgoed wordt gebruikt voor het maken van wijn, de rest bestaat uit bossen, struikgewas en weilanden. Door onder andere deze inspanningen heeft Montlobre vorig jaar de zogenaamde B Corp-certificering ontvangen. Dit is naast een onderscheiding ook een beweging van bedrijven die niet de beste van de wereld willen zijn, maar wel het beste vóór de wereld. B Corp vestigt de aandacht op bedrijven die de hoogste normen halen op het gebied van sociale en milieuprestaties, transparantie en verantwoordelijkheid.