Alle blogs

Recept: Eieren in wittewijnsaus

Door Eva Posthuma de Boer, 23 November 2023

Een lichte variant op de Bourgondische oeufs en meurette – gepocheerde eieren met spek in rodewijnsaus. Paul Bocuse ‘verlichtte’ het klassieke recept al door beaujolais te gebruiken en het spek achterwege te laten. Stiekem vind ik deze simpele versie met gekookt ei en witte wijn nog lekkerder, vooral door hoe het oogt – en ons oog bepaalt nu eenmaal mede onze smaak. Het wit op wit van het ei en de saus ziet er prachtig uit, en als je het ei opensnijdt, knalt het geel van je bord.

Eva Posthuma de Boer

Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de croutons
25 g boter
2 plakken briochebrood
voor de eieren in wittewijnsaus:
100 g boter
2 sjalotjes, gesnipperd
175 ml witte wijn
175 ml kippenbouillon, van (bio)blokje of poeder
350 ml slagroom
3 takjes tijm + iets extra om te garneren
4 eieren
Peper en zout

Bereiding:
Smelt voor de brioche-croutons de 25 gram boter in een koekenpan.
Bak de repen brioche op halfhoog vuur rondom bruin.
Smelt voor de wittewijnsaus de 100 gram boter in een koekenpan.
Fruit de sjalotjes, giet de witte wijn erbij en laat tot de helft inkoken.
Giet de bouillon erbij en laat het geheel wederom tot de helft inkoken.
Roer de slagroom erdoor en breng rustig aan de kook. Zet het vuur dan laag.
Voeg de takjes tijm toe en breng op smaak met peper en zout.
Kook de eieren 6 minuten. Laat ze schrikken onder de koude kraan en pel ze.
Zet vier diepe borden klaar. Leg in elk bord een ei en giet de wittewijnsaus erover.
Garneer met takjes tijm, maal er nog wat peper over, en serveer met de brioche-croutons.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod