Sauvignon Touraine
Sauvignon Touraine

2022 Sauvignon Touraine

Domaine Jacky Marteau 0.75l

10.70

9

65

per fles

Ludivine kiest bewust voor een opvoeding op RVS, om het pure karakter in de wijn te behouden.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Ludivine kiest bewust voor een opvoeding op RVS, om het pure karakter in de wijn te behouden.

Proefnotitie

Deze specialiteit van het domein heeft kenmerkende aroma’s van kruisbes, groene appel en vers gemaaid gras. Het mondgevoel is zacht, soepel en elegant. De wijn is levendig, biedt knisperend frisse zuren en eindigt in een lange, sappige afdronk.

Schenkadvies

Nu tot zomer 2025, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Heerlijk als aperitief, een fantastische en klassieke combinatie met een salade van groene asperges en verse geitenkaas. Ook lekker met oesters, Hollandse garnaaltjes of andere lichte visgerechten.

Details

Streek

Loire

Herkomst

Touraine

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Fris wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13,5%

Druivenras

Sauvignon blanc (wit)

Domeininformatie

Domaine Jacky Marteau

Al bijna twintig jaar maakt Jacky Marteau de heerlijkste Touraine-wijnen. Zijn wijngaarden liggen bij het gehucht ‘la Tesnière’ op een plateau langs de rivier de Cher en brengen wijnen voort van hoog niveau. Bij proeverijen van Loire-wijnen ontvangt Marteau voor zijn wijnen regelmatig een ‘medaille d’or’. Inmiddels staat hij in wijn­kringen bekend als een zeer kundig wijnmaker, die respect toont voor zijn terroir en de natuur. Eiken vaten gebruikt hij niet, omdat het pure sap van de druiven zijn voorkeur heeft. Zijn kennis heeft hij inmiddels overgedragen aan zijn dochter Ludivine. En ook al geniet hij nu van zijn pensioen, soms kan hij het niet laten om even te assisteren in de wijngaard of kelder.

Regioinformatie

Loire

De Loire, die ontspringt in de Ardèche in het Massif Central en uitmondt in de Atlantische Oceaan, is de langste rivier van Frankrijk. Langs deze rivier bevinden zich vele wijngebieden die een grote diversiteit aan wijnen voortbrengen. Vanuit de Ardèche stroomafwaarts ligt het eerste belangrijke wijnbouwgebied exact halverwege, op de plek waar de rivier afbuigt van noordelijke naar westelijke richting. Dit is het gebied waar de frisse witte wijnen, gemaakt van sauvignon blanc, vandaan komen. De belangrijkste gebieden zijn: Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. Verder stroomafwaarts bij de stad Tours (het gebied Touraine) vinden we de gebieden Vouvray en Montlouis waar zowel droge, als zoete en mousserende wijnen gemaakt worden van chenin blanc. Ten westen hiervan liggen de gebieden Chinon en Bourgueil, waar rode wijnen van cabernet franc de boventoon voeren. Bij het stadje Saumur begint het gebied Anjou-Saumur. Aanvankelijk stond Saumur vooral bekend om zoete rosé-wijnen, maar vandaag de dag er wordt ook rode wijn geproduceerd van cabernet franc. De streek wordt geroemd om droge witte en de edelzoete wijnen van chenin blanc. De belangrijkste gebieden zijn Saumur (wit, rosé en rood), Saumur-Champigny (rood), Anjou (rood en wit), Savennières (wit) en Côteaux du Layon (zoet). Vlak voordat de Loire in de Atlantische Oceaan uitmondt, doorkruist de rivier nog het gebied Pays Nantais. Hier komt de beendroge Muscadet vandaan, gemaakt van de druif melon de Bourgogne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven