Alle blogs

Carte Blanche: Max Funcke

Door Max Funcke, 23 February 2023

Welke bijzondere wijnen raden onze winkelmedewerkers u aan als zij het voor het zeggen hadden? Max Funcke kiest dan voor de Fleurie van Domaine de Fa.

Eén van de redenen dat ik mijn werk in onze winkel zo leuk vind, is dat ik veel met mensen te maken heb. Mensen die op zoek zijn naar een wijn, en die ik probeer te helpen bij hun keuze. Daarbij is ieder gesprek anders. Sommige mensen weten al veel van wijn, en dan wordt het gesprek al snel vrij technisch. Dan heb-ben we het over de bodemsamenstelling in een wijngaard, of over vergistingstemperaturen. Andere klanten zijn meer geboeid door de historische context van een wijn, of door het verhaal van de wijnmaker, en dan vertel ik daar iets over. Ook komen er veel mensen die wijn zoeken voor bij een bepaald gerecht, en dan praten we over voorkeuren en combinaties van smaken.

Aan de foodies leg ik uit dat deze wijn perfect is bij eend, coq au vin of tajine

Zo zijn er aardig wat manieren om over één wijn te praten. Het is leuk om tijdens zo’n gesprek te achterhalen wat iemands wensen zijn, om zo de juiste wijn aan te kunnen raden. Uiteraard doen wij, het winkelteam, altijd ons best om objectief te blijven in ons advies. Maar soms is er zo’n wijn waarvan ik denk: dit moet iedereen proeven! Een wijn waar alles gewoon aan klopt. Hij verrast, zet de zintuigen op scherp en laat zich niet na één slok al doorgronden. Je proeft de rijpheid van het fruit, de zuren, de complexiteit; allemaal aspecten die duiden op de kundigheid van de wijnmaker. Maar daar blijft het niet bij. Ik kan op willekeurige momenten, op de fiets of op de bank, opeens aan zo’n wijn denken. Hij spookt door mijn hoofd zoals een liedje of een filmpassage.


De Fleurie van Domaine de Fa is voor mij zo’n wijn. Als ik u ooit heb geholpen in de winkel is de kans groot dat ik het met u over deze wijn heb gehad. Aan de foodies leg ik uit dat deze wijn perfect is bij eend (aardse tonen), coq au vin (zachte smaak en structuur) of tajine (kruidig en toch ook fris). Aan mensen die meer geïnteresseerd zijn in het verhaal vertel ik dat Antoine en Maxime, zonen van legende Alain Graillot uit de noordelijke Rhônestreek, deel uitmaken van de groep consciëntieuze vignerons die verantwoordelijk zijn voor de huidige renaissance van de Beaujolais. Tegen wijn-nerds zoals ikzelf zeg ik iets als: ‘Dankzij de granietbodem heeft deze wijn een heel open karakter. En hoewel hij is gemaakt van gamay, kun je proeven dat de familie Graillot gewend is om met syrah te werken.’ Maar als u een proeverij doet in onze kelder, en u heeft geluk, dan laat ik ‘m u proeven. En dan maakt het niet zo veel meer uit wat ik hier heb geschreven, want dan weet u al wat ik bedoel.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod