Nieuw domein: Logan Wines uit Australië

Nieuw domein: Logan Wines uit Australië

Door Job Joosse | 20 april 2023

Waren we echt op zoek naar een nieuw wijnhuis in Australië? Nee, eigenlijk niet. Maar bij Okhuysen zijn we zeer breed geïnteresseerd en dan kan er nu eenmaal van alles voorbij komen. Wijnen met balans en daarmee ook een zekere frisheid, hebben onze voorkeur.

Nu staat Australië vooral bekend om zijn ‘blockbusters’, wijnen die compact, jammig en rijk zijn. De vraag in de markt naar dit soort wijnen is tegenwoordig minder groot en je ziet dan ook dat er in het land langzaam dingen aan het veranderen zijn. Daarom volgden we, letterlijk van een afstand, met interesse de recente ontwikkelingen in Australië. Zo’n twee jaar geleden werden we door een goede relatie op de wijnen van Peter Logan geattendeerd. Deze zouden door het koele klimaat en de stijl goed bij Okhuysen passen. Op het moment van contact waren we niet direct geïnteresseerd omdat we net met enkele andere nieuwe domeinen bezig waren waar we graag op wilden focussen. Gelukkig is Peter even vasthoudend als eigenwijs en bovendien geduldig. Al deze eigenschappen zijn natuurlijk sowieso onontbeerlijk voor een goede wijnmaker. Toen we hem afgelopen november alsnog de kans gaven om zijn wijnen aan ons te presenteren, liet hij ons op onnavolgbare wijze inzien dat wij niet zozeer een wijn uit Australië in ons assortiment misten, maar vooral zijn wijnen.

Peter Logan doet de dingen graag op zijn eigen manier en volgt niet blind de gebaande paden. Tijdens zijn studie biologie en chemie aan de Macquarie University in Sydney maakte hij vooral graag muziek in verschillende bands. Heel succesvol was hij niet, waardoor hij de overstap maakte naar een farmaceutisch bedrijf. Dit werk verveelde hem echter al gauw. Na een oogst te hebben meegeholpen in Hunter Valley raakte hij in de ban van wijn. Het was zijn vader Malcolm die hem inspireerde om zijn dromen te volgen en zelf wijn te gaan maken. Hij behaalde vervolgens aan de University of Adelaide zijn diploma oenologie. Met een gedegen basis aan technische kennis op zak ging hij op zoek naar wijngaarden. Al snel kwam hij uit in Mudgee en Orange – in de jaren negentig van de vorige eeuw een dappere en vooral verrassende keuze. Volgens hem waren dat toen de best bewaarde geheimen van het land. De condities voor ‘cool climate’ wijnbouw zijn hier namelijk perfect. Volgens Peter zorgt het koele klimaat hier voor een lang groeiseizoen, met evengoed veel zonuren en lichtintensiteit. Hierdoor worden de druiven langzaam rijp, wat een maximale opbouw van de geur- en smaakstoffen en behoud van frisheid tot gevolg heeft.
Toen hij begon, wilde hij vooral wijn maken die hij zelf lekker vindt. Hij ging op ontdekkingstocht om de terroirs te leren kennen, zonder zichzelf enige beperking op te leggen. Dit leidde tot de aanplant van vele verschillende druiven, waaronder pinot grigio, viognier, riesling, gewurztraminer, tempranillo en shiraz. Al zijn technische kennis van het wijnmaken kon hij toepassen om te leren hoe hij een maximale terroirexpressie kon bewerkstelligen. Mudgee en Orange zijn zelfs nu nog onbekende gebieden. Ze liggen in de Central Ranges in New South Wales in het zuidoosten van Australië. Ondanks het feit dat er al sinds de tweede helft van de negentiende eeuw aan wijnbouw wordt gedaan in Mudgee, zijn deze twee streken pas echt in trek gekomen in de jaren negentig van de vorige eeuw toen men op zoek ging naar de koelere terroirs die vooral op hoogte liggen. Peter was destijds een van de eersten die hier neerstreek om wijnen te gaan maken. Zijn wijngaarden liggen op de westelijke en noordelijke hellingen van de Great Dividing Range op ruim 250 kilometer ten noordwesten van Sydney. Orange en Mudgee liggen overigens ook nog eens op ruim 160 kilometer afstand van elkaar. Dat soort getallen doet je een beetje beseffen hoe groot het continent Australië is.
Zijn twintig hectare wijngaard in Mudgee liggen op circa 600 meter hoogte. De arme bodems bestaan hier uit kiezel met ijzer en rode leem met veel kwarts. Bij het gehuchtje Apple Tree Flat staan ook zijn wijnmakerij, kelders en schitterende tastingroom met adembenemende uitzichten over de heuvels en de wijnstokken in de omgeving. Mudgee staat bekend om zijn uitstekende chardonnay, slanke riesling en expressieve shiraz en stapt momenteel helemaal uit de schaduw van de naastgelegen en beroemdere Hunter Valley. Over de jaren heeft Logan door zijn enorme nieuwsgierigheid en zeer brede interesse veel ervaring opgebouwd. Dit heeft hem gemaakt tot de wijnmaker die hij vandaag is. Zijn filosofie is duidelijk. Hij wil wijnen maken met het typisch Australische fruitgedreven karakter, maar met de meer ‘Europese’ elegantie, structuur en diepgang. In Mudgee en Orange heeft hij zijn plek gevonden, zijn terroir. De Aboriginals hebben hier zelfs een eigen woord voor: ‘pangkarra’.

Producten