Alle blogs

Recept: Oma's viskoekjes

Door Eva Posthuma de Boer, 23 February 2023

Deze viskoekjes zijn voor mij pure nostalgie. Mijn oma maakte ze eindeloos. Ik nam haar recept over in mijn studententijd, toen vooral budget er toe deed: de koekjes zijn gemaakt van spotgoedkope diepvries-koolvis. Dat is restvis, en die moet ook gegeten. Als het MSC-keurmerk op de doosjes staat weet je dat de vissen duurzaam zijn gevangen. En je zou het misschien niet denken, maar vis uit de vriezer of uit blik is geen gekke keuze: die is vrijwel altijd op de piek van het seizoen gevangen en dus van de beste kwaliteit.


Ingrediënten (4 pers.):

  • 200 g vastkokende aardappels
  • 400 g koolvisfilet (uit de diepvries)
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 ei, losgeklopt
  • 15 g bladpeterselie, fijngehakt
  • 1 eetl. dijonmosterd
  • zout en peper
  • 100 g paneermeel of panko
  • 40 g boter
  • 5 eetl. milde olijfolie


Bereiding:
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook. Doe de aardappels in de pan, kook 7 minuten, leg de visfilets erbij in – ze moeten onderstaan – en kook nog 5 minuten. Schep de vis eruit en leg ze in een grote kom. Prik in de aardappels om te controleren of ze gaar zijn. Zo niet, laat ze dan nog even koken. Giet af in een vergiet en doe ze bij de vis.


Prak de aardappels en vis met een pureestamper grof, en vervolgens met een vork wat fijner. Voeg de ui, het ei, de peterselie en mosterd toe en breng op smaak met zout en peper. Weeg porties van 70 gram af en vorm daar met vochtige handen koek¬ jes van. Strooi het paneermeel in een diep bord en wentel de koekjes erdoorheen. Smelt de boter in een grote koekenpan, giet de olijfolie erbij en bak de viskoekjes rondom goudbruin. Serveer met mayonaise en Hollandse kropsla.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod