Beef wellington met Bordeaux stijl wijnen

Beef wellington met Bordeaux stijl wijnen

Door Max Funcke | 25 november 2021

Complex is een woord dat we soms gebruiken om een wijn te omschrijven. We spreken van een complexe wijn als hij ons palet verrast door een keur aan ervaringen te bieden, of als de wijn zich niet op een eenduidige manier laat omschrijven. Complexe wijnen vertellen de proever een breed opgezet, meeslepend verhaal. Het begrip wordt dan ook meestal als compliment bedoeld. Wijnen uit Bordeaux, of wijnen die in de bordelaise stijl gemaakt worden, zijn beroemd vanwege hun complexiteit. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in een glas saint-émilion aardsheid, houtrijping, donker fruit en mineraliteit tegelijkertijd te proeven. De samenstelling van deze smaken kan gedurende de tijd dat de wijn in het glas zit ook veranderen: nog een teken dat je met een complexe wijn te maken hebt. Soms is het aan te raden om stevige, complexe wijnen van tevoren even in een karaf te gieten. Zo kan de wijn ‘op adem komen’ en worden de tanninen wat zachter. Hoe weet je of een wijn gekaraffeerd moet worden? Proef hem eventjes. Als hij te hard of droog overkomt, dan is de kans groot dat hij baat zal hebben bij een uurtje in een karaf. Bovendien staat zo’n karaf erg gezellig op tafel! Ook de Beef Wellington, een klassieker uit de Engelse keuken, bestaat uit een scala van smaken en texturen. De malse biefstuk (bij voorkeur ossenhaas) bereid met paté en duxelles (fijngehakte paddenstoelen gebakken met ui en knoflook) en in bladerdeeg verpakt staat garant voor een heerlijk, feestelijk hoofdgerecht.

De kracht van deze combinatie
schuilt in de kracht, de complexiteit en de textuur. Beef Wellington heeft stevige, gelaagde, winterse smaken die goed passen bij de kracht en complexiteit van de wijnen. Ook de structuren zijn een goede match: de tanninen van de wijn worden mooi opgevangen en verzacht door de stevige maar malse structuur van de ossenhaas.

Producten