Verdejo Fermentado en Barrica - Rueda
Verdejo Fermentado en Barrica - Rueda

2022 Verdejo Fermentado en Barrica - Rueda

Palacio de Bornos 0.75l

12.70

11

45

per fles

Voor deze cuvée worden de net wat rijpere druiven gebruikt. Daarnaast wint de wijn aan complexiteit doordat het sap vergist in kleine eikenhouten vaten. Hierna rijpt de wijn nog eens vier maanden in eikenhouten vaten voor extra structuur en balans.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

Voor deze cuvée worden de net wat rijpere druiven gebruikt. Daarnaast wint de wijn aan complexiteit doordat het sap vergist in kleine eikenhouten vaten. Hierna rijpt de wijn nog eens vier maanden in eikenhouten vaten voor extra structuur en balans.

Proefnotitie

Uitbundige neus met tonen van rijp tropisch fruit, kruiden en een vleugje vanille. De smaak is breed en zit vol sappig, gul fruit. De afdronk is intens, waarbij het hout mooi is versmolten met de frisse structuur van de verdejo.

Schenkadvies

Nu tot 2026, 10-12°C

Wijn-spijs advies

Mooi bij stevige visgerechten met een rijke saus, bij gevogelte en bij wit vlees.

Gidsbeoordeling

Tim Atkin: 91
Vinous: 89

Details

Streek

Castilla-León

Herkomst

Rueda

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13,5%

Druivenras

Verdejo (wit)

Domeininformatie

Palacio de Bornos

Het wijngebied Rueda ligt ruim 150 kilometer ten noordwesten van de stad Madrid. Uitgestrekte hoogvlakten en zachtglooiende heuvels, slechts af en toe onderbroken door een rivierdal, bepalen hier het landschap. De druivenstokken profiteren in deze gebieden van een voortreffelijke bodem. Als geen andere staat de streek Rueda model voor het nieuwe Spanje, waar oude tradities de afgelopen jaren een verrassend moderne invulling hebben gekregen. Op Palacio de Bornos wordt hard gewerkt om goede, perfect rijpe druiven te kunnen oogsten. Het vinden van de ideale balans tussen extract en verfijning is waar het hen om te doen is. De wijnen worden dan ook met de grootst mogelijke zorg gemaakt.

Regioinformatie

Castilla-León

Ten noorden van de hoofdstad Madrid ligt Castilla y León, de grootste autonome regio van Spanje. Deze streek heeft een heel afwisselend landschap, met in het hart uitgestrekte hoogvlaktes en rondom bergketens. Ongerepte natuur wordt er afgewisseld met middeleeuwse steden en dorpjes, gotische kathedralen, kloosters en kastelen. En uiteraard heel veel wijngaarden. De meeste liggen bij de Duero-rivier, die de regio richting Portugal begrenst. Het stroomgebied heeft een uitstekend klimaat voor drie belangrijke DO’s. Meest oostelijk ligt Ribera del Duero, het gebied van de tinto fino. Beter bekend als tempranillo, een druif die hier complexe, stevige wijnen oplevert. Centraal in het gebied ligt Rueda, waar decennialang zware sherry-achtige wijnen werden gemaakt. Met de toenemende vraag naar lichtere wijnen werden massaal nieuwe druivensoorten geplant en innovatieve technieken toegepast. De inheemse verdejo en internationale ster sauvignon blanc geven heel frisse, stuivende wijnen, inmiddels gewild over de hele wereld. De derde, meest westelijk gelegen streek, is Toro. Een wijngebied in opkomst. Hier worden moderne vinificatietechnieken toegepast voor heel sappige en fruitige rode wijnen.

Reviews

Een 9- van Harold Hamersma

Verdejo. Zelden dat ie een houtopvoeding krijgt. De meeste worden vanaf roestvrij staal de wijde wereld in gestuurd. Flikflakkend, jubelend en high fivend als koeien die de wei in mogen na een lange winter op stal. Sommige echter krijgen er van langs met eikenhout. Soms slaan ze dan terug door de drinker op vloeibaar eiken te trakteren. En dat is slechts geschikt voor een ding: rotte kozijnen repareren. Op het Palacio weten ze daarentegen van de juiste portionering en timing. En dan ontstaat er iets fascinerends: peer op sap met wat notencrumble, appel met rozemarijn, een vermoeden van tropisch fruit, vanille en rokerigheid, vulling en spanning. Slow verdejo voor de langzame genieter. - Harold Hamersma 

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven