'La Chapelle' de Montlobre

Het domein

Domaine Montlobre is van oudsher een opvanghuis voor weesjongens en jongens die een steuntje in de rug konden gebruiken wat betreft opvoeding en educatie. Het enige meisje tussen al die jongens was Alexandrine, de dochter van de leider van het huis. Zij speelde vrolijk met haar hoepel, het beeld dat nog steeds de etiketten van Montlobre siert. De religieuze opvoeding vond plaats in la Chapelle de Montlobre. Het door de rozet met gekleurd glas schijnende licht verspreidt de contouren van het meisje dat met haar hoepel speelt, over de wijnvaten in de kapel, die vandaag de dag dienst doet als wijnkelder.

Het Domein

De wijnmaker

De gedreven oenoloog Damien Michel is de man achter het grote succes van Montlobre. Hij leerde het vak in Bordeaux, bij Château Mouton Rothschild. Damien deed hierna ervaring op in Chili, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Argentinië, de Verenigde Staten en Italië. In 1998 ging hij werken bij Montlobre, en sindsdien heeft hij zichzelf hier ieder jaar opnieuw weten te overtreffen met zijn Réserve de la Chapelle. Met zijn grote schat aan ervaring en enorme gedrevenheid torenen de wijnen van Damien in kwaliteit ver boven het gemiddelde uit.

Damien - Montlobre

Het terroir

Het domein, gelegen in de Mosson-vallei nabij Montpellier, lijkt voorbestemd te zijn om wijn voort te brengen. Het microklimaat is er buitengewoon gunstig, de bodem rijk aan mineralen en de percelen krijgen meer dan genoeg zon. De oude wijnstokken brengen heel geconcentreerde druiven voort. Deze factoren samen zijn de fundamenten van de constant hoge kwaliteit van de wijnen van Montlobre.

Terroir

Recept

Heel erg lekker bij de 2016 Réserve de la Chapelle is dit recept van Okhuysens eigen Woudt Stroo. Nu onze wijnadviseur voor de horeca, maar eerder werkzaam als sommelier in verschillende sterrenrestaurants.

Tamme eendenborst
Op de huid gebakken, met crème van pastinaak, zwarte linzen en in de oven geroosterde butternut pompoen met schorseneren en een saus van rode port en gepofte knoflook.Bereidingswijze

Snijd het vel van de eendenborst kruislings in. 
Leg de eendenborst vervolgens op de velzijde in een hete pan en bak voor +/- 4 minuten. 
Laat de eend nu 10 minuten rusten in aluminiumfolie. 
Kook 2 pastinaken gaar. Giet af en pureer ze met een staafmixer, samen met een klontje boter. 
Stoof de zwarte linzen in water en een klontje boter. 
Schil de pompoen en de schorseneer en snijd ze in blokjes. 
Doe de groente vervolgens in de oven met wat tijm, rozemarijn, knoflook en honing. 
Voor de saus stoof je een uitje en teentje knoflook in een pan en blus af met de port. Laat dit 30 minuten inkoken, en maak af met een klontje boter.
Serveer de eend op de puree van pastinaak, de geroosterde groente en linzen.
Schenk als laatst de portsaus over het gerecht. Bon appétit!

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!