Alle blogs

Het Okhuysen proefpanel proeft de mooiste najaarswijnen

Door Femke Pruis, 07 September 2023

Wie nog dacht dat ons proefpanel de afgelopen maanden genoot van een welverdiend zomerreces, helpen we gelijk maar uit de droom. Er zijn immers altijd nieuwe wijnen om te proeven en nieuwe Vinée Vineuses die wachten om volgeschreven te worden.

En zo zitten we op een zomeravond in juli met het panel rond de proeftafel om de mooiste wijnen voor het najaar te selecteren. Voor ons neus een rij flessen in zwarte hoezen met een nummer erop. Panelleider Job heeft ons die ochtend per email al gewaarschuwd dat we fris aan de start moeten verschijnen. Er staan vanavond maar liefst vijftien wijnen voor ons klaar, heel wat meer dan we tot nu toe proefden op een avond.

 

Panel klaar, proeven maar!
En dat betekent dat we er lekker vlot doorheen gaan. Job: “Het tempo gaat erop jongens. Ik heb zes flights die we blind gaan beoordelen. Per flight krijgen jullie tien minuten om te proeven en notities te maken. Daarna wil ik per wijn van twee van jullie horen wat jullie ervan vonden. Gaat dat lukken?” We knikken, natúúrlijk gaat dat lukken, en beginnen enthousiast te snuffelen aan de eerste drie witte wijnen die voor ons staan. Ons thema vandaag is najaarswijnen in de prijsrange van €12 tot €30. In het gunstigste geval genieten we van een indian summer met aangename najaarstemperaturen. De wijnen die daarbij horen mogen zowel wit als rood van kleur zijn, wel zoeken we naar iets meer complexiteit en pit dan de dorstlessende doordrinkers van de zomer. En mochten we in oktober onverhoopt toch nog een hittegolf gepresenteerd krijgen, het kan immers alle kanten op met de seizoenen tegenwoordig, verwijzen we u graag naar ons vorige nummer waarin we de lekkerste rosés aanbevelen.
Xavier trapt af met wijn één: “Mmm, deze heeft lekker veel rijp wit fruit, maar tegelijkertijd is hij bloemig en kruidig. Ik proef witte peper, wat ziltigs, maar ook goede bitters en een vetje in de afdronk. Fijne balans ook.” “Een vriendelijke wijn zonder dat hij overmatig complex is”, vult vaste klant Bas van Os aan. “Lekker hoor!” Wanneer Job de wijn onthult blijken we te maken te hebben met de Toscaanse vermentino van Cantina LaSelva. Vanuit de Okhuysen staff klinkt goedkeurend gebrom, duidelijk een personeelsfavoriet. Vera (sommelier bij Zoldering) en Milton (oud sommelier en tegenwoordig adviseur bij Okhuysen) zijn beiden lyrisch over wijn nummer twee, de Palomino “Old vines” van Johan Kruger uit Zuid-Afrika. Milton: “Een super gastronomisch glas met een fijne ronde vulling en een mineralige structuur”.
Vera: “Er zit een bepaalde spanning in waar ik als sommelier heel blij van word.” Ook wijn drie is gemaakt van druiven van oude stokken, maar dan door Katharina Wechsler uit Rheinhessen. Haar silvaner valt in de smaak door de “mooie frisse zuren” (Chris Korver, vaste klant) en een “hint van honing” (Ralph Woerde, Restaurant Oud-Zuid).

Vanuit de Okhuysen gelederen klinkt gejuich, duidelijk een personeelsfavoriet

Femke Pruis

Tropische fruitschaal in je glas
In de tweede flight wordt, ondanks de afgeschermde etiketten, al snel de gemene deler ontdekt; de druif. Femke: “De eerste is een wijn waarvan je blij bent als je hem op je examen krijgt! Typisch Marlborough sauvignon, de hele tropische fruitschaal in je glas.” Het proefpanel is het eens over de kwaliteit: heel puur en mooi in balans, met een licht pepertje en zelfs iets romigs in de afdronk. Bij het tweede glas, de Sauvignon Praesulis, veert Xavier op: “Dit vind ik nou een te gekke wijn! Alleen al die complexiteit in de neus: planten, bloemen, gras, witte peper, groene appel. En dan die prachtige structuur en enorme intensiteit in de smaak, zo harmonieus.”


Nog twee witte wijnen te gaan, voordat we ons aan de rode wagen. Job is tevreden, we liggen mooi op schema. “Ik weet dat ik niet aan de beurt ben hoor, maar wát een gave wijn is die in het linkerglas” (Chris). De rest knikt instemmend. Vera, wel aan de beurt, deelt met ons haar professionele notitie: “Flinty en rokerig, echt een structuurwijn, met een natuurlijk randje. Een wijn waar je een beetje op wilt kauwen, knapperig bijna. Fris ook en met best wat romigheid op het palet. Een interessant en spannend glas.” Xavier: “Dit kan maar één iemand zijn, deze wijn schreeuwt Guffens!” En ja hoor, de favoriet van de avond blijkt inderdaad de Tinus chardonnay, een Provençaals project van onze sterwijnmaker uit de Bourgogne.

Het is veel, het is gul, het is stoer. Ik kan hierin verdwijnen.

Ralph Woerden

Eigenwijze wijnen met karakter
En zo wordt het tijd om aan de rode wijnen te beginnen. In de eerste flight is er eentje die eruit springt, de La Dula van Sierra de Toloño. Milton: “Eerst is er heel veel fruit en daarna komt de structuur zo, bam, naar binnen. Wat een fijne energie en complexiteit.” Vera: “Ja hè, echt een eigenzinnige wijn met karakter!” Chris en Ralph vinden elkaar in hun liefde voor de barbera van Villa Terlina. Chris: “Een krachtpatser vol rijp fruit en specerijen. Dit straalt warmte uit!” Ralph: “Het is veel, het is gul, het is stoer. Ik kan hierin verdwijnen.” In de laatste flight valt de derde wijn op door zijn zuiverheid en frivoliteit. Het blijkt de Arbin van Domaine Genoux, een wijn op basis van mondeuse. Een voorouder van syrah, legt Job uit. Chris: “Supergaaf zeg. Ik proef kersen, gedroogde rozenblaadjes, iets aards en een mooie zuiverheid, ik houd van dit soort eigenwijze wijn!” De mooiste proefnotitie komt toch echt van Ralph, bij wie de mondeuse een poëtische snaar raakt: “Ik ben op een boswandeling en drink grenadine uit mijn veldfles. De bedwelmende geur van veldbloemen en wilde rozen vult mijn neus. Ik bijt in een twijgje en neem een hap uit een rozenbottel. Daarna val ik met m’n snufferd in de aarde, ik ben thuis.”

Dit kan maar één iemand zijn, deze wijn schreeuwt Guffens.

Xavier Kat

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod