Alle blogs

Recept: Ceviche van rauwe biet

Door Eva Posthuma de Boer, 23 November 2023

Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de bietenceviche
ca. 300 g verse rode bietjes (rauw)
sap van 1 sinaasappel
sap van ½ citroen
1½ eetl. honing
1 eetl. sesamolie
125 g geitenkaas, grof verkruimeld
1 theel. mierikswortel (uit een potje)
10 g bieslook, fijngehakt
2 eetl. geroosterde sesamzaadjes + iets extra om te garneren
2 eetl. zonnebloempitjes, geroosterd
peper en zout

voor de crackers
150 g bloem + iets om te bestuiven
1 eetl. lichtbruine basterdsuiker
½ theel. zout
2 takjes rozemarijn, blaadjes heel fijn gesneden
1 eetl. melk
2 eetl. olijfolie
50 g zachte boter
2 eetl. sesamzaad
1 eetl. zonnebloempitjes

Bereiding:
Verwarm voor de crackers de oven voor tot 180 °C.
Doe de bloem, suiker, zout, rozemarijn, melk, olie en boter in een kom.
Voeg een klein scheutje water toe en kneed tot een samenhangend deeg.
Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ½ centimeter cm dik. Strooi de sesamzaadjes en zonnebloempitten erover uit.
Druk ze met een deegrol een beetje in het deeg. Snijd rechthoeken van het deeg.
Bekleed een rooster met bakpapier en leg de rechthoeken erop. Bak 15-20 minuten.
Haal het rooster uit de oven en laat de crackers daarop afkoelen.
Verder met de bietjes. Trek handschoentjes aan als je geen paarse vingers wilt krijgen!
Was en schil de bietjes.
Snijd een stuk of 20 zo dun mogelijke plakjes biet. Met een mandoline gaat dit natuurlijk het beste, maar met een scherp mes en aandacht lukt het ook.
Leg de plakjes op een bordje, dek af met plasticfolie en zet apart.
Rasp de rest van de bietjes grof en doe de bietenrasp in een bakje.
Verwarm het sinaasappelsap en citroensap in een steelpannetje. Roer de honing erdoor.
Zet het vuur uit als het sap bijna kookt. Voeg de sesamolie toe. Giet de vinaigrette over de geraspte bietjes.
Dek af en zet minimaal 2 uur apart.
Stort de geraspte bietjes in een vergiet en vang de vinaigrette op.
Doe de geraspte bietjes over in een kom en meng de geitenkaas, mierikswortel, driekwart van de bieslook, de geroosterde sesamzaadjes en zonnebloempitjes erdoor.
Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat mierikswortel voor meer pit.
Giet de overgebleven vinaigrette in een sauspan en breng aan de kook.
Leg de plakjes biet er in en kook 10 minuten op laag vuur.
Verdeel de plakjes biet over vier borden.
Schep daarop de bietjes-ceviche – met een ijsschep gaat dit heel goed.
Druppel nog wat van de vinaigrette rondom, en garneer met de rest van de bieslook en nog wat sesamzaadjes.
Serveer met de crackers.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod