In de pers

NL - Wijnmakers ver van huisEllen Dekkers in delicious.
Ruud Maasdam ging met zijn gezin de hele wereld over op zoek naar een plek om zijn wijndroom te realiseren. Het werd Marlborough, Nieuw-Zeeland, een relatief jong wijngebied. Het koele zeeklimaat en de open, hulpvaardige mentaliteit van de bewoners gaven de doorslag. Traditie gecombineerd met moderne technologie en zijn eigen(wijze) ideeën zijn de kracht van Ruud. Zo houdt hij bijvoorbeeld niet van de groene smaak van de daar zo populaire Marlborough sauvignon blancs. In zijn sauvignon blanc zoekt hij meer naar rijpheid en complexiteit. Maar er zijn ook tegenslagen. De recente aardbeving had veel impact in het gebied. De schade bij Ruud viel mee, maar alle wegen vanuit Marlborough naar de havens zijn afgesloten en het moderne distributiecentrum van Marlborough heeft schade opgelopen. Ruud zit niet bij de pakken neer. Hij ziet Nieuw-Zeeland als het zevende en nieuwste continent ter aarde: 'Het mooiste en meest woeste continent. Die woestheid bruist soms op naar boven door de aardkorst, maar zit altijd in mijn wijnen!'

Sauvignon 'Annabel' - Marlborough
Ellen Dekkers: ‘Uitbundig in zijn geur, sappig tropisch fruit met een frisse wervelwind van grapefruit. Lekker bij magere vis, groene groenten en zachte geitenkaas.’
Bekijk hier het artikel.
Dé bubbel voor Kerst en Oudejaarsavondvolgens het Telegraaf proefpanel: Cava Huguet van Can Feixes
Afgelopen zaterdag werd onze Cava Huguet Gran Reserva bekroond met een eerste plek in de Telegraaf Bubbeltest. Onze Cava is dé Cava die het beste gedronken kan worden tijdens Kerstmis & Oudejaarsavond. Het proefpanel bestond uit Ronald de Groot (hoofdredacteur Perswijn), Sjoerd de Groot (wijnschrijver), Johan Kragtwijk (Sommelier van het jaar), Pieter Nijdam (Wijncolumnist De Telegraaf) en Marga van Winsen (Rhone Value Wines).

2009 Huguet Gran Reserva Brut Classic - Cava
Lichte toasting, peer, citrus, meloen, hazelnoot, weelderig, mooie mousse, bitters en lengte. 
Bekijk hier het artikel. 
Pinot Noir uit de Nieuwe WereldOnno Kleyn - Volkskrant - 8 oktober 2016
De pinot-noirdruif vormt de basis van de Bourgogne, maar de Nieuwe Wijnlanden doen er iets heel anders mee. Anders, en indrukwekkend goed. De basis voor dat rode geluk is de pinot-noirdruif. En die blijkt nu in toenemende mate elders te worden aangeplant. En dan reken ik Duitsland even niet mee, daar doet men er al eeuwenlang fraaie dingen mee. Nee, overzee, in de Nieuwe Wijnlanden groeit en bloeit pinot noir in antwoord op de altijd veranderende consumentenwensen. Daar komt lekkere wijn van. Van de negentien flessen die wij dit keer opentrokken of -schroefden, was er geen een af te raden. Maar waren het vervangers voor Bourgogne? Nee. Zelfs de duurste, indrukwekkendste wijn van deze proeverij was geen Côte de Nuits of Mercurey. De omstandigheden in Chili, Zuid-Afrika en Oregon, de grond, het klimaat, zijn anders. Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld is derhalve, tja, Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld. Anders, maar toch indrukwekkend goed. Voor wie bleek om de neus wordt bij het zien van sommige prijzen: die zijn terecht.

Onno Kleyn proefde oa 'Lo Abarca Hills' van Casa Marín

Ook zestien jaar na de oprichting is het bedrijf van María Luz Marín nog uniek, want klein en zelfstandig, terwijl in Chili alles het tegenovergestelde is. Casa Marín ligt vlak bij de oceaan en krijgt zijn koelte van bijna permanente nevels en wolken: ideaal voor Pinot Noir. De 2010 is al veel rijper dan de eerder genoemde wijnen, geurt naar gestoofd fruit, is intens met een rokerig randje. 'Heftig en deftig', zegt Thomas.
Lees hier het hele stuk van Onno Kleyn terug.
Er komt ook rode wijn uit de LoirestreekOnno Kleyn - Volkskrant - 10 september 2016
Uit de Loirestreek komt toch witte wijn? Jazeker, maar er is ook wat rood. Knapperig, slank en met een weerbarstig aroma. Rode Loirewijn van de cabernet-francdruif is een opmerkelijk fenomeen. Wijnliefhebbers die slechts buurten bij supermarkten en slijterijketens hebben er misschien geeneens weet van. Uit de Loirestreek komt toch witte wijn? Jazeker. Maar zo tussen Tours en Angers krullen de ranken van de cabernet franc, een zeer oud, blauw druivenras dat beroemde nakomelingen heeft voorgebracht - cabernet sauvignon, carmenère, merlot - en dat op de 'rechteroever' van de Bordeauxstreek medeverantwoordelijk is voor wijnen als Saint-Émilion en Pomerol. Langs de Loire echter treedt het solo op in appellations als Chinon, Bourgueil en Saumur-Champigny. Lebberaars die een wijn-cursus of -opleiding hebben gedaan, worden door hun docenten vaak aangestoken met het cabernet-francvirus.

Charles Joguet Cuvée Terroir 2012, Chinon
Rond, de overtreffende trap van cabernet franc, sappig met precies het juiste skelet van tannine, erg compleet van smaak. Heeft dan ook net wat jaartjes meer dan de andere wijnen in dit verhaal. Op het etiket prijkt François Rabelais, de humanist-monnik-draaksteker die de wijnen van Chinon al in de 16de eeuw roemde en prees.
Lees hier het hele stuk van Onno Kleyn terug. 
Wijnvondsten Hubrecht DuijkerOktober 2016
Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze domeinen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’!

Torre Raone

Hubrecht Duijker: Eenzaam tussen de golvende wijngaard staat de ruïne van een 11e eeuwse wachttoren, de Torre Raone. Waarnaar ook het 35 hectare tellende biodomein werd gedoopt dat schoolmakkers Antonio d‘Emilio en Luciano di Tozio in 1997 stichtten. Veruit hun belangrijkste wijn is rode Montepulciano d’Abruzzo. Met als beste de naar zijn druif genoemde Pecorino 2015, ferm, floraal en kruidig, met ook mild wit citrus fruit en correcte zuren. Zeer op zijn plaats bij quiches, kruidige visschotels, kip, kalkoen en kalfsvlees.

Domaine de la Mordorée

Gedurende de dertig jaar van zijn bestaan heeft Domaine de la Mordorée meer dan 160 medailles gewonnen met zijn wijnen. Wat mij betreft gaat er ook een naar La Remise de la Mordorée 2015, een donkerrode wijn, energiek en mondvullend met verleidelijke nuances van rijpe bessen en zwarte vruchten plus een discrete kruidigheid. Als druivenrassen koos men 60% grenache, 30% merlot en 10% marselan. Vanwege de merlot, die officieel geen plaats heeft in de zuidelijke Rhône-streek – waar de 60 hectare van Mordorée liggen, verdeeld over acht gemeenten – draagt deze gloedvolle, evenwichtige wijn als herkomstbenaming niet Côtes du Rhône maar Vin de France. Het zal ons een zorg zijn.

Altocedro

Bijna zwoel en markant naar zongerijpte witte druiven, zo geurt en de smaakt de licht kruidige, volle Abras Torrontés 2015. De aan muskaat verwante Argentijnse torrontés groeit voornamelijk in de hoog gelegen, reliëfrijke provincie Salta. Daar ook haalde Bodegas Altocedro, gevestigd in Mendoza, de druiven voor deze goed te koelen, markante wijn vandaan.

Wijnvondsten Hubrecht DuijkerSeptember 2016
Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze domeinen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’! De Cuvée Boogie van Weingut Altenkirch is zelf zijn eerst beschreven vondst deze maand!

Weingut Altenkirch

Hubrecht Duijker: “Leuk dat zelfs in de traditionele Rheingau soms onconventionele witte wijnen worden gecreëerd. Zoals de 2015 Cuvée Boogie van Altenkirch. Een melange van de helft weissburgunder (ofwel pinot blanc) met 30 procent van de alom aanwezige riesling en een voor Duitsland verrassende 20 procent sauvignon blanc. Wat deze vineuze jamsession geeft, is een bijna tintelfrisse, licht mineralige wijn met een vleugje grassigheid, een snufje groene kruiden en prettig wat fruit van o.a. appel, peer en citrus.”

Staete Landt

“Op 16 december 1642 noteerde Abel Tasman in zijn dagboek dat hij een landmassa had ontdekt die hij Staete Landt doopte – en die later de naam Nieuw-Zeeland zou krijgen. Toen de Nederlander Ruud Maasdam in het Nieuw-Zeeland gebied Marlborough op ontdekkingsreis ging om daar een wijngaard te verwerven, wat ook lukte, koos hij daarvoor als naam Staete Landt. Een verleidelijke rode wijn van Ruuds circa 21 hectare is de 2014 Pinot Noir ‘Pure’, jeugdig fris met bes- en rood fruit, flink sappig, discreet kruidig en voorzien van een stevige onderbouw (14 procent alcohol). Kortom, Pure is prima!”

Palazzo Maffei

“Verrukkelijk vertier, zeer zomers ook, wordt geboden door de 2015 Soave van Palazzo Maffei. Een tuin-, terras- en balkonwijn uit het Italiaanse gewest Veneto. En gemaakt van voornamelijk Soave’s eigen garganegadruif plus 15 procent trebbiano di Soave. Sappig wit en geel fruit (waaronder perzik) en een nootje zijn present in de zacht frisse, uitnodigende smaak. Zijn naam ontleent de wijn aan een villa die ooit behoorde aan de markies Maffei, maar nu al vier generaties in bezit is van de wijnfamilie Cottini.”
Wijnvondsten Hubrecht DuijkerAugustus 2016
Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze domeinen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’! Drie heerlijke zomerwijnen!

Domaine du Deffends

Hubrecht Duijker: "De specialiteit van Coteaux Varois en Provence is rosé. Maar liefst 90 procent van de jaarlijkse bijna 16 miljoen flessen wordt daarmee gevuld. Een van de betere streekrosés komt van het gereputeerde Domaine du Deffends, een 14 hectare omvattende bezitting waarvan ik de wijnen al meer dan dertig jaar gráág drink. Het betreft de Rosé d’Une Nuit 2015 die een vieve rozeoranje tint heeft en een uitgesproken sappige smaak, behoorlijk gevuld en voorzien van een plezierige dosis rood drupsfruit, subtiel gekruid." 

Ingrid Groiss

Authentiek Oostenrijks is de wijnsoort Gemischter Satz, vrij vertaald Gemengd Zooitje. Dus samengesteld uit allerlei druivenrassen. Ik kende alleen de versies uit Wien, maar er bestaat al enkele jaren ook een versie uit Weinviertel in Niederösterreich. Het betreft de Groiss Gemischter Satz. Voor haar Braitenpuechtorff 2015 koos Ingrid Groiss maar liefst vijftien(!) variëteiten, te weten müller-thurgau, welschriesling, grüner veltliner, riesling, grauburgunder, pinot blanc, frühroter veltliner, neuburger, zierfandler, rotgipfler, sämling, roter veltliner, grauer vöslauer, hietl rote, weisse vöslauer en silberweisse. Van deze opmerkelijke, zo niet unieke melange, heeft Ingrid geen zooitje gemaakt. Wel een delicieuze dorstlesser, sappig, opwekkend, loepzuiver en levendig, met zowel de hartigheid van grüner veltliner als fraaie fruittonen van licht kruidige witte en citrusvruchten, waaronder perzik.

Maison Lalanne

De kwaliteit van de wijn is consequent goed. Voor de 2015 van deze bleek Côtes de Gascogne rosé dienden cabernet sauvignon en merlot als druiven, een duo dat een verfrissende zomerwijn gaf, plezierig licht en met in zijn sappige, soepele smaak aanzienlijk wat mild rood drupsfruit plus zuurtjesfruit van bessen.

Wijnvondsten Hubrecht DuijkerJuli 2016
Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer twee van onze domeinen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’!

Quinta de Soalheiro

Hubrecht Duijker: "Het is een soort vedergewicht onder de witte wijnen, de Allo 2015, een uit alvarinho en loureiro gecomponeerde dorstverdrijver. Zijn geboortestreek is de groene, groene Minho in het noorden van Portugal. Waar Luis en Maria Cerdeira op hun Quinta de Soalheiro knap bezig zijn om van eigen, biologische geteelde druiven en aangekochte loepzuivere wijnen te maken. De vibrerend frisse, lichte Allo bevat slechts 11 procent alcohol, maar is geenszins schraal, met in zijn aroma bijna iets van buxus, plus groen fruit en een hint van passievrucht."  Volgens Hubrecht Duijker een ideale terras-, balkon-, tuin- en picknickwijn!

Domaine Jacky Marteau

"Van de Beaujolais-druif gamay worden ook in stroomgebied van de Loire, vooral binnen Touraine, lekkere, fris fruitige wijnen rode gemaakt. Bestemd om eveneens fris te drinken. Een hele goeie is de 2015 Gamay van Domaine Jacky Marteau. Een wijn vol energie, prettig (dus niet streng) fris, en trakterend op vooral fris zwart fruit. De geboorteplek van deze vieve Touraine is een domein van 20 hectare dat milieuvriendelijk wordt bewerkt door Rodolphe Marteau."

Wijnvondsten Hubrecht DuijkerJuni 2016
Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze domeinen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’!

Domaine Pierre Luneau Papin

Van één enkel domein maar liefst zeven verschillende Muscadets laten proeven, dat deed, heel enthousiast, Marie Chartier-Luneau. Samen met haar man Pierre-Marie Luneau leidt ze een wijngoed van 45 hectare binnen Muscadet Sèvre et Maine. En in tegenstelling tot veel collegae nemen ze de moeite om van de diverse percelen – nu eens leisteen, dan weer graniethoudend of zanderig, soms met kwarts – afzonderlijke wijnen te creëren die ook individueel worden gebotteld. De gemiddelde wijnkwaliteit van Domaine Pierre Luneau-Papin ligt hoog, en de onderlinge verschillen zijn duidelijk waarneembaar. Een van mijn favorieten is de mineraligheid biedende, sappige, fris fruitige 2014 Terre de Pierre. Maar ook de welhaast tintelfrisse, eveneens licht mineralige 2014 Clos des Allées sprak zeer aan. Net als de opwekkende, wit en citrusfruit biedende, sappige 2014 L d’Or. Dat alle soorten sur lie worden gebotteld spreekt eigenlijk vanzelf.

Morgon Louis Claude Desvignes

Een klinkende naam binnen Morgon, geboortegrond van het meest Bourgogneachtige type Beaujolais, is Domaine Louis Claude Desvignes. Samen met Louis-Benoît Desvignes, die de achtste generatie van eigenaren vertegenwoordigt, heb ik drie van de vier versies geproefd – en wat waren ze lekker! De meest complexe, langst nahangende was de zeer smakelijke 2013 Javernières, een wijn met zachte tonen van zwart en besfruit, een kruidje en een beetje het ‘stoffige’ (anders kan ik het niet uitdrukken) dat Morgons vaak typeert. Voor geen van zijn wijnen gebruikt Louis-Benoît houten vaten, ‘om de puurheid van mijn wijnen te bewaren’. De 2013 La Voûte Saint-Vincent is relatief licht en elegant gestijld, terwijl de 2013 Côte du Py fermer en vleziger smaakt, met ook weer zwart fruit, een echt mooie Morgen.

Sterhuis 

Je zou hem een ster onder de Kaapse wijnmakers kunnen noemen, Johan Kruger, de eigenaar van Sterhuis Wines in Stellenbosch. Een aantal van zijn wijnen ontving vier sterren in de gezaghebbende Platter’s Wine Guide 2016, en ook hoge waarderingen elders. De eerste wijn die Johan liet proeven was meteen een hele lekkere, de 2012 Sterhuis Blanc de Blancs, een vrolijk bubbelende Cap Classique die net als een goede Champagne drie jaar kelderrust kreeg en waaraan géén suiker werd toegevoegd. Deze pure chardonnay smaakt fris en enigszins rijp tegelijk, met wit fruit en wat notigheid, heerlijk als aperitief. In zijn soort eveneens aantrekkelijk is de ferme Sterhuis 2015 Sauvignon Blanc, waarvoor de druiven op de top van de heuvel groeien. Behalve geurig is de wijn heel smakelijk, met zowel plantaardige, buxusachtige elementen als groene kruiden en een ondertoon van tropisch fruit, aangevuld door veel sap en opwekkende zuren. Zacht, met heel rijp rood fruit en een hint van toastig hout smaakt de Sterhuis Hemel en Aarde Pinot Noir. Terwijl meer kleur, meer kracht, meer toast en zowel donkere als zwart fruitige aroma’s geboden worden door de 2014 Sterhuis Merlot Cabernet Sauvignon

Time to BoogieDe Grote Hamersma
Harold Hamersma, bekend wijnjournalist, schrijft over de 2015 Cuvée Boogie - Altenkirch.

Harold Hamersma: 'Jaartje overgeslagen: 2014 niet gezien. Maar kijk aan: hier is 2015. Ook dit jaar weer niet schrikken van een onstuimige, heen en weer kaatsende, overactieve witte. Stop vier totaal verschillende druiven bij elkaar en het gebeurt. Groene appel, lychee, mango, citrus, kruisbessen, ananas, witte besjes. Lekkere tinteling dit keer. Dolle boel. Als een kleuterklas met storm op komst. En Sinterklaas is ook al in het gebouw gesignaleerd. Het vooruitzicht dat straks de juf weer bij ’m op schoot moet gaan zitten doet de rest. Geef die man wat te drinken. Aan zijn schoenen te zien is het de stagiair. En die is dol op wijn.'

De Cuvée Boogie ontvangt een mooie 8,5/10.


Soalheiro in de spotlightMark Squires - eRobertParker.com
Al meer dan 25 wijnen van Soalheiro hebben 90 punten of meer gekregen van internationale pers. Onlangs behaalde de Alvarinho 94 punten op eRobertParker!

'One of the greatest producers in the region, Soalherio consistently makes high quality wines that are just like great whites- there is no fizz here. The are dry, pointed, focused and age-worthy. Since they toil in Vinho Verde, they are also typically great values. The 2015 vintage, in particular, seem exceptional. The wines will last, too. There is no reason not to load up.'
L'ultimoWijnpagina's uit Delicious - Juni 2016
Ellen Dekkers is al meer dan 20 jaar vinoloog en weet alles over wijn. Elke maand schrijft ze over verschillende wijnen voor het magazine Delicious, in deze editie: Vin santo di Montepulciano.

Ellen: "Dit is de ultieme vin santo en net zo exclusief als een tas van Gucci, dus schrik niet van de prijs! Uit Montepulciano. Tien jaar rijping, waardoor in totaal 60% van de productie verdampt. Het resultaat is magisch! Een rijk smakenpalet van noten, thee, vanille en ook exotische specerijen, gedroogd fruit en honing. Eén druppel is al genoeg voor een onvergetelijke smaaksensatie. Vergeet de cantuccini, dit drink je bij gefrituurd salieblad. Ben je in Toscane, ga dan zeker even langs."
Koolrabi & Cabernet francJanneke kookt - NRC.nl
Op NRC.nl schrijft Janneke Vreugdenhil een grappig stukje over de vergeten groentesoort, koolrabi, wat volgt met een heerlijk recept om deze groente op tafel te zetten. Harold Hamersma geeft de wijntip:

2014 Saumur Champigny van Thierry Germain/ Domaine des Roches Neuves
Harold Hamersma: "Cabernet franc is een echte liefhebber van groenten, met name als deze geroosterd zijn. En nu er ook nog sprake is van gegrild vlees."

Wijnvondsten Hubrecht DuijkerMei 2016
Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze wijnen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’!

Getariako Txakolina Blanco - Inazio Urruzola

Hubrecht duijker: "Deze wijn wordt voor 80 procent gemaakt van de regionale hondarribi, aangevuld door petit courbu en wat chardonnay. Het is een bijna tintelfrisse doch niet schrale noch zure witte wijn met weinig alcohol, 10,5 procent, maar wel veel smaak, vooral van groene vruchten en zelfs tropische, waaronder passievrucht."

Getariako Txakolina Rosado - Inazio Urruzola

"In zijn soort eveneens geslaagd is de Getariako Txakolina rosado 2015, een blend van ook weer 80 procent witte hondarribi, aangevuld door in dit geval de blauwe variant. De blank oranje, elegante, eveneens heel licht prikkelende wijn wordt vooral getypeerd door fris besfruit."

Chardonnay Felsenstein - Weingut Birgit Braunstein

"Een wijn die een half jaar op zijn gistingsbezinksel verbleef om hem wat meer geur en smaak te geven. Zachte fruittonen, waaronder een toets van tropische vruchten, notigheid, frisheid en sap typeren deze charmante Chardonnay uit 2014, is een wijn die gerust gekozen kan worden als alternatief voor veel witte Bourgognes."

Sauvignon Touraine - Domaine Jacky Marteau

"Rodolphe Marteau is een expert in het maken van Sauvignon Blanc. De van optimaal rijpe druiven vervaardigde, vrij ferme Domaine Jacky Marteau Sauvignon 2015 smaakt op sappige wijze zowel grassig als fruitig, vooral naar milde citrusvruchten en kruisbessen, en zelfs een beetje naar zuidvruchten. Dit is geen Sauvignon Blanc van het strakke type à la Nieuw-Zeeland, maar daarom wel zo genietbaar."

Gut Hermannsberg 'Hoogvlieger'Perswijn

René van Heusden, Redacteur Perswijn, heeft in de nieuwste Perswijn een mooi stuk geschreven over Gut Hermannsberg. In dit stuk gaat Van Heusden dieper in op de geschiedenis van dit domein, beschrijft de werkwijze van keldermeester Karsten Peter en krijgt drie wijnen te proeven:

Steinterrassen Riesling trocken – Nahe
Schlossböckelheimer Riesling trocken – Nahe
Niederhäuser Riesling trocken – Nahe

René van Heusden:“Je kunt ze net zo goed Terroirweine noemen, want ze staan voor bodemtypes. Ook al worden ze alledrie gekenmerkt door nadrukkelijk aanwezige mineraliteit, je hebt telkens met totaal andere ‘persoonlijkheden’ te maken. Fascinerend. Echte aanraders ook.”

Klik hier om het gehele artikel te lezen.

Eervolle vermeldingen voor Soalheiro bij Portugal Wijnconcours!Perswijn
Ruim driehonderd wijnen gingen de strijd met elkaar aan tijdens het Portugal Wijnconcours, georganiseerd door Perswijn. Twee wijnen van onze 'Quinta de Soalheiro' bereikten de finale en behaalden een eervolle vermelding, namelijk:

2014/2015 Alvarinho Vinho Verde in de categorie: € 7,50 t/m € 15,-
Prachtig breed en rijp, appel en peer, weelderig en sappig, mooie zuren, zacht, complex.
2014 Alvarinho Primeiras Vinhas in de categorie: boven de € 15,-
Heerlijk open, appel en peer, meloen, papaya, sappig en smaakvol, fijne zuren, lengte, fraai.

Een prestatie waar we uiteraard trots op zijn!
Wijnvondsten Hubrecht DuijkerMaart 2016
Maandelijks publiceert Hubrecht Duijker verschillende 'wijnvondsten' op zijn eigen website. Ditmaal werden weer drie van onze wijnen beschreven en gekenmerkt als 'Wijnvondst’!

Chardonnay 'Josephine' – Staete Landt  

Hubrecht duijker: “Europese elegantie en evenwicht tussen de diverse componenten (zuren, fruit en eikenhout) is wat Ruud Maasdam en diens team nastreefden met hun Chardonnay Josephine. En zowaar, het is ze gelukt! Mede dankzij een bereiding op maat – in Franse fusten van 500 liter en deels natuurlijke gisten – ontstond een prachtige Nieuw-Zeelandse wijn, levendig, met citrusfruit en een nootje in een omlijsting van mild roostertonen.

Guilhem Rouge – Mas de Daumas Gassac  

“Een topdomein in Zuid-Frankrijk is Mas de Daumas Gassac van de familie Guibert. Met dezelfde passie en knowhow als voor de kostbare domeinwijn hebben zij de verleidelijke Guilhem rouge gemaakt. Deze trakteert op sappig fruit, van bessen en zwarte vruchten, aangevuld met een snufje kruiden en een blaadje laurier. Het is een beste begeleider van niet alleen biefstuk, maar ook bijvoorbeeld een ossobuco.”

Sauvignon blanc Viñedo Cipreses – Casa Marín

“Vier keer achter elkaar won deze Chileense Sauvignon goud op het wereldconcours ‘Sauvignon Blanc’. Het is dan ook een perfect product. Zo heeft de zuivere 2014 een intense, sappige smaak met schakeringen van buxus, verse groene kruiden, kruisbessen en ander groen fruit, opwekkende zuren en een vrij stevige structuur.
Lentekriebels met Allo!Allo in delicious
Vinoloog Ellen Dekkers haalt het voorjaar alvast in huis met 'onze' Allo! Voor delicious proefde ze meerdere wijnen met een laag alcoholpercentage. Met de Allo van Quinta de Soalheiro voelde Ellen de eerste lentekriebels opborrelen! Sinds enkele weken heeft deze wijn ook nog eens een schitterend nieuw etiket!

Ellen Dekkers:
"De kracht van vinho verde is de frisse stijl en lage alcoholgraad. Vergeet even die simpele niemendalletjes met wat koolzuur, proef Allo! Geurt naar fris citrusfruit en voorjaarsbloemen. Als schone was in de buitenlucht. Verhip, voel ik daar mijn eerste lentekriebels? Neem maar een slokje, en nog een... Het is echt nog winter, maar je proeft al voorjaar in het glas. Een verkwikkend aperitief. Kan ook prima bij vis als sardientjes en makreel met frisse kappers."
Allo Allo, wie smaakt daar zo?Allo in de Grote Hamersma 2017

Wijnjournalist en -schrijver Harold Hamersma heeft voor de 'Grote Hamersma' de 2014 Allo van Quinta de Soalheiro geproefd en beoordeeld met een 9-! Lees hieronder zijn proefnotitie.

Harold Hamersma: "Allo. Al-varinho. Lo-ureiro. Geef toe: best goed bedacht.
En mooi meegenomen: deze blanco uit Minho, een van de betere regio's voor vinho verde, smaakt zelfs nog beter.
Watermeloen op zijn rijpst, peer op zijn frist, citrus op zijn vrolijkst, dorstlessend op zijn best.
Allo, allo, wie smaakt daar zo?"

Cadeautips van Nicolaas KleiWijnen om weg te geven!
De beste cadeauwijn is een allemansvriend met karakter. Wijnexpert Nicolaas Klei selecteerde twee Okhuysen-wijnen om weg te geven.

2014 Grüner Veltliner, Ingrid Groiss

Nicolaas Klei: "Iedereen kent grüner veltliner, met z’n bloesemgeur en zachtdroge smaak een allemansvriend van stand. Zoals deze, vriendelijk als Ingrid zelf."

2012 Monbazillac, Château Vari

"De lekkerste monbazillac ooit geproefd: subtiel, zachtzoet, frisse zuren. Kan zich meten met streekgenoot sauternes."
Kippenvelmoment uit de BourgogneDuband in de Telegraaf
Afgelopen zaterdag, 17 oktober 2015, stond er een mooi artikel over ons nieuwe domein David Duband in de Telegraaf, geschreven door Pieter Nijdam.

Pieter Nijdam: "Jaarlijks passeren in huize Nijdam honderden, zo niet duizenden, proefflessen de revue. Je voelt je haast bezwaard wanneer er elke dag een busje voor de deur stopt met een nieuwe levering. Wat moeten de buren wel niet denken? Misschien dat we gewoon bofkonten zijn? Nou ja, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. In de helft van alle gevallen belandt de wijn regelrecht in het putje. Veertig procent kan er mee door en de resterende tien procent is waarvoor we het eigenlijk doen. Dat zijn wijnen met kwaliteit, bijzondere afkomst of gewoon een goed verhaal. En dan is er nog de hors catégorie. Wijn waarvan alle superlatieven tekort schieten. Die zien we zelden. Zeg maar eens in de tien jaar. Maart 2008 was de laatste keer.

We hebben lang moeten wachten op nog zo'n moment. Die gelegenheid diende zich onlangs aan toen Wijnkoperij Okhuysen ons uitnodigde voor een proeverij van de wijnen van David Duband, de rising star van de Bourgogne. Duband is de vaandeldrager van een nieuwe generatie wijnmakers in de Bourgogne. Niet langer kracht en extractie à la Robert Parker, maar juist elegantie, precisie en puurheid staan voorop. De druiven en terroir spreken voor zich. Beetje bij beetje wist hij grond aan te kopen in 's werelds duurste wijnstreek. We hebben het dan over een paar hectare in Nuits-Saint-Georges, Vosne-Romanée en Chambertin, waarvan de laatste zorgde voor het kippenvelmoment.”
Een eersteklas Chianti ClassicoHerfstwijnen Gentleman's Watch

Gert Crum schreef in het herfstnummer van Gentleman's Watch over herfstwijnen. 'Onze' 2012 Chianti Classico van Castello di Fonterutoli kreeg 5 sterren!

Gert Crum: "Drie jaar oud en volstrekt jeugdig. Kenmerk van een eersteklas Chianti Classico. Veel zwarte kersen en een beetje kruidigheid. Aandronk bijna zoet en fijn sappig. Dan een piepkleine bittertje - precies wat je zoekt in een top Toscaan. De famiglia Mazzei produceert in en rond het gehucht Fonterutoli (in het hart van Chianti Classico) sinds 1435 wijn en dat proef je. Bijna 600 jaar ervaring - wie kan dat nazeggen."

Bergerac zoals het hoortVari in de Volkskrant

Onno Kleyn schreef een lovend artikel over de 2010 Château Vari rouge van Sylvie en Yann Jestin.

Onno Kleyn: "Haring- en vishandel, je zag het nog wel eens op gevels of marktkarren staan, vroeger. Zo kunnen we ook spreken van Bordeaux- en wijndrinkers. Er bestaat onder de wijndrinkers een groep mensen, veelal mannen, die niets anders wensen te drinken dan Bordeaux, en dan vooral die van een verdwijnend type: knoestig, roestig rood waar je op kunt kauwen. Let wel, de echt grote Bordeaux, en dan vooral de grote Médocs, Pomerols en Saint-Emilions, ademen een diep, rijk fruit en vertonen na rijping een bouquet als een antiek boek vol van zaken als leer, vijgen en bosgrond. Goedkopere Bodeaux niet, althans tot voor kort. 

Bergerac is een buurgebied van Bordeaux, zelfde type, lang ook in te delen bij het type tatoeage en zwart haar op de rug. Maar Château Vari is anders. Deze rouge van 2010 bromt van het zwarte fruit, van bramen en pruimen, neuriet er wat vanille bij, smaakt kloek en doortastend modern, zonder in te leveren op het Bergeracaanse schraagwerk van tannines. Zo moet het."

In de rij voor witte PortugeesSoalheiro in de Telegraaf

Zaterdag 15 augustus 2015 stond er een heerlijk artikel over ons domein Quinta de Soalheiro in de Telegraaf, geschreven door Pieter Nijdam.

Pieter Nijdam: "Tijdens een vakantie in de Algarve kocht ik op de gok hun instapper (er zijn er drie). Het was meteen wow, maar zoals zo vaak op een vreemde locatie ben je de wijn snel weer vergeten. In dit geval geheel onterecht. Wat zijn we daarom blij dat de keuze van Cerdeira op Okhuysen is gevallen en wij ze alle drie nog eens mochten proeven. Maar eerst nog even iets over de druif alvarinho. In Spanje beter bekend als albariño, gedijt deze daar vooral in Rìas Baixas, het westelijk deel van Gallicië. Voor de Portugese versie gaan we de grens over naar Melgaço waar ook onze Quinta ligt. 2014 Alvarinho Soalheiro, de instapper, heeft zowel exotisch fruit (passievrucht) als groene appel en citroen. Samen met een snufje witte peper is dit de kwintesse van alvarinho. Gaat dat Proeven!"

Juliénas op de eerste plaats!Onno Kleijn in de Volkskrant

Op 28 maart stond in Volkskrant Magazine een artikel van wijnschrijver Onno Kleyn over de crus uit de Beaujolais. Hij proefde en beoordeelde 25 wijnen. Onze Juliénas van Michel Tete eindigde op de eerste plaats!

Onno Kleyn: "Zeer duidelijke winnaar, verenigt alle verrukkelijkheden van de wijnen hierna in zich. Net tussen de pure, 'typische' Beaujolaisachtige smaak en die van een rijpere wijn in. Gemaakt van wijnstokken van zo'n 85 jaar oud. Ruikt verleidelijk naar zure kers, donkere bessen en zwarte peper, heeft aardsheid en een licht afrondend effect van de gedeeltelijke opvoeding in eikenhouten vaten. ... Smulwijn!"

WINELIFE Hotlist 2015Xavier Kat: een ‘wandelende wijnencyclopedie’

WINELIFE selecteert elk jaar de 50 invloedrijkste wijnmensen van Nederland. Xavier Kat, directeur bij Okhuysen, stond dit jaar op een mooie 14e plek.

In de WINELIFE hotlist 2015 wordt onze Xavier Kat als volgt omschreven:In zijn functie als eigenaar van Wijnkoperij Okhuysen zou je denken dat Xavier Kat alleen verstand heeft van Bordeaux. Maar nee, ook over andere wijngebieden in Europa is zijn kennis onmetelijk groot. Dat komt goed uit, want Xavier staat ook al jaren voor de klas bij de Wijnacademie. De lezers van WINELIFE geeft hij desgevraagd wine-hacking tips; hoe krijg je de kurk uit de fles zonder opener, wat moet je met een wijn met kurk en kun je te koude wijn in de magnetron opwarmen? Xavier weet álles.

Proefschrift WijnconcoursWijn van het Jaar!

Op maandag 13 oktober vond voor alweer de 26ste keer de het toonaangevende Proefschrift Wijnconcours plaats. Vele duizenden wijnen gingen de strijd met elkaar aan voor een plaats in de grote finale. De competitie was in verschillende prijsklassen. Na strenge selecties en voorrondes was Okhuysen met maar liefst tien wijnen in de finale weer uitstekend vertegenwoordigd. Onze '2011 Saumur Champigny - Terres Chaudes van Domaine des Roches Neuves' werd 'Wijn van het Jaar' in de prijscategorie €15,01 t/m €20,00 – rood.

Wijn met een Grijns Marquis de Pennautier in de Volkskrant

Het gebeurt niet vaak, dat Onno Kleijn omvergeblazen wordt tijdens een wijnproeverij. Wat zal het zijn? Bij één op de vijftig wijnen? Eén op de honderd? De Marquis de Pennautier deed het!

Onno Kleyn:  We staarden elkaar aan over de rand van het glad, mijn assistent en ik, en op onze gezichten verscheen een grijns. Tjonge, zij Tom. Een wervelwind van geel en tropisch fruit, van bloemen, van walsende boteraroma’s, eikenhout, verfijnd maar op hoog volume. Pure houtgerijpte Chardonnay, en toch volkomen anders dan één uit de Nieuwe Wereld of een witte Bourgogne. Deze Chardonnay staat als een huis. Ik heb er subiet dozen van besteld.”

Swingende Duitse Boogie Magazine delicious

Vinoloog Ellen Dekkers swingt naar eigen zeggen blij door haar huis, na het proeven van onze Cuvée Boogie.

Ellen Dekkers: “Ik kan me voor deze tijd van het jaar geen betere lunchwijn voorstellen dan de swingende Duitse Boogie, van wijngoed Altenkirch uit de Rheingau: wit met slechts 11% alcohol. De wijn is lekker licht, heeft fijne zuren, een sappige zoetheid en een klein beetje koolzuur. ‘Spritzig’ noemen Duitsers dit. Rheingau is een wijngebied waar de Koninklijke riesling regeert. Wijnmaker Jasper Bruysten moet dan ook een beetje grinniken om mijn enthousiaste reactie. Zijn rieslings zijn natuurlijk het echte werk… Maar zijn vrolijke Boogie maakt me juist blij door die simpelheid en het samenspel van al die verschillende dansende druiven!”

Inloggen

E-mailadres:
Wachtwoord:
Wachtwoord vergeten
Registreren
Inloggen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
   
U bent opgenomen in het abonneebestand. Hartelijk dank voor uw aanmelding!