Saint-Emilion - 1er Grand Cru Classé
Saint-Emilion - 1er Grand Cru Classé

2018 Saint-Emilion - 1er Grand Cru Classé

Château Pavie Macquin 0.75l

118

95

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

De neus is weelderig met rijp zwart fruit, cederhout en toast. De wijn is geconcentreerd met wederom het rijpe donkere fruit, specerijen en mooi geïntegreerd houtgebruik. De afdronk heeft klasse, een immense lengte en prachtige, fijne tanninen. Een van de mooiste wijnen van Saint-Emilion!

Schenkadvies

Nu tot 2038, 16-18°C

Gidsbeoordeling

The Wine Advocate: 95-97
Decanter: 98
Het Okhuysen Proefteam: 18,5
Jean-Marc Quarin: 98
Jamessuckling.com: 97-98
Vinous: 92-95

Details

Streek

Bordeaux

Herkomst

Saint-Emilion

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14,5%

Druivenrassen

Cabernet franc/bouchet (blauw), cabernet sauvignon (blauw), merlot (blauw)

Domeininformatie

Château Pavie Macquin

Château Pavie-Maquin, een Grand Cru Classé Saint-Emilion die helemaal bovenaan het beroemde kalksteenplateau van de appellatie ligt. Sedert 1986 werd het gerund door Madame Barre die de principes van de biodynamie toepaste. In die tijd was deze biologische manier van wijnbouw nieuw voor Bordeaux. Toen mevrouw Barre met pensioen ging, was Nicolas Thienpont bijzonder opgetogen toen hem werd gevraagd of hij het château wilde overnemen. Nicolas maakte kennis met een jonge werkkracht in de wijngaard, Stéphane Derenoncourt (nu beroemd voor wijnen in heel Bordeaux), en samen schroefden ze de wijngaard terug naar een meer klassieke manier van biologisch werken. Met een torenhoog respect voor de oude wijnstokken binnen de 14,5 hectare (een groot deel zijn meer dan 60 jaar oud), worden de wijnstokken gesnoeid en opgebonden volgens de dubbele cordon-methode, waardoor het bladerdek zich meer opent. Ook wordt er tussen de rijen geploegd, worden er bepaalde grassen gezaaid en wordt er een biologisch sproeiprogramma gehanteerd.

Regioinformatie

Bordeaux

Het gebied Bordeaux neemt gemiddeld een kwart van alle in Frankrijk geproduceerde appellationwijnen voor zijn rekening, jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen flessen gevuld. Het gebied levert meer wijnen van topkwaliteit dan enig ander gebied op aarde. De wijnen zijn wereldwijd het meest gewild en er wordt het meest naar gevraagd en voor betaald. Het gebied is vernoemd naar de havenstad Bordeaux die centraal in de wijnregio ligt. Het gebied wordt opgedeeld door twee grote rivieren: de Dordogne en de Garonne. Beiden monden uit in de zeearm de Gironde. De rechteroever, het gebied ten noordoosten van de Dordogne, is vooral bekend door de herkomstgebieden Saint-Emilion en Pomerol. In het gebied op de westeroever (ten westen van de Gironde en Garonne) liggen de Médoc en Graves. Het gebied tussen de twee rivieren staat bekend om de AOP’s Entre-Deux-Mers en Bordeaux. De verschillende AOP’s maken ieder hun eigen stijl en type wijn. In de Bordeaux worden voornamelijk assemblages van meerdere druivenrassen gemaakt; de belangrijkste zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Kostbare Bordeauxwijnen worden opgevoed op (nieuwe) eikenhouten vaten, de goedkopere wijnen krijgen deze opvoeding soms deels op hout en deels op tank, of in zijn geheel op tank. Ze kunnen hierdoor vaak al jong worden gedronken. Alle grote wijnen uit Bordeaux worden jaarlijks ‘en primeur’ gekocht, om vervolgens pas bezorgd te worden als de noodzakelijke opvoeding is voltooid. De reputatie van en het vertrouwen in de Bordeauxwijnen is dus onverminderd sterk: Bordeaux staat voor kwaliteit.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven