Crozes-Hermitage rouge
Crozes-Hermitage rouge
Alle wijnen

2019 Crozes-Hermitage rouge

Domaine Alain Graillot 0.75l

30

50

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

Het jaar leverde ondanks de hagel een indrukwekkende wijn op, met een krachtige structuur en grote fruitintensiteit. In de geur vinden we zwarte bessen, rode bloemen, zwarte peper en iets van olijf. De smaak is intens en biedt krachtige, maar rijpe tanninen. Deze wijn biedt vol­doende zuren voor een levendige lange afdronk. Heerlijk, zeer goed!

Schenkadvies

Nu tot 2029, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Natuurlijk een schitterende wijn bij wild, maar ook bij een gebraden lamsbout met wilde kruiden en knoflook.

Gidsbeoordeling

Wine Advocate: 92+
Antonio Galloni (Vinous): 91-93

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Crozes Hermitage

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Syrah/shiraz (blauw)

Domeininformatie

Domaine A. Graillot

Alain en ook zijn zoons Maxime en Antoine zijn immens populair bij andere wijn­makers en liefhebbers. Hun wijnen zijn extreem levendig en puur. Tegelijkertijd ben ik er achter gekomen dat het geen allemansvrienden zijn. Ze zijn voor de meer geoefende proever, zo floraal, gepeperd, aards en ‘gebouwd’ rondom hun zuur­graad, als ze zijn. Bijna zoals bij koffie, is dit een prachtig bittere espresso. Net zoals hun vader dit deed, vergisten de beide broers de hele trossen en ieder perceel wordt apart gevinifieerd en opgevoed en krijgt pas later zijn plek in de assemblage. De meer intense en krachtige wijnen komen bij elkaar in de topcuvée La Guiraude en verblijven langer op barrique en vervolgens op cuve, alvorens een jaar later ge­botteld te worden. De witte wijn wordt juist jong gebotteld. Het is een assemblage van 80% marsanne en 20% roussanne, die voor de helft op grote 600 liter-vaten wordt opgevoed. De wijn ondergaat geen melkzure gisting om hem elegant en levendig te houden. Iedere liefhebber van noordelijke Rhônewijnen zou van dit domein jaarlijks iets in zijn of haar kelder moeten leggen…

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven