Recept: flensjes met eend

Recept: flensjes met eend

Door Job Joosse | 4 december 2020

De verrassende kerst

Niets is zo leuk om af en toe te experimenteren in de keuken en nieuwe recepten uit te proberen. Verandering van spijs doet immers eten. Waarom zou je dat niet ook eens met kerst doen en je tafelgenoten verrassen?

Huisgemaakte flensjes met in five spices geroosterde eendenborst, hoisinsaus en knapperige fijne groenten

Ingrediënten (voorgerecht, 6 personen)

Ca. 600 gram eendenborstfilet
8 bosuitjes
4 wortels
1 komkommer
1.5 eetlepel sojasaus
1.5 eetlepel rijstwijn
0.75 theelepel five spices
0.75 theelepel witte peper
Hoisin saus

Voor de flensjes:
400 gram bloem
150 ml kokend water
100 ml koud water

Extra nodig:
Stoompan of -mandje

1. Haal de eendenborstfilet uit de koelkast en dep droog met keukenpapier.
2. Maak de marinade voor de eendenborstfilet door de sojasaus, rijstwijn, five spices en de witte peper met elkaar te mengen.
3. Snij de vetlaag van de eendenborstfilet met een scherp mes kruislings in.
4. voeg de eendenborst toe aan de marinade en laat voor tenminste 1 uur buiten de koeling marineren. (Begin nu met de flensjes, stap 12)
5 Verwarm de oven voor op 175 graden.
6. Zet een koekenpan op het vuur en laat goed heet worden.
7. Leg de eendenborst met de vetlaag naar beneden in de pan en bak 5 minuten aan. Zodra de vetlaag begint te smelten, zet je het vuur laag.
8. Draai de eendenborst om en bak de andere zijde nog enkele minuten.
9. Leg de eendenborst in een ovenschaal en plaats hem voor 15 minuten in de oven. Bedruip af en toe met het vrijgekomen vet.
10. Haal de eendenborst uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat hem ca. 5 minuten rusten.
11. Snij de groenten julienne (in fijne reepjes).

12. Zeef de bloem boven een kom.
13. Voeg het kokend water toe en meng goed. Laat 5 minuten rusten.
14. Voeg vervolgens het koude water toe en kneed het mengsel tot een soepel deeg.
15. Maak van het deeg een rol van 5 cm dikte en snij vervolgens in plakjes van ongeveer 3 cm lang.
16. Rol de plankjes op een met bloem bestoven werkblad uit tot dunne flensjes.
17. Stoom de flensjes 20 minuten boven kokend water in een stoompan of -mand.

Snij de eendenborstfilet in dunne plakjes en serveer hierbij de flensjes, gesneden groenten en hoisin saus zodat ieder zijn eigen pannenkoekje(s) kan samenstellen.
Liever niet de flensjes zelf maken? Bij de toko vind je ze in het vriesvak, het enige wat je dan nog moet doen is ze voor een paar minuten stomen in de stoompan- of mand.