Alle blogs

Janny van der Heijden: Oogstfeest

Door Janny van der Heijden, 07 September 2023

Argentijnen zijn dol op vlees. Niet zo gek: het Argentijnse rundvlees staat wereldwijd hoog aangeschreven om zijn geweldige kwaliteit. Nu eten ze dat rundvlees niet alleen in grote hoeveelheden maar het liefst ook van de grill.

Geen dunne lapjes en afgemeten spiesjes supermarktvlees zoals wij dat over het algemeen doen, maar grote stukken vlees voor op de parilla (de Argentijnse grill of barbecue). Elk huishouden heeft er wel een buiten staan. Delen en samen eten en drinken is onderdeel van de Argentijnse ziel, dus als er een barbecuefeest oftewel een asado gehouden wordt, pakt men flink uit. Gemiddeld wordt dan gerekend op zo’n 500 gram vlees per persoon: worstjes, kip, lam en uiteraard veel rundvlees. Die grote hoeveelheden en enorme stukken vlees zijn niet het enige verschil. Goede wijn – zoals een mendoza malbec – hoort bij een barbecue, sausjes op basis van mayonaise niet. Als er hier al iets bij het vlees geserveerd wordt, dan is het chimichurri. Een saus op basis van olijfolie, rode wijnazijn, veel groene kruiden en rode peper – en eentje die de smaak van het vlees én de wijn in tegenstelling tot mayonaise niet wegdrukt. Zo’n grote asado aan het eind van het plukseizoen is ook een traditie op het wijndomein van Karim Mussi. Karim is een derde generatie Libanese immigrant in Argentinië. Hij stichtte zijn wijngoed in 1999 en noemde het Altocedro (hoge ceder) naar de bomen die de wijngaarden omringen en beschermen tegen de stormen, en als hommage aan de boom die in de Libanese cultuur als heilig wordt beschouwd. Hij is een gedreven en zeer begaafd wijnmaker met oog en hart voor zijn ter-roir, en voor duurzaamheid in het hele wijnmaakproces. Die liefde geldt overigens niet alleen voor de wijngaard zelf, maar ook voor de mensen die er werken. Het oogsten is stressvol en zwaar. De grote asado aan lange tafels met de parilla in het midden is een ontlading na een jaar hard werken en een groot dankjewel voor alle werkers. Er wordt gegeten, gedanst en getoast op een mooi nieuw wijnjaar.

Goede wijn – zoals een mendoza malbec – hoort bij een barbecue, sausjes op basis van mayonaise niet

Janny van der Heijden

Natuurlijk past deze Año Cero met zijn dieprode kleur en aroma van witte viooltjes en tonen van donkerrood fruit en specerijen perfect bij mooi rood vlees van een goede slager. Maar met het respect van Karim voor de aarde in het achterhoofd, lift elke slok van deze fantastische wijn ook een mooi gegrilde aubergine besprenkeld met olijfolie, een hint knoflook en gehakte peterselie of een fraai gerecht met (wilde) paddenstoelen naar een hoger plan!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod