Xavier Vignon Les Dentelles: een verleidelijke wijn
Alle blogs

Xavier Vignon Les Dentelles: een verleidelijke wijn

Door Femke Pruis | 3 november 2022

Reikhalzend kijken we ieder jaar weer uit naar de presentatie van de nieuwe wijn van Xavier Vignon, de sterwijnmaker en meesterassembleur uit de Rhône. Al meer dan tien jaar maakt hij voor Okhuysen een speciale cuvée uit de Côtes du Rhône die wij onze klanten exclusief aan mogen bieden. Dit jaar heeft Xavier iets bijzonders voor ons in petto. Speciaal voor Okhuysen maakte hij een selectie van zijn mooiste cuves en vaten uit het topwijnjaar 2020 en assembleerde daarmee “Les Dentelles”. Een primeur! Waar wij gewoonlijk een cuvée uit het recentste oogstjaar aanbieden, presenteren wij u nu een wijn die een jaar extra de tijd heeft gekregen om optimaal te rijpen en die dus perfect op dronk is wanneer u de wijn thuis ontvangt.

Het beste van de Rhône
Met meer dan vijfentwintig jaar ervaring als oenoloog in de zuidelijke Rhône weet Xavier Vignon als geen ander de typiciteit van dit gebied te vangen. Zijn geheim? Xavier kent het gebied als zijn broekzak. In de verschillende villages, zeker in diegene die bij het grote publiek minder bekend zijn, weet hij precies de mooiste oude percelen te liggen die het meest geconcentreerde fruit opbrengen. Hij was dan ook een van de eersten die inzag dat juist de oude stokken die vroeger de goedkoopste wijnen voortbrachten, nu goud waard zijn. Zijn grote kracht is om van die lappendeken van wijngaardjes en de verschillende Rhône-rassen een assemblage te maken die perfect in balans is. Als basis voor Les Dentelles koos Xavier voor grenache van stokken van bijna honderd jaar oud die zorgen voor prachtig geconcentreerde fruitaroma’s, complexiteit en warmte in de wijn. De mourvèdre die Xavier selecteerde, komt van zestig jaar oude stokken en geeft de wijn kracht, kleur, structuur en daarmee zijn bewaarpotentieel. De syrah ten slotte zorgt voor een kruidige toets en geeft de wijn daarnaast een aangename frisheid.

Brede gastronomische inzetbaarheid
Met Les Dentelles haalt u een volle, soepele rode wijn in huis. Een wijn die niet alleen heerlijk op zichzelf is, maar ook goed inzetbaar is aan tafel. De combinatie van kruidigheid, fruitintensiteit en elegantie die we terug proeven in deze côtes du rhône maakt dat de wijn zich moeiteloos aanpast aan vele verschillende gerechten. Les Dentelles is het perfecte glas rood bij een winterse stoofpot, een lamsbout met knoflook en rozemarijn uit de oven of een kruidige groenteschotel. Een wijn met genoeg klasse om te schenken bij een diner met vrienden, maar met een prijskaartje voor alledag.

Les Dentelles, een groots terroir
De naam die Xavier koos voor zijn cuvée, is een ode aan het terroir van de zuidelijke Rhône met zijn schilderachtige dorpjes, glooiende heuvels en steile bergmassieven. Les Dentelles de Montmirail is de naam van de spectaculaire bergketen die zich uitstrekt tussen de wijndorpen Vaison-la-Romaine, Gigondas en Beaumes-de-Venise. Waar je ook staat in de Rhône, je kunt niet om deze bergrug met zijn typerende uitstekende pieken heen. Aan de voet van Les Dentelles vinden we naaldbossen en olijfbomen en tegen de flanken liggen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône. Xavier Vignon kent dit gebied op zijn duimpje en weet precies waar de mooiste wijngaarden met de oudste stokken liggen. Door zijn jarenlange relatie met de lokale druiventelers weet hij jaar na jaar het beste fruit te selecteren voor zijn wijnen.

Producten


Les Dentelles - Côtes du Rhône

2020 Les Dentelles - Côtes du Rhône

Xavier Vignon 0.75l
(Voorverkoop)

10 40

per fles bij 48 flessen,
11,10 per fles