Pinot Noir - Pays d'Oc
Pinot Noir - Pays d'Oc

2022 Pinot Noir - Pays d'Oc

La Closerie des Lys 0.75l

11

25

per fles

De Pinot Noir van Collovray & Terrier heeft een nieuw jasje! Closerie des Lys is van dezelfde wijnmakers die onder deze lijn wijnen maken in een koel gebied rond Limoux.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De Pinot Noir van Collovray & Terrier heeft een nieuw jasje! Closerie des Lys is van dezelfde wijnmakers die onder deze lijn wijnen maken in een koel gebied rond Limoux.

Proefnotitie

Heerlijke geuren van rijpe kersen, bosaardbeitjes en framboos komen uit het glas. De aanzet is fris, daarna volgt een rijke en tegelijkertijd elegante smaak. De wijn is lekker sappig, mooi fruitig en heeft een aangename kruidigheid en fijne tanninen. Een heerlijke pinot noir om koel te schenken deze zomer!

Schenkadvies

Nu tot 2025, 15-17°C

Wijn-spijs advies

Plateau charcuterie met roomkaas.

Details

Streek

Languedoc

Herkomst

Vin de Pays d'Oc

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Fruitig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw)

Domeininformatie

Collovray & Terrier

Het is bekend dat de omgeving van Limoux (Carcassonne) in het zuiden van Frankrijk ideaal is voor de aanplant van nobele witte druiven als chardonnay en viognier en tevens voor verschillende rode druivenrassen. Vele wijnboeren uit andere streken in Frankrijk beproefden hier hun geluk. Pioniers van het eerste uur hier waren Jean-Luc Terrier en Christian Collovray, eigenaren van het indrukwekkende Domaine des Deux Roches uit de Mâconnais. Ze wilden een nieuwe uitdaging aan en kochten enkele hooggelegen percelen (tussen de 350 en 500 meter) in de vallei van de rivier de Aude. Het klimaat heeft mediterrane invloeden, maar wordt ook sterk beïnvloed door de hoge ligging en de nabijgelegen bergkammen. De grond bestaat hier voornamelijk uit klei en kalksteen en is dus ideaal voor de aanplant van typische Bourgognedruiven als chardonnay en pinot noir. De start had eerst een experimenteel karakter, maar inmiddels maken Jean-Luc en Christian hier voortreffelijke witte, rode en rosé wijnen.

Regioinformatie

Languedoc

De Languedoc wordt altijd in een adem genoemd met de Roussillon, het stukje van Zuid-Frankrijk dat ligt ingeklemd tussen de Corbières en de Spaanse grens, in het departement Pyrenées Orientales. Verreweg het grootste gedeelte van het gebied wordt echter ingevuld door de Languedoc en omvat de departementen Aude, Hérault en Gard. De totale regio van de Languedoc-Roussillon wordt begrensd door het Rhône-dal, het Garonne-bekken, het Centraal Massief, de Pyreneeën en de Middellandse Zee en is goed voor 5% van het oppervlak van Frankrijk. Met 230.000 hectare wijn, waarvan 90.000 gecontroleerd herkomstgebied, is het ook het grootste wijnproductiegebied van Frankrijk. Binnen het totale gebied vinden we een veelvoud aan appellaties en een grote diversiteit aan wijnen. De wijnhistorie gaat hier heel ver terug en heeft geresulteerd in een diverse aanplant van veelal autochtone druivensoorten die perfect zijn afgestemd op de omstandigheden; met name de warmte. Ook hebben ‘internationale druivenrassen’ als cabernet sauvignon, chardonnay, merlot en sauvignon hier vanaf de tachtiger jaren van de 20ste eeuw hun intrede gedaan, met wisselende resultaten. Vaak waren deze druiven niet goed bestemd tegen de overdadige zon en warmte. Echter op plekken, waar wind of hoogte verkoeling brengen doen deze druiven het opvallend goed. Veelzijdigheid en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit zijn dan ook de sterke punten van de Languedoc!

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven