Een oase voor de liefhebber

Een oase voor de liefhebber

In de loop der jaren schreven we het misschien wel tien keer of meer: ‘wijnland Spanje is volop in ontwikkeling’. En vandaag schrijven we het nog steeds, zonder dat de boodschap aan actualiteit heeft verloren. Er is geen ander wijnland te bedenken waar op zo’n grote schaal wordt veranderd en verbeterd. Deze veranderingen gebeuren niet overal met dezelfde snelheid en ook niet in dezelfde mate, maar meer en meer komt het enorme potentieel van de verschillende regio’s aan het licht. Bij gebrek aan kennis, techniek en middelen hadden de wijnen tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw, net als in alle andere landen, een zeer traditioneel karakter. En in combinatie met het warme klimaat resulteerde dit regelmatig in een meer oxidatieve stijl die de lokale Spanjaarden hadden leren waarderen, maar buiten Spanje geen hoge ogen gooide. Met de komst van enkele innovaties lag er een nieuwe wereld open voor Spanje.

Een van de eerste regio’s waar een nieuwe manier van wijn maken werd geïntroduceerd, was Rueda, waar met behulp van koele schilwekingen en temperatuurcontrole tijdens de vergisting, opeens aromatische, frisse wijnen werden gemaakt. Het buitenland (Okhuysen voorop!) ontdekte deze heerlijke wijnen eerder dan Spanje zelf, waar het succes van Rueda nog lange tijd op zich liet wachten. Andere streken, vooral op het gebied van rode wijnen, kopieerden in eerste instantie de stijl van Bordeaux, die in de jaren negentig sterk werd beïnvloed door de Amerikaanse markt, wat resulteerde in geconcentreerde wijnen met veel rijpheid en houtinvloed. Het bracht gebieden als Rioja, Ribera del Duero en Priorat redelijke successen. Tegelijkertijd kwam het grote potentieel van de regio’s nauwelijks aan het licht. Dat gebeurde pas echt de laatste tien jaar, toen de wijnmarkt zich meer begon te richten op elegantie. In eerste instantie zou je geneigd zijn te denken dat het warme Spanje en elegantie niet samengaan, maar niets blijkt minder waar. Veel van Spanje’s beste wijnregio’s liggen op hoogte, waardoor er een groot verschil is in dag- en nachttemperatuur, terwijl andere regio’s profiteren van een koele oceaan of een combinatie van beide. Daarnaast zijn veel van de wijngaarden oud, met diepgewortelde stokken, die ook in perioden van droogte aan de benodigde voeding komen. Als laatste beschikt Spanje over een breed arsenaal van autochtone druiven, die perfect aangepast zijn aan de omstandigheden en stuk voor stuk wijnen met een totaal eigen identiteit voortbrengen. 


Er is geen ander wijnland waar op zo’n grote schaal wordt veranderd en verbeterd. 


De laatste jaren is er volop geëxperimenteerd met nieuwe (of juist zeer traditionele) methoden en is er een focus gekomen op kwaliteit. Natuurlijk, Spanje is daarnaast nog altijd een schuur van goedkope bulkwijn, maar die categorie laten we hier graag buiten beschouwing. Ontdekt u samen met ons vooral het nieuwe Spanje en zet al uw vooroordelen, mocht u ze hebben, snel overboord. Por favor!