Recept: pot-au-feu

Recept: pot-au-feu

Door Job Joosse | 3 december 2020

VOL ROOD –  kracht en karakter

Krachtige smaken die tot leven komen bij klassiek winterse gerechten. Een bijzondere, volle rode wijn is een perfecte begeleider van veel vleesgerechten die met kerst op tafel komen. Geniet extra door de wijn uit een karaf en in grote glazen te schenken; staat ook nog feestelijk!

Pot-au-feu van staartstuk met truffelaardappeltjes en wintergroenten

Ingrediënten (hoofdgerecht 4 personen):

1250 gram rundvlees (staartstuk)
1 ui
2 blaadjes laurier
3 kruidnagels
Bouquet garni: paar takjes selderij, paar takjes tijm, half bosje peterselie
2 liter water
Vers gemalen zwarte peper
eetlepel grof zeezout
2 kleine preien
3 kleine winterwortels

1. Snijd het staartstuk in gelijke stukken, niet te groot.
2. Pel de ui en steek de laurierblaadjes vast aan de ui met behulp van de kruidnagels.
3. Bind de selderij, tijm en peterselie samen met behulp van keukengaren.
4. Leg het rundvlees, samen met de ui en het pakketje van kruiden in een gietijzeren pan.
5. Schenk 2 liter koud water erop en doe de deksel op de pan.
6. Zodra het water kookt, voeg je de peper en het grove zeezout toe.
7. Laat het geheel op laag vuur circa 3 uur heel zachtjes stoven.
8. Schil en snijd ondertussen de wortel en prei in gelijke stukken.
9. Verwijder na 3 uur de ui en het pakketje van kruiden. Haal het vlees eruit en houd apart.
10. Zeef de bouillon met behulp van een schone natte theedoek en een fijne zeef.
11. Spoel de pan eventueel schoon en voeg de heldere bouillon en het vlees opnieuw toe.
12. Voeg de gesneden prei en wortel toe en stoof nog minimaal 1 uur zachtjes.

Breng op smaak met peper en zout en serveer met in de schil gekookte paarse truffelaardappeltjes.

Producten