Cies tinto - Rías Baixas
Cies tinto - Rías Baixas

2021 Cies tinto - Rías Baixas

Rodrigo Méndez 0.75l

21

90

per fles

Rodrigo zoekt altijd naar oude wijngaarden. Daarbij zijn de blauwe druivenrassen een persoonlijke queeste geworden! Deze Cies tinto is een assemblage van de lokale caiño, loureiro en espadeiro van zeer oude stokken uit de omgeving van zijn dorp Meano.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Rodrigo zoekt altijd naar oude wijngaarden. Daarbij zijn de blauwe druivenrassen een persoonlijke queeste geworden! Deze Cies tinto is een assemblage van de lokale caiño, loureiro en espadeiro van zeer oude stokken uit de omgeving van zijn dorp Meano.

Proefnotitie

Een uitdagende wijn met in de geur rood fruit, iets aards en dennennaalden. Krachtig, maar tegelijkertijd speels en elegant.

Schenkadvies

Nu tot 2032, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Verrassend mooi bij gegrilde tonijn of zwaardvis. Klassiek bij Spaanse stoofgerechten met bonen, gevogelte, konijn of chorizo.

Details

Streek

Galicië

Herkomst

Rías Baixas

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12,5%

Druivenrassen

Caíño tinto (blauw), camaraou noir/espdadeiro (blauw)

Domeininformatie

Bodegas y Viñedos Rodrigo Méndez

Rodrigo Méndez is de vijfde generatie van een beroemde wijnmakersfamilie uit Galicië en groeide dus op tussen de druivenranken. Zijn opa was zelfs nog een van de drijvende krachten achter de totstandkoming van de DO Rías Baixas in 1988. Waar het nog even leek of Rodrigo een heel ander carrièrepad in zou slaan (hij speelde zaalvoetbal op professioneel niveau), kroop het bloed toch waar het niet gaan kon. Inmiddels wordt hij gezien als een van de meest iconische albariñoproducenten van de streek. Rodrigo bezit enkele hectare wijngaard met oude stokken rondom zijn geboortedorp Meaño die hij biologisch bewerkt. Voor Rodrigo is het terroir leidend. De albariñodruif gebruikt hij dan ook als doorgeefluik van de bodem. Om het pure terroir te vangen, werkt hij daarom zo sober mogelijk, met lage rendementen, op zoek naar de concentratie in de druif. Elk perceel wordt dan ook apart gevinifieerd en opgevoed op oudere houten vaten. Rodrigo’s albariño’s onderscheiden zich door een unieke, expressieve stijl; enerzijds zijn het ingetogen, minerale wijnen, tegelijkertijd bevatten ze een enorme rijkdom, zoals ook een topchablis dat kan hebben. Het zijn wijnen met een groot rijpingspotentieel, mede door hun hoge zuurgraad.

Regioinformatie

Galicië

De prachtige autonome regio Galicië ligt in de uiterste noordwestelijke hoek van Spanje aan de kust, tegen Portugal aan. Het is er heel groen en grillig, met kenmerkende fjord-achtige riviermondingen die lokaal ria’s heten. Het zeeklimaat is koel en vochtig, met meer dan 1300 millimeter neerslag per jaar. Galicië heeft twee belangrijke wijnstreken: Rías Baixas in het uiterste zuidwesten en iets meer landinwaarts Valdeorras. Uit deze streken komen witte wijnen die tot de top van Spanje behoren. Ze worden gemaakt van authentieke druivenrassen als albariño en godello. Door de nabijheid van Portugal lijken veel wijnen qua stijl veel meer op Portugese dan andere Spaanse wijnen. Ze zijn delicater, aromatischer en frisser: perfect bij de schaal- en schelpdieren die bij de Galicische keuken horen. De albariño is dankzij zijn kleine formaat en dikke schil goed bestand tegen het klimaat.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven