Onno Kleyn in de Volkskant, november 2018
Onno Kleyn in de Volkskrant, september 2018
''Een rijke, boterige wijn, uitstekend gemaakt, met een goed gedoseerde invloed van eikenhout: quasi-Bourgogne voor een relatief lage prijs. Komt uit Zuid-Frankrijk, Maar dan wel de Motagne Noir achter Carcassonne. Hoog. Koel. Ik weet het; ik heb daar ooit een juliweek doorgekleumd.''
juli 2018
juni 2018
Het is een soort vedergewicht onder de witte wijnen, de Allo 2017, een uit alvarinho (bekend als albariño in Spanje) en loureiro gecomponeerde lekkere-dorstlesser. Zijn geboortestreek is de groene, groene Minho in noorden van Portugal. Waar Luis en Maria Cerdeira op hun Quinta de Soalheiro knap bezig zijn om van eigen, biologische geteelde druiven en aangekochte loepzuivere wijnen te maken. De vibrerend frisse, lichte Allo bevat slechts 11 procent alcohol, maar is geenszins schraal, met in zijn aroma frisse fruittonen van o.a. groene appel en grapefruit. Een terras-, balkon-, tuin- en picknickwijn!
Het wijngebied Vouvray levert tegenwoordig meer mousserende wijnen dan stille; plusminus twee derde van de productie bubbelt. De Vouvray brut van wijnmaker Philippe Brisebarre wordt op de Champagne-manier gemaakt en ondergaat een kelderrust van drie jaar, net als een goede Champagne. De wijn bezit een vrij fijne mousse, een bleke kleur met groenzweem, sappigheid en een smaak getypeerd door zowel frisse citrus als een vleugje mild wit fruit.
Perswijn Voorjaar & Zomer 2018
30ste Proefschrift Wijnconcours
3 zomerwijnen in de Telegraaf
Bret in Elsevier
Onno Kleyn in de Volkskant
april 2018
FD Persoonlijk - 17 februari 2018
Onno Kleyn in de Volkskant
Hubrecht Duijker over Casa Marín.
Ellen Dekkers in delicious.
Harold Hamersma in NRC
november 2017
Hilary Akers in het FD
Nicolaas Klei in Elsevier
Ik ging naar Haarlem om me oud te voelen. Zo veel jaren geleden is het alweer dat ik voor het eerst schuchter Wijnkoperij Okhuysen binnenschuifelde. Zo veel jaren, dat een tekstverwerkingsprogramma nog WordPerfect heette en hun nieuwsbrief in zwart-wit verscheen. Ik bladerde 'm stuk, verrukt van al die wijnreisverhalen. Nu heeft Louis Kat een boek geschreven over al die bijzondere wijnmakers die hij heeft ontdekt: Monsieur Louis - Op pad met een wijnkoper. Louis werd eigenaar van bourgogne, bordeaux en port heette. Hij ontdekte Hermitage, Cornas, Chinon, Zuid-Frankrijk. Één van zijn lievelingshuiswijnen is deze fijne, welopgevoede, lichtkruidige saint-chinian van Jougla. Karaktervol zonnig Zuid-Frans rood, ontdekt door Louis in 1982, toen ik bij Okhuysen op avontuur ging.
Onno Kleyn drinkt een mediterrane wijn uit de Vaucluse met noordelijke elegantie
september 2017
Dezelfde, wereldberoemde Languedoc-producent – die een eigen
wijngaard heeft van circa 45 hectare, en druiven bijkoopt van nog eens zo’n 200
hectare – levert tevens een zomerse stille wijn, de Guilhem Rosé 2016 die
vervaardigd werd van syrah en carignan. Aardbeien en andere rode vruchtjes
figureren in zijn aroma, en zitten sappig fris verpakt.
Authentiek Oostenrijks is de wijncategorie Gemischter Satz, vrij
vertaald Gemengd Zooitje. Voor haar Braitenpuechtorff 2016 koos Ingrid Groiss
maar liefst zeventien(!) variëteiten. Van deze opmerkelijke, zo niet unieke
melange heeft Ingrid geen zooitje gemaakt. Wel een delicieuze dorstlesser: heel
sappig, prettig fris, loepzuiver, levendig, met zowel discrete kruidige/hartige
elementen als fruitige, waaronder perzik en witte druif.
Jaar in, jaar uit weet Ruud Maasdam, Staete Landt, kostelijke
wijnen te creëren in het Nieuw-Zeelandse Marlborough. Een van zijn – en mijn –
favorieten is de Sauvignon Blanc Annabel. De 2016 is elegant van karakter maar
ferm van structuur, opwekkend fris, ongemeen zuiver en zeer kenmerkend, met
aspecten van buxus, grassigheid, groene kruiden en fris citrusachtig fruit. Wat
wil een mens nog meer?
Wijncolumn van Pieter Nijdam in de Telegraaf
Saumur Elegance op Anne-wies.nl
augustus 2017
Pieter Nijdam in de Telegraaf
Ellen Dekkers in delicious.
volgens het Telegraaf proefpanel: Cava Huguet van Can Feixes
Onno Kleyn - Volkskrant - 8 oktober 2016
Onno Kleyn - Volkskrant - 10 september 2016
Oktober 2016
September 2016
Augustus 2016
Authentiek Oostenrijks is de wijnsoort Gemischter Satz, vrij vertaald Gemengd Zooitje. Dus samengesteld uit allerlei druivenrassen. Ik kende alleen de versies uit Wien, maar er bestaat al enkele jaren ook een versie uit Weinviertel in Niederösterreich. Het betreft de Groiss Gemischter Satz. Voor haar Braitenpuechtorff 2015 koos Ingrid Groiss maar liefst vijftien(!) variëteiten, te weten müller-thurgau, welschriesling, grüner veltliner, riesling, grauburgunder, pinot blanc, frühroter veltliner, neuburger, zierfandler, rotgipfler, sämling, roter veltliner, grauer vöslauer, hietl rote, weisse vöslauer en silberweisse. Van deze opmerkelijke, zo niet unieke melange, heeft Ingrid geen zooitje gemaakt. Wel een delicieuze dorstlesser, sappig, opwekkend, loepzuiver en levendig, met zowel de hartigheid van grüner veltliner als fraaie fruittonen van licht kruidige witte en citrusvruchten, waaronder perzik.
De kwaliteit van de wijn is consequent goed. Voor de 2015 van deze bleek Côtes de Gascogne rosé dienden cabernet sauvignon en merlot als druiven, een duo dat een verfrissende zomerwijn gaf, plezierig licht en met in zijn sappige, soepele smaak aanzienlijk wat mild rood drupsfruit plus zuurtjesfruit van bessen.
Juli 2016
Juni 2016
Van één enkel domein maar liefst zeven verschillende Muscadets laten proeven, dat deed, heel enthousiast, Marie Chartier-Luneau. Samen met haar man Pierre-Marie Luneau leidt ze een wijngoed van 45 hectare binnen Muscadet Sèvre et Maine. En in tegenstelling tot veel collegae nemen ze de moeite om van de diverse percelen – nu eens leisteen, dan weer graniethoudend of zanderig, soms met kwarts – afzonderlijke wijnen te creëren die ook individueel worden gebotteld. De gemiddelde wijnkwaliteit van Domaine Pierre Luneau-Papin ligt hoog, en de onderlinge verschillen zijn duidelijk waarneembaar. Een van mijn favorieten is de mineraligheid biedende, sappige, fris fruitige 2014 Terre de Pierre. Maar ook de welhaast tintelfrisse, eveneens licht mineralige 2014 Clos des Allées sprak zeer aan. Net als de opwekkende, wit en citrusfruit biedende, sappige 2014 L d’Or. Dat alle soorten sur lie worden gebotteld spreekt eigenlijk vanzelf.
Een klinkende naam binnen Morgon, geboortegrond van het meest Bourgogneachtige type Beaujolais, is Domaine Louis Claude Desvignes. Samen met Louis-Benoît Desvignes, die de achtste generatie van eigenaren vertegenwoordigt, heb ik drie van de vier versies geproefd – en wat waren ze lekker! De meest complexe, langst nahangende was de zeer smakelijke 2013 Javernières, een wijn met zachte tonen van zwart en besfruit, een kruidje en een beetje het ‘stoffige’ (anders kan ik het niet uitdrukken) dat Morgons vaak typeert. Voor geen van zijn wijnen gebruikt Louis-Benoît houten vaten, ‘om de puurheid van mijn wijnen te bewaren’. De 2013 La Voûte Saint-Vincent is relatief licht en elegant gestijld, terwijl de 2013 Côte du Py fermer en vleziger smaakt, met ook weer zwart fruit, een echt mooie Morgen.
Je zou hem een ster onder de Kaapse wijnmakers kunnen noemen, Johan Kruger, de eigenaar van Sterhuis Wines in Stellenbosch. Een aantal van zijn wijnen ontving vier sterren in de gezaghebbende Platter’s Wine Guide 2016, en ook hoge waarderingen elders. De eerste wijn die Johan liet proeven was meteen een hele lekkere, de 2012 Sterhuis Blanc de Blancs, een vrolijk bubbelende Cap Classique die net als een goede Champagne drie jaar kelderrust kreeg en waaraan géén suiker werd toegevoegd. Deze pure chardonnay smaakt fris en enigszins rijp tegelijk, met wit fruit en wat notigheid, heerlijk als aperitief. In zijn soort eveneens aantrekkelijk is de ferme Sterhuis 2015 Sauvignon Blanc, waarvoor de druiven op de top van de heuvel groeien. Behalve geurig is de wijn heel smakelijk, met zowel plantaardige, buxusachtige elementen als groene kruiden en een ondertoon van tropisch fruit, aangevuld door veel sap en opwekkende zuren. Zacht, met heel rijp rood fruit en een hint van toastig hout smaakt de Sterhuis Hemel en Aarde Pinot Noir. Terwijl meer kleur, meer kracht, meer toast en zowel donkere als zwart fruitige aroma’s geboden worden door de 2014 Sterhuis Merlot Cabernet Sauvignon.
De Grote Hamersma
Mark Squires - eRobertParker.com
Wijnpagina's uit Delicious - Juni 2016
Janneke kookt - NRC.nl
Mei 2016
"Rodolphe Marteau is een expert in het maken van Sauvignon Blanc. De van optimaal rijpe druiven vervaardigde, vrij ferme Domaine Jacky Marteau Sauvignon 2015 smaakt op sappige wijze zowel grassig als fruitig, vooral naar milde citrusvruchten en kruisbessen, en zelfs een beetje naar zuidvruchten. Dit is geen Sauvignon Blanc van het strakke type à la Nieuw-Zeeland, maar daarom wel zo genietbaar."
Perswijn
René van Heusden, Redacteur Perswijn, heeft in de nieuwste Perswijn een mooi stuk geschreven over Gut Hermannsberg. In dit stuk gaat Van Heusden dieper in op de geschiedenis van dit domein, beschrijft de werkwijze van keldermeester Karsten Peter en krijgt drie wijnen te proeven:
Steinterrassen
Riesling trocken – Nahe
Schlossböckelheimer
Riesling trocken – Nahe
Niederhäuser
Riesling trocken – Nahe
René van Heusden:“Je kunt ze net zo goed Terroirweine noemen, want ze staan voor bodemtypes. Ook al worden ze alledrie gekenmerkt door nadrukkelijk aanwezige mineraliteit, je hebt telkens met totaal andere ‘persoonlijkheden’ te maken. Fascinerend. Echte aanraders ook.”
Klik hier om
het gehele artikel te lezen.
Perswijn
Maart 2016
Allo in delicious
Allo in de Grote Hamersma 2017
Wijnjournalist en -schrijver Harold Hamersma heeft voor de 'Grote Hamersma' de 2014 Allo van Quinta de Soalheiro geproefd en beoordeeld met een 9-! Lees hieronder zijn proefnotitie.
Harold Hamersma: "Allo. Al-varinho. Lo-ureiro. Geef toe: best goed bedacht.
En mooi meegenomen: deze blanco uit Minho, een van de betere regio's voor vinho verde, smaakt zelfs nog beter.
Watermeloen op zijn rijpst, peer op zijn frist, citrus op zijn vrolijkst, dorstlessend op zijn best.
Allo, allo, wie smaakt daar zo?"
Wijnen om weg te geven!
Duband in de Telegraaf
Herfstwijnen Gentleman's Watch
Gert Crum schreef in het herfstnummer van Gentleman's Watch over herfstwijnen. 'Onze' 2012 Chianti Classico van Castello di Fonterutoli kreeg 5 sterren!
Gert Crum: "Drie jaar oud en volstrekt jeugdig. Kenmerk van een eersteklas Chianti Classico. Veel zwarte kersen en een beetje kruidigheid. Aandronk bijna zoet en fijn sappig. Dan een piepkleine bittertje - precies wat je zoekt in een top Toscaan. De famiglia Mazzei produceert in en rond het gehucht Fonterutoli (in het hart van Chianti Classico) sinds 1435 wijn en dat proef je. Bijna 600 jaar ervaring - wie kan dat nazeggen."
Vari in de Volkskrant
Onno Kleyn schreef een lovend artikel over de 2010 Château Vari rouge van Sylvie en Yann Jestin.
Onno Kleyn: "Haring- en vishandel, je zag het nog wel eens op gevels of marktkarren staan, vroeger. Zo kunnen we ook spreken van Bordeaux- en wijndrinkers. Er bestaat onder de wijndrinkers een groep mensen, veelal mannen, die niets anders wensen te drinken dan Bordeaux, en dan vooral die van een verdwijnend type: knoestig, roestig rood waar je op kunt kauwen. Let wel, de echt grote Bordeaux, en dan vooral de grote Médocs, Pomerols en Saint-Emilions, ademen een diep, rijk fruit en vertonen na rijping een bouquet als een antiek boek vol van zaken als leer, vijgen en bosgrond. Goedkopere Bodeaux niet, althans tot voor kort.
Bergerac is een buurgebied van Bordeaux, zelfde type, lang ook in te delen bij het type tatoeage en zwart haar op de rug. Maar Château Vari is anders. Deze rouge van 2010 bromt van het zwarte fruit, van bramen en pruimen, neuriet er wat vanille bij, smaakt kloek en doortastend modern, zonder in te leveren op het Bergeracaanse schraagwerk van tannines. Zo moet het."
Soalheiro in de Telegraaf
Zaterdag 15 augustus 2015 stond er een heerlijk artikel over ons domein Quinta de Soalheiro in de Telegraaf, geschreven door Pieter Nijdam.
Pieter Nijdam: "Tijdens een vakantie in de Algarve kocht ik op de gok hun instapper (er zijn er drie). Het was meteen wow, maar zoals zo vaak op een vreemde locatie ben je de wijn snel weer vergeten. In dit geval geheel onterecht. Wat zijn we daarom blij dat de keuze van Cerdeira op Okhuysen is gevallen en wij ze alle drie nog eens mochten proeven. Maar eerst nog even iets over de druif alvarinho. In Spanje beter bekend als albariño, gedijt deze daar vooral in Rìas Baixas, het westelijk deel van Gallicië. Voor de Portugese versie gaan we de grens over naar Melgaço waar ook onze Quinta ligt. 2014 Alvarinho Soalheiro, de instapper, heeft zowel exotisch fruit (passievrucht) als groene appel en citroen. Samen met een snufje witte peper is dit de kwintesse van alvarinho. Gaat dat Proeven!"
Onno Kleijn in de Volkskrant
Op 28 maart stond in Volkskrant Magazine een artikel van wijnschrijver Onno Kleyn over de crus uit de Beaujolais. Hij proefde en beoordeelde 25 wijnen. Onze Juliénas van Michel Tete eindigde op de eerste plaats!
Xavier Kat: een ‘wandelende wijnencyclopedie’
WINELIFE selecteert elk jaar de 50 invloedrijkste wijnmensen van Nederland. Xavier Kat, directeur bij Okhuysen, stond dit jaar op een mooie 14e plek.
In de WINELIFE hotlist 2015 wordt onze Xavier Kat als volgt omschreven: “In zijn functie als eigenaar van Wijnkoperij Okhuysen zou je denken dat Xavier Kat alleen verstand heeft van Bordeaux. Maar nee, ook over andere wijngebieden in Europa is zijn kennis onmetelijk groot. Dat komt goed uit, want Xavier staat ook al jaren voor de klas bij de Wijnacademie. De lezers van WINELIFE geeft hij desgevraagd wine-hacking tips; hoe krijg je de kurk uit de fles zonder opener, wat moet je met een wijn met kurk en kun je te koude wijn in de magnetron opwarmen? Xavier weet álles.
Wijn van het Jaar!
Op maandag 13 oktober vond voor alweer de 26ste keer de het toonaangevende Proefschrift Wijnconcours plaats. Vele duizenden wijnen gingen de strijd met elkaar aan voor een plaats in de grote finale. De competitie was in verschillende prijsklassen. Na strenge selecties en voorrondes was Okhuysen met maar liefst tien wijnen in de finale weer uitstekend vertegenwoordigd. Onze '2011 Saumur Champigny - Terres Chaudes van Domaine des Roches Neuves' werd 'Wijn van het Jaar' in de prijscategorie €15,01 t/m €20,00 – rood.
Marquis de Pennautier in de Volkskrant
Het gebeurt niet vaak, dat Onno Kleijn omvergeblazen wordt tijdens een wijnproeverij. Wat zal het zijn? Bij één op de vijftig wijnen? Eén op de honderd? De Marquis de Pennautier deed het!
Onno Kleyn: “We staarden elkaar aan over de rand van het glad, mijn assistent en ik, en op onze gezichten verscheen een grijns. Tjonge, zij Tom. Een wervelwind van geel en tropisch fruit, van bloemen, van walsende boteraroma’s, eikenhout, verfijnd maar op hoog volume. Pure houtgerijpte Chardonnay, en toch volkomen anders dan één uit de Nieuwe Wereld of een witte Bourgogne. Deze Chardonnay staat als een huis. Ik heb er subiet dozen van besteld.”
Magazine delicious
Vinoloog Ellen Dekkers swingt naar eigen zeggen blij door haar huis, na het proeven van onze Cuvée Boogie.
Ellen Dekkers: “Ik kan me voor deze tijd van het jaar geen betere lunchwijn voorstellen dan de swingende Duitse Boogie, van wijngoed Altenkirch uit de Rheingau: wit met slechts 11% alcohol. De wijn is lekker licht, heeft fijne zuren, een sappige zoetheid en een klein beetje koolzuur. ‘Spritzig’ noemen Duitsers dit. Rheingau is een wijngebied waar de Koninklijke riesling regeert. Wijnmaker Jasper Bruysten moet dan ook een beetje grinniken om mijn enthousiaste reactie. Zijn rieslings zijn natuurlijk het echte werk… Maar zijn vrolijke Boogie maakt me juist blij door die simpelheid en het samenspel van al die verschillende dansende druiven!”