Carpaccio met licht wit of rosé

Carpaccio met licht wit of rosé

Door Max Funcke | 25 november 2021

De bereidingswijze van je ingrediënten speelt een belangrijke rol bij het uitkiezen van een bijpassende wijn. Zo is er bijvoorbeeld niet één soort wijn die bij rundvlees past. Een entrecote van de barbecue zal om een andere wijn vragen dan een boeuf bourguignon of een rundercarpaccio. Door rundvlees te braden, te grillen of te stoven krijgt het een uitgesproken karakter en textuur, waar voornamelijk stevige rode wijnen bij passen. Bij een carpaccio, gemaakt van dungesneden, rauw rundvlees, draait het om het tegenovergestelde: die is zacht en licht van smaak, en wordt daarom liever vergezeld door een lichte witte wijn of een rosé. Italianen zul je zelden een glas wijn zien drinken zonder iets te eten erbij. Italiaanse wijnen zijn dan ook echte eetwijnen. De Vinnae is hier een perfect voorbeeld van: hij heeft dat typisch Italiaanse amandelbittertje dat hem zowel hartig als fris maakt. Een culinaire wijn.

Sauvignon blanc uit Chili is over het algemeen een wijn met zeer uitgesproken aroma’s van tropisch fruit en groene asperges. De Cipreses van Casa Marín combineert die eigenschap met een zeer verfijnde terroir-expressie, waardoor er een mooie spanning en harmonie ontstaan, en de wijn tot de laatste slok blijft boeien. Wie zegt dat rosé alleen voor de zomer op het terras is, heeft nog nooit een bandol geproefd. Deze wijn uit de Provence is een gastronomische duizendpoot: hij past goed bij bijna alle stevige vis- of lichte vleesgerechten. Denk aan een tonijnsteak of carpaccio.

De kracht van deze combinatie
is dat alle ingrediënten hun eigen rol spelen, en dat er niets is dat overheerst. Het malse, dungesneden vlees wordt geserveerd met rucola, dat een peperig karakter heeft, pijnboompitten, welke notig zijn, en een zoutige kaas zoals Parmezaan. Het enige dat er dan nog mist, is een mooi zuurtje en wat speels fruit: precies wat deze wijnen bieden.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod