Alle blogs

Koningin van de riesling: Sybille Kuntz

Door Max Funcke, 20 April 2023

Je moet geen hoogtevrees hebben om de spectaculair steile hellingen van de beroemdste wijngaard aan de Moezel te bewerken. Toepasselijk dus dat deze legendarische wijngaard ‘Niederberg-Helden’ heet. En de held in kwestie? Niemand minder dan Sybille Kuntz!

De Steillage (Duits voor ‘steile wijngaard’) van Sybille heeft een helling tot maar liefst 70%. Het verbouwen en onderhouden van druivenstokken is er zeer intensief en niet zonder gevaar. Wat bezielt iemand om juist hier wijn te gaan maken? Voor Sybille is het antwoord op die vraag eenvoudig: een compromisloze zoektocht naar perfectie. In een koel klimaat zoals hier in de Moezel is elke zonnestraal van belang voor de rijping van de druif, en daarom is de invalshoek van het zonlicht op de steile helling ideaal. Bovendien stroomt regenwater naar beneden, wat zorgt voor een arme bodem en daarmee geconcentreerd druivensap. Ideale omstandigheden voor het maken van uitzonderlijke wijn.

Sybille kiest voor een compromisloze zoektocht naar perfectie

Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw was de gemiddelde kwaliteit van Duitse wijn behoorlijk laag. Druiven werden beoordeeld op hun suikergehalte, zonder dat er aandacht was voor spanning en zuren. Dit had veel weeïge slobberwijnen tot gevolg. In deze tijd werkte Sybille in een wijnhandel om haar studie te bekostigen. Zij was zó gefrustreerd door de rieslings uit de Moezel dat ze besloot het heft in eigen hand te nemen. Een ideaalbeeld van spannende rieslings met lineaire zuren had op hardnekkige wijze in haar hoofd postgevat. Sybille besefte dat het verwezenlijken van deze droom een grote uitdaging was. Om eigenhandig exceptionele wijn te maken brengt ze al haar tijd door in de wijngaard en kelder.


Ze is in haar missie geslaagd. Haar obsessie met perfectie en haar assertieve persoonlijkheid hebben Sybille Kuntz doen uitgroeien tot één van de beste wijnmakers van Duitsland. Haar vermogen om het terroir van de Moezel op sublieme wijze te vatten in gefocuste wijnen met veel lengte en elegantie heeft haar een heuse heldenstatus opgeleverd.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod