Boergondisch pop-up diner aan de Amsterdamse grachten

Boergondisch pop-up diner aan de Amsterdamse grachten

Door Femke Pruis | 26 maart 2024

Er zijn van die avonden dat alles klopt. Het eten, de wijnen, het gezelschap en de sfeer, alles klikt dan op magische wijze in elkaar. Precies zo’n perfecte avond beleefden we 25 maart tijdens het ‘Boergondische’ pop-up diner: een unieke samenwerking tussen kookboekenschrijfster Eva Posthuma de Boer, wijnimporteur Okhuysen en het Amsterdamse restaurant Sinck.Eva en het team van Okhuysen ontvingen de gelukkigen die voor dit evenement een kaartje hadden weten te bemachtigen in de wijnbar van restaurant Sinck. Het apéro, een sprankelende crémant uit Limoux, viel direct al goed in de smaak bij het eerste hapje uit Boergondisch, Eva’s laatste kookboek waar het deze avond allemaal om draaide. Na een kort welkomstwoord van Xavier en Eva was het tijd om plaats te nemen in het restaurant. Chef Sander Bierenbroodspot van Sinck kreeg voor deze avond de vrije hand om zelf uit Eva’s kookboek een lentemenu samen te stellen en de gerechten precíes zo te bereiden als Eva ze heeft opgeschreven in Boergondisch. Eva leidde elke gang in met een persoonlijk verhaal uit haar boek en bij ieder gerecht werd een passende wijn uit het assortiment van Okhuysen geschonken, uiteraard persoonlijk toegelicht door Xavier. Dat er deze avond enkel Franse wijnen werden geschonken, moge duidelijk zijn.


In het glas bij het voorgerecht - selderijremoulade met gepocheerd ei - een witte wijn van sterwijnmaker Jean-Marie Guffens (2022 Tandem chardonnay-viognier). “Een wijn uitzoeken bij gerechten met ei kan nog wel eens tricky zijn”, waarschuwde Xavier nog toen de borden op tafel kwamen, maar gelukkig bleek de combinatie tussen het aardse van de selderij goed te werken met het fruit van de viognier en de lichte houtrijping in de wijn.
Als hoofdgerecht koos Sander voor Eva’s zalmforelfilet met sinaasappel-venkelsla, een gerecht dat bijna bedacht leek met de 2021 Mémoire van Domaine Dirler-Cadé in het achterhoofd, zo prachtig vormde deze witte wijn in edelzwickerstijl zich naar het gerecht. Als extraatje kwam bij het hoofdgerecht toch ook nog een glas rode wijn op tafel, de Marco Polo uit oogstjaar 2023. Deze heerlijk sappige en fruitige grolleau van Terre de l’Élu (Anjou) is een van de nieuwste aanwinsten van Okhuysen en volgens Xavier zelf ‘een van de lekkerste Loirewijnen die hij dit jaar proefde’.


Als afsluiter van dit pop-up diner koos Sander voor een bijzonder lente-achtig taartje van bladerdeeg, verse custard en een compote van rabarber. Sabas Joosten (mede-eigenaar van Sinck en voormalig sommelier van De Librije) gaf deze avond leiding aan het gelegenheids-bedieningsteam, bestaande uit assistent-sommelier Julian, Milton (wijnadviseur én huisfotograaf Okhuysen), Jill (stagiair Okhuysen) en Femke (PR Okhuysen), die de wijnglazen nog maar eens vol schonken. Dit keer met de Bugey Cerdon van Domaine Alain Renardat-Fache, een licht-zoete mousserende rosé uit de Savoie met een laag alcoholgehalte van 8%, eigenlijk altijd een uitstekende keuze bij desserts met rood fruit.
Nadat ook de laatste gasten met een gesigneerd boek van Eva onder de arm tevreden huiswaarts waren gekeerd en we met het voor deze avond gesmede team van Okhuysers, Sinckers én Eva nog even napraatte met een glas wijn, konden we eigenlijk niet anders concluderen dat het een fantastische avond was geweest. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar!


Deze avond was onmogelijk geweest zonder de onvermoeibare inzet van het team van Sinck. Daarom heel hartelijk dank aan Sander, Sabas, Tahné, Julian, Pepijn en Nicolas!

Producten