Pessac-Léognan blanc - Graves Cru Classé
Pessac-Léognan blanc - Graves Cru Classé

2016 Pessac-Léognan blanc - Graves Cru Classé

Domaine de Chevalier 0.75l

155

50

per fles

Een ‘Pessac-Léognan’ gemaakt van 70% sauvignon blanc en 30% semillon, volledig met de hand geoogst. De vergisting en opvoeding vond voor 35% plaats in nieuwe eikenvaten op de fijne gistsporen volgens de bâtonnage methode gedurende 18 maanden.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Een ‘Pessac-Léognan’ gemaakt van 70% sauvignon blanc en 30% semillon, volledig met de hand geoogst. De vergisting en opvoeding vond voor 35% plaats in nieuwe eikenvaten op de fijne gistsporen volgens de bâtonnage methode gedurende 18 maanden.

Proefnotitie

Het koele terroir geeft de witte wijnen hun prachtige zuurgraad, die zorgt voor de elegantie en het grote bewaarpotentieel. Ook in 2016 maakt de witte Domaine de Chevalier grote indruk. De neus is complex met tonen van kamille, een prachtige mineraliteit en zwarte thee. Een geconcentreerde wijn met citrusfruit, bijenwas en een immense spanning en lengte.

Schenkadvies

Nu tot 2030, 10-12°C

Wijn-spijs advies

Gebakken scholfilet met gnocchi en paddenstoelenroomsaus.

Details

Streek

Bordeaux

Herkomst

Pessac-Léognan

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

12%

Druivenrassen

Sauvignon blanc (wit), sémillon/semillon (wit)

Domeininformatie

Domaine de Chevalier

De geschiedenis van Domaine de Chevalier gaat ver terug en start in 1763 wanneer een man, Cibaley geheten, een stuk bos kapt en op deze plek een landhuis met wijngaard bouwt. In de loop der jaren wordt de naam verbasterd tot Chevalier en de wijn geniet een grote reputatie. Helaas breken er nu mindere tijden aan en worden de wijngaarden gerooid. Het duurt tot 1865 eer Jean Ricard, een handelaar uit Bordeaux, het domein koopt en het land herbeplant. Tot 1988 blijft het domein in handen van de familie, waarbij de laatste telg, Claude, het domein naar de absolute top brengt. Hij wordt opgeleid door de beroemde professor Emile Peynaud en weet zowel prachtige rode als witte wijnen te maken. In 1983 wordt Claude gedwongen het domein te verkopen; gelukkig is de dan nog jonge Olivier Bernard de koper. Ze kunnen goed met elkaar overweg en Claude leidt de jonge Olivier op. In 1988 trekt Claude zich uiteindelijk terug en sindsdien is Olivier in dezelfde geest verdergegaan. Nog steeds behoort Domaine de Chevalier tot de beste domeinen van de appellatie.

Regioinformatie

Bordeaux

Het gebied Bordeaux neemt gemiddeld een kwart van alle in Frankrijk geproduceerde appellationwijnen voor zijn rekening, jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen flessen gevuld. Het gebied levert meer wijnen van topkwaliteit dan enig ander gebied op aarde. De wijnen zijn wereldwijd het meest gewild en er wordt het meest naar gevraagd en voor betaald. Het gebied is vernoemd naar de havenstad Bordeaux die centraal in de wijnregio ligt. Het gebied wordt opgedeeld door twee grote rivieren: de Dordogne en de Garonne. Beiden monden uit in de zeearm de Gironde. De rechteroever, het gebied ten noordoosten van de Dordogne, is vooral bekend door de herkomstgebieden Saint-Emilion en Pomerol. In het gebied op de westeroever (ten westen van de Gironde en Garonne) liggen de Médoc en Graves. Het gebied tussen de twee rivieren staat bekend om de AOP’s Entre-Deux-Mers en Bordeaux. De verschillende AOP’s maken ieder hun eigen stijl en type wijn. In de Bordeaux worden voornamelijk assemblages van meerdere druivenrassen gemaakt; de belangrijkste zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Kostbare Bordeauxwijnen worden opgevoed op (nieuwe) eikenhouten vaten, de goedkopere wijnen krijgen deze opvoeding soms deels op hout en deels op tank, of in zijn geheel op tank. Ze kunnen hierdoor vaak al jong worden gedronken. Alle grote wijnen uit Bordeaux worden jaarlijks ‘en primeur’ gekocht, om vervolgens pas bezorgd te worden als de noodzakelijke opvoeding is voltooid. De reputatie van en het vertrouwen in de Bordeauxwijnen is dus onverminderd sterk: Bordeaux staat voor kwaliteit.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven