Alle blogs

Onder de loep: Syrah/shiraz

Door Job Joosse, 23 February 2023

In deze nieuwe rubriek gaan we iets dieper in op de geschiedenis en de karakteristieken van de beroemdste druiven. We trappen af met syrah, of shiraz, zoals deze druif in Australië en Zuid-Afrika wordt genoemd. Aan de hand van voorbeelden uit ons assortiment laten we de overeenkomsten tussen wijnen gemaakt van syrah zien, maar ook de verschillen.

 

Herkenbaar, ondanks herkomst
Syrah geeft zijn meest illustere wijnen in de noordelijke Rhône. Daar, op de steile hellingen met bodems van graniet, in herkomstgebieden als Hermitage en Côte-Rôtie, voelt de druif zich thuis. Helemaal aan de andere kant van de wereld zijn er de Australische cultwijnen, van meer dan honderd jaar oude stokken, die een grote reputatie hebben opgebouwd. Niet alleen in afstand, maar ook in stijl liggen deze wijnen, gemaakt van dezelfde druif, mijlenver uit elkaar. Toch is de syrah duidelijk te herkennen in al deze wijnen, ondanks het verschil in herkomst.

 

Er zijn veel romantische verhalen over de oorsprong van deze druif. Zo zou syrah zijn oorsprong hebben in de Perzische stad Shiraz, waar veel aan wijnbouw werd gedaan. Fenicische handelaren zouden rond 600 voor Christus stekken hebben meegenomen naar Massilia (het huidige Marseille). Een prachtig verhaal, maar ondertussen heeft DNA-onderzoek aangetoond dat de druif syrah zijn oorsprong in het Rhône-Alpes gebied moet hebben. Het is een natuurlijke kruising tussen de mondeuse blanche uit de Savoie en de dureza uit de Ardèche. Het waren de Romeinen die de steile hellingen van de noordelijke Rhône beplantten, met allobrogica – een druivenras dat in de eerste eeuw na Christus werd beschreven door Plinius de Oudere en Columella. Er zijn aanwijzingen dat allobrogica direct verwijst naar syrah, of naar een van de voorouders van syrah, zoals mondeuse noire.


Een kruidig profiel
Wat syrah zo populair maakt, is zijn kruidige profiel. Syrah heeft van nature een hoog gehalte van het stofje rotundone. Dit komt van nature ook voor in zwarte peper, oregano, rozemarijn, basilicum, coniferen en geraniums. Afhankelijk van de rijpheid van de druiven zijn deze geuren dan ook vaak goed te herkennen in wijnen gemaakt van syrah. Ook de tonen van cacao en specerijen als kaneel en kruidnagel zijn exemplarisch. Daarnaast kunnen tonen als leer en gerookt vlees extra complexiteit geven. De tanninenstructuur van de wijnen is vaak zacht en toegankelijk, maar heeft voldoende kracht voor een goed bewaarpotentieel. 

Syrah geeft zijn meest illustere wijnen in de noordelijke Rhône

Hoewel syrah in de wijngaard best een lastige druif kan zijn, staat hij inmiddels op de zesde plek van meest aangeplante druivenrassen. In de zuidelijke Rhône, Provence, Languedoc, Roussillon en Catalonië vaak in combinatie met zijn mediterrane partners grenache, mourvèdre, carignan en cinsault – in een assemblage brengt syrah vaak verrukkelijke wijnen voort met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Maar ook in Zuid-Afrika, Californië en Chili planten wijnmakers deze druif graag aan. Syrah is perfect voor warmere klimaten en doet het daar zelfs beter dan merlot.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod