Alle blogs

Het Okhuysen proefpanel proeft Pinot noir

Door Femke Pruis, 20 April 2023

Het ‘Okhuysen proefpanel’ bestaat uit chef en restauranteigenaar Ralph Woerde (Restaurant Oud-Zuid), sommelier Vera Krijnen (Zoldering*) en vaste klanten Bas van Os, Alette Bastiaansen en Jurriaan Roeland.

Omdat we het bij Okhuysen belangrijk vinden dat ook wij met regelmaat het assortiment blind proeven, schuiven dit keer naast Xavier zelf, Yves van Maren, Femke Pruis (beiden vinoloog) en Milton Verseput (voormalig topsommelier) aan. De wijnen, acht per thema-avond, worden blind geproefd en door het panel beoordeeld op intrinsieke kwaliteit én op prijs-kwaliteitverhouding. De drie wijnen die gecombineerd het best scoren, zijn onze panelwinnaars. De enige aan tafel die weet wat er in het glas zit, is panelleider Job Joosse. Het thema van de avond is dit keer een druif: we proeven acht maal pinot noir.


“Ha leuk, daar ben ik gek op!” Jobs uitgekozen thema wordt met enthousiasme begroet door de panelleden. Sommelier Vera: “Het gebeurt niet zo vaak dat je acht wijnen van dezelfde druif naast elkaar kunt proeven, superleerzaam dus.” De glazen en spuugbakken staan klaar, we kunnen van start. Maar voordat we beginnen krijgen we van Job eerst nog wat informatie om tijdens het beoordelen in het achterhoofd te houden. We proeven op volgorde van oogstjaar, van jong naar oud. De wijnen vallen allemaal in de prijsrange €11- €35. “Pinot noir is nooit goedkoop,” legt Job uit. “Dat heeft te maken met zijn dunnetje schilletje, dat maakt hem kwetsbaar. Je hebt er dus als wijnboer een hele kluif aan om hem goed te laten groeien.” Xavier vult aan: “Ook goed om te weten: het sap van deze druif is licht van kleur. Pas bij het weken van de schil krijg je iets van kleur. Pinots zijn dus vaak laag in kleurintensiteit, maar dat hoeft niets te zeggen over de kracht van de wijn.”

 

De eerste wijn die positief opvalt – “zuiver, fris, harmonieus” – is de pinot noir van Closerie des Lys van de makers van Collovray & Terrier, van hooggelegen percelen uit de omgevin  van Limoux in de Languedoc. De grond bestaat hier voornamelijk uit klei en kalksteen en is dus ideaal voor de aanplant van typische bourgognedruiven als chardonnay en pinot noir. Xavier: “Alweer zo’n leuke verrassing! Dit is gewoon echt heel lekker.” Daarna volgen eveneens indrukwekkende exemplaren uit Chili, Nieuw-Zeeland, Italië (pinot nero) en Duitsland (spätburgunder), die eigenlijk allemaal goed scoren. En toch zijn het vooral de Franse pinot noirs die er met de hoogste punten vandoor gaan.
De strijd om de tweede plaats wordt op het nippertje gewonnen door Domaine de la Garenne uit Sancerre. Een domein waar Xavier, Job en Femke toevallig net op bezoek geweest zijn. De sappige, voluptueuze Sancerre rouge uit het warme jaar 2020 zit dan ook nog vers in het geheugen.

 

De grote winnaar van de avond, een wijn die met kop en schouders boven de rest uitsteekt, is echter de Mercurey rouge ‘Clos de la Marche’ 2019 van Domaine de Mia. Inderdaad, toch weer de Bourgogne die er met de hoofdprijs vandoor gaat, maar – en dat is het mooie - die in dit geval zeker niet de hoofdprijs kost. Sterker nog, het panel komt uit op een dikke 9 voor prijs-kwaliteitverhouding. Met deze voorkennis hebben we voor onszelf alvast een doosje gereserveerd. Nu het nog kan!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod