Champagne Brut tradition Original 60/40
Champagne Brut tradition Original 60/40

Champagne Brut tradition Original 60/40

Delavenne 0.75l

39

80

per fles

Een assemblage van 60% pinot noir en 40% chardonnay uit de oogstjaren 2017 en 2018. De druiven komen uit de Montagne de Reims, uit de dorpen Bouzy en Ambonnay. Het gistingsprocess vindt plaats op geheel natuurlijke wijze, met een rijping van drie jaar in de kelders van het domein.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Een assemblage van 60% pinot noir en 40% chardonnay uit de oogstjaren 2017 en 2018. De druiven komen uit de Montagne de Reims, uit de dorpen Bouzy en Ambonnay. Het gistingsprocess vindt plaats op geheel natuurlijke wijze, met een rijping van drie jaar in de kelders van het domein.

Proefnotitie

De geur is direct uitnodigend met geroosterde nootjes, grapefruit en abrikoos. Een elegante en verfijnde mousse. De afdronk is mooi droog en heeft gelaagdheid, met citroenschil en een hint van vuursteen.

Schenkadvies

Nu tot 2025, 6-8°C

Wijn-spijs advies

Ideale champagne om te genieten bij frisse salades of gegrilde vis.

Details

Streek

Champagne

Herkomst

Champagne

Kleur / Soort

Mousserende wijn

Wijn karakter

Mousserend

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenrassen

Pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw), chardonnay (wit)

Domeininformatie

Delavenne

De Champagnestreek is volop in beweging. De vraag naar kleinschalig geproduceerde champagne wordt steeds groter. Steeds meer liefhebbers ontdekken dat de kleinere zelfstandige huizen in staat zijn om geweldige champagnes voort te brengen met bovendien een sterke eigen identiteit. Champagne Delavenne ligt in het dorp Bouzy ten zuiden van de stad Reims en ten noordoosten van Epernay. De wijngaarden van Bouzy hebben een warmere, zuidelijke expositie, waardoor er hier dan ook veel pinot noir staat aangeplant. Het dorp is naast zijn champagnes zelfs vermaard om zijn droge rode wijn, met de herkomstbenaming Bouzy rouge. Champagne Delavenne is een kleinschalige topproducent aan de hoofdstraat van dit typische wijndorp. Het is sinds 1920 in handen van de familie Delavenne. Jean-Christophe is de vierde generatie van deze ‘récoltant-manipulants’, wijnboeren die hun eigen wijngaarden beheren, de druiven zelf oogsten en het hele productieproces in handen hebben. Ze zijn in het bezit van negen hectare met alleen grand-cru-geclassificeerde wijngaarden. Deze liggen in de dorpen Bouzy, het naastgelegen Ambonnay en Cramant. Cramant ligt iets verder naar het zuidwesten in de Côte des Blancs, beroemd om zijn chardonnay. Jean-Christophe werkt nu al jaren volledig biologisch-dynamisch. Door de bodems te bewerken creëert hij een evenwichtiger bodemleven en een wortelsysteem dat dieper onder de grond gaat. Alles draait hier om de gezondheid van de wijnstokken en een maximale expressie van het terroir. Het grootste deel van zijn tijd is hij dan ook te vinden in zijn wijngaarden. Vanzelfsprekend worden alle trossen met de hand geoogst, in kleine kratten. Het moment van oogsten wordt, net zoals zijn vader en opa dat deden, bepaald in de wijngaard. Meetapparatuur kan weliswaar de suikers en de zuren meten, maar de echte rijpheid van de druif moet je proeven, aldus Jean-Christophe. In zijn zoektocht naar druiven met een perfecte rijpheid oogst hij altijd wat later dan veel anderen in de omgeving. Dit helpt hem ook bij een pure benadering in de kelder.

Regioinformatie

Champagne

De Champagne is het meest noordelijk gelegen wijngebied in Frankrijk en beroemd om zijn mousserende wijnen. In 1927 zijn de grenzen van het gebied vastgesteld en sinds 1994 is de term Champagne exclusief voorbehouden aan mousserende wijnen uit het Champagnegebied die voldoen aan de wettelijke productie-eisen. De wijnbouw is in de Champagne op een bijzondere manier georganiseerd: 70% van de handel in Champagne wordt verricht door zeven grote handelshuizen, hoewel die samen met collega-handelshuizen maar 10% van de wijngaarden bezitten. Deze handelshuizen kopen druiven of druivensap op bij verschillende boeren die elk kleine percelen bezitten. Voor het vaststellen van de prijzen van het sap zijn binnen het Champagnegebied 301 cru’s (individuele wijngaarden) geïdentificeerd. Slechts zeventien cru’s hebben een grand cru-status (de hoogste status). Champagne kan gemaakt worden van drie druivenrassen: chardonnay (wit), pinot noir (blauw) of pinot meunier (blauw). Alle drie nemen ze ongeveer een derde van de aanplant voor hun rekening. Meestal is het een assemblage, maar er zijn ook domeinen die een Champagne van één druivenras op de markt brengen. Men vermeldt dan Blanc de Blancs (chardonnay) of Blanc de Noirs (één of beide pinots) op het etiket. De assemblages zijn veelal wijnen van verschillende oogstjaren. Wanneer er uit één oogstjaar een grote Champagne wordt gemaakt is dit een millésimé of vintage champagne.

Reviews

Een hoogst plezierige ontdekking

Wat een vreugde dat het in de wijnwereld mogelijk is (en blijft) om echte ontdekkingen te doen. Zo maakte ik dit voorjaar kennis met een mij volstrekt onbekend Champagne domein, Delavenne Père & Fils. Dit bestrijkt bijna 10 hectare – en bijna alle percelen liggen binnen de Grand Cru dorpen Ambonnay en Bouzy. Directeur en mede-eigenaar Jean-Christophe Delavenne, die altijd hard meewerkt in zowel de kelder (foto) als de wijngaard, vertelde met passie over de totale overschakeling naar duurzame druiventeelt waarvoor hij een systeem heeft ontwikkeld waarbij stenen de wortels beschermen. Voorts geschiedt de wijnbereiding met veel zorg. Opvallend is dat in de basiswijnen de ontzurende, zogeheten appel-melkzure gisting bewust achterwege blijft, wat een Champagne als de Original 60/40 – een blend van 60 procent pinot noir plus 40 chardonnay – een pittige frisheid geeft. Voorts smaakt deze beschaafd schuimende wijn, die minstens dertig maanden kelderrust kreeg, elegant met tevens frisse, citrusachtige fruittonen, een nootje en een hint van rijpheid. Terwijl hij tegelijk loepzuiver is, met een vleugje mildheid als tegenspel voor de frisse zuren. Kortom, een hoogst plezierige ontdekking. – Hubrecht Duijker

Balans, rondeur en levendig 

Pinot noir 60%, chardonnay 40%, deels uit Bouzy, deels uit Ambonnay. Basisjaar 2018 met reservewijnen uit 2017. De blend is gebotteld in voorjaar 2019 en het dégorgement is in september 2022 geweest. De wijn heeft geen malo gehad en daarom is de dosage met 7 gram/l een tikkeltje hoger. Sappig, gemakkelijke rondeur en toch levendig met prima balans. - Gert Crum

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven