In de pers

Swingende Duitse Boogie

Magazine delicious

Swingende Duitse Boogie

Vinoloog Ellen Dekkers swingt naar eigen zeggen blij door haar huis, na het proeven van onze Cuvée Boogie.

Ellen Dekkers: “Ik kan me voor deze tijd van het jaar geen betere lunchwijn voorstellen dan de swingende Duitse Boogie, van wijngoed Altenkirch uit de Rheingau: wit met slechts 11% alcohol. De wijn is lekker licht, heeft fijne zuren, een sappige zoetheid en een klein beetje koolzuur. ‘Spritzig’ noemen Duitsers dit. Rheingau is een wijngebied waar de Koninklijke riesling regeert. Wijnmaker Jasper Bruysten moet dan ook een beetje grinniken om mijn enthousiaste reactie. Zijn rieslings zijn natuurlijk het echte werk… Maar zijn vrolijke Boogie maakt me juist blij door die simpelheid en het samenspel van al die verschillende dansende druiven!”

Wijn met een Grijns

Marquis de Pennautier in de Volkskrant

Wijn met een Grijns

Het gebeurt niet vaak, dat Onno Kleijn omvergeblazen wordt tijdens een wijnproeverij. Wat zal het zijn? Bij één op de vijftig wijnen? Eén op de honderd? De Marquis de Pennautier deed het!

Onno Kleyn:  We staarden elkaar aan over de rand van het glas, mijn assistent en ik, en op onze gezichten verscheen een grijns. Tjonge, zei Tom. Een wervelwind van geel en tropisch fruit, van bloemen, van walsende boteraroma’s, eikenhout, verfijnd maar op hoog volume. Pure houtgerijpte chardonnay, en toch volkomen anders dan één uit de Nieuwe Wereld of een witte Bourgogne. Deze Chardonnay staat als een huis. Ik heb er subiet dozen van besteld.”

Allo Allo, wie smaakt daar zo?

Allo in de Grote Hamersma 2017

Allo Allo, wie smaakt daar zo?

Wijnjournalist en -schrijver Harold Hamersma heeft voor de 'Grote Hamersma' de 2014 Allo van Quinta de Soalheiro geproefd en beoordeeld met een 9-! Lees hieronder zijn proefnotitie.

Harold Hamersma: "Allo. Al-varinho. Lo-ureiro. Geef toe: best goed bedacht.
En mooi meegenomen: deze blanco uit Minho, een van de betere regio's voor vinho verde, smaakt zelfs nog beter.
Watermeloen op zijn rijpst, peer op zijn frist, citrus op zijn vrolijkst, dorstlessend op zijn best.
Allo, allo, wie smaakt daar zo?"

Proefschrift Wijnconcours

Wijn van het Jaar!

Proefschrift Wijnconcours

Op maandag 13 oktober vond voor alweer de 26ste keer de het toonaangevende Proefschrift Wijnconcours plaats. Vele duizenden wijnen gingen de strijd met elkaar aan voor een plaats in de grote finale. De competitie was in verschillende prijsklassen. Na strenge selecties en voorrondes was Okhuysen met maar liefst tien wijnen in de finale weer uitstekend vertegenwoordigd. Onze '2011 Saumur Champigny - Terres Chaudes van Domaine des Roches Neuves' werd 'Wijn van het Jaar' in de prijscategorie €15,01 t/m €20,00 – rood.

Juliénas op de eerste plaats!

Onno Kleijn in de Volkskrant

Juliénas op de eerste plaats!

Op 28 maart stond in Volkskrant Magazine een artikel van wijnschrijver Onno Kleyn over de crus uit de Beaujolais. Hij proefde en beoordeelde 25 wijnen. Onze Juliénas van Michel Tete eindigde op de eerste plaats!

Onno Kleyn: "Zeer duidelijke winnaar, verenigt alle verrukkelijkheden van de wijnen hierna in zich. Net tussen de pure, 'typische' Beaujolaisachtige smaak en die van een rijpere wijn in. Gemaakt van wijnstokken van zo'n 85 jaar oud. Ruikt verleidelijk naar zure kers, donkere bessen en zwarte peper, heeft aardsheid en een licht afrondend effect van de gedeeltelijke opvoeding in eikenhouten vaten. ... Smulwijn!"

WINELIFE Hotlist 2015

Xavier Kat: een ‘wandelende wijnencyclopedie’

WINELIFE Hotlist 2015

WINELIFE selecteert elk jaar de 50 invloedrijkste wijnmensen van Nederland. Xavier Kat, directeur bij Okhuysen, stond dit jaar op een mooie 14e plek.

In de WINELIFE hotlist 2015 wordt onze Xavier Kat als volgt omschreven:In zijn functie als eigenaar van Wijnkoperij Okhuysen zou je denken dat Xavier Kat alleen verstand heeft van Bordeaux. Maar nee, ook over andere wijngebieden in Europa is zijn kennis onmetelijk groot. Dat komt goed uit, want Xavier staat ook al jaren voor de klas bij de Wijnacademie. De lezers van WINELIFE geeft hij desgevraagd wine-hacking tips; hoe krijg je de kurk uit de fles zonder opener, wat moet je met een wijn met kurk en kun je te koude wijn in de magnetron opwarmen? Xavier weet álles.

In de rij voor witte Portugees

Soalheiro in de Telegraaf

In de rij voor witte Portugees

Zaterdag 15 augustus 2015 stond er een heerlijk artikel over ons domein Quinta de Soalheiro in de Telegraaf, geschreven door Pieter Nijdam.

Pieter Nijdam: "Tijdens een vakantie in de Algarve kocht ik op de gok hun instapper (er zijn er drie). Het was meteen wow, maar zoals zo vaak op een vreemde locatie ben je de wijn snel weer vergeten. In dit geval geheel onterecht. Wat zijn we daarom blij dat de keuze van Cerdeira op Okhuysen is gevallen en wij ze alle drie nog eens mochten proeven. Maar eerst nog even iets over de druif alvarinho. In Spanje beter bekend als albariño, gedijt deze daar vooral in Rìas Baixas, het westelijk deel van Gallicië. Voor de Portugese versie gaan we de grens over naar Melgaço waar ook onze Quinta ligt. 2014 Alvarinho Soalheiro, de instapper, heeft zowel exotisch fruit (passievrucht) als groene appel en citroen. Samen met een snufje witte peper is dit de kwintesse van alvarinho. Gaat dat Proeven!"

Bergerac zoals het hoort

Vari in de Volkskrant

Bergerac zoals het hoort

Onno Kleyn schreef een lovend artikel over de 2010 Château Vari rouge van Sylvie en Yann Jestin.

Onno Kleyn: "Haring- en vishandel, je zag het nog wel eens op gevels of marktkarren staan, vroeger. Zo kunnen we ook spreken van Bordeaux- en wijndrinkers. Er bestaat onder de wijndrinkers een groep mensen, veelal mannen, die niets anders wensen te drinken dan Bordeaux, en dan vooral die van een verdwijnend type: knoestig, roestig rood waar je op kunt kauwen. Let wel, de echt grote Bordeaux, en dan vooral de grote Médocs, Pomerols en Saint-Emilions, ademen een diep, rijk fruit en vertonen na rijping een bouquet als een antiek boek vol van zaken als leer, vijgen en bosgrond. Goedkopere Bodeaux niet, althans tot voor kort. 

Bergerac is een buurgebied van Bordeaux, zelfde type, lang ook in te delen bij het type tatoeage en zwart haar op de rug. Maar Château Vari is anders. Deze rouge van 2010 bromt van het zwarte fruit, van bramen en pruimen, neuriet er wat vanille bij, smaakt kloek en doortastend modern, zonder in te leveren op het Bergeracaanse schraagwerk van tannines. Zo moet het."

Een eersteklas Chianti Classico

Herfstwijnen Gentleman's Watch

Een eersteklas Chianti Classico

Gert Crum schreef in het herfstnummer van Gentleman's Watch over herfstwijnen. 'Onze' 2012 Chianti Classico van Castello di Fonterutoli kreeg 5 sterren!

Gert Crum: "Drie jaar oud en volstrekt jeugdig. Kenmerk van een eersteklas Chianti Classico. Veel zwarte kersen en een beetje kruidigheid. Aandronk bijna zoet en fijn sappig. Dan een piepkleine bittertje - precies wat je zoekt in een top Toscaan. De famiglia Mazzei produceert in en rond het gehucht Fonterutoli (in het hart van Chianti Classico) sinds 1435 wijn en dat proef je. Bijna 600 jaar ervaring - wie kan dat nazeggen."

Kippenvelmoment uit de Bourgogne

Duband in de Telegraaf

Kippenvelmoment uit de Bourgogne

Afgelopen zaterdag, 17 oktober 2015, stond er een mooi artikel over ons nieuwe domein David Duband in de Telegraaf, geschreven door Pieter Nijdam.

Pieter Nijdam: "Jaarlijks passeren in huize Nijdam honderden, zo niet duizenden, proefflessen de revue. Je voelt je haast bezwaard wanneer er elke dag een busje voor de deur stopt met een nieuwe levering. Wat moeten de buren wel niet denken? Misschien dat we gewoon bofkonten zijn? Nou ja, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. In de helft van alle gevallen belandt de wijn regelrecht in het putje. Veertig procent kan er mee door en de resterende tien procent is waarvoor we het eigenlijk doen. Dat zijn wijnen met kwaliteit, bijzondere afkomst of gewoon een goed verhaal. En dan is er nog de hors catégorie. Wijn waarvan alle superlatieven tekort schieten. Die zien we zelden. Zeg maar eens in de tien jaar. Maart 2008 was de laatste keer.

We hebben lang moeten wachten op nog zo'n moment. Die gelegenheid diende zich onlangs aan toen Wijnkoperij Okhuysen ons uitnodigde voor een proeverij van de wijnen van David Duband, de rising star van de Bourgogne. Duband is de vaandeldrager van een nieuwe generatie wijnmakers in de Bourgogne. Niet langer kracht en extractie à la Robert Parker, maar juist elegantie, precisie en puurheid staan voorop. De druiven en terroir spreken voor zich. Beetje bij beetje wist hij grond aan te kopen in 's werelds duurste wijnstreek. We hebben het dan over een paar hectare in Nuits-Saint-Georges, Vosne-Romanée en Chambertin, waarvan de laatste zorgde voor het kippenvelmoment.”
Cadeautips van Nicolaas Klei

Wijnen om weg te geven!

Cadeautips van Nicolaas Klei

De beste cadeauwijn is een allemansvriend met karakter. Wijnexpert Nicolaas Klei selecteerde twee Okhuysen-wijnen om weg te geven.

2014 Grüner Veltliner, Ingrid Groiss

Nicolaas Klei: "Iedereen kent grüner veltliner, met z’n bloesemgeur en zachtdroge smaak een allemansvriend van stand. Zoals deze, vriendelijk als Ingrid zelf."

2012 Monbazillac, Château Vari

"De lekkerste monbazillac ooit geproefd: subtiel, zachtzoet, frisse zuren. Kan zich meten met streekgenoot sauternes."
Lentekriebels met Allo!

Allo in delicious

Lentekriebels met Allo!

Vinoloog Ellen Dekkers haalt het voorjaar alvast in huis met 'onze' Allo! Voor delicious proefde ze meerdere wijnen met een laag alcoholpercentage. Met de Allo van Quinta de Soalheiro voelde Ellen de eerste lentekriebels opborrelen! Sinds enkele weken heeft deze wijn ook nog eens een schitterend nieuw etiket!

Ellen Dekkers:
"De kracht van vinho verde is de frisse stijl en lage alcoholgraad. Vergeet even die simpele niemendalletjes met wat koolzuur, proef Allo! Geurt naar fris citrusfruit en voorjaarsbloemen. Als schone was in de buitenlucht. Verhip, voel ik daar mijn eerste lentekriebels? Neem maar een slokje, en nog een... Het is echt nog winter, maar je proeft al voorjaar in het glas. Een verkwikkend aperitief. Kan ook prima bij vis als sardientjes en makreel met frisse kappers."
Banner