Chante Cigale: De verfijning zit hem in de details

Chante Cigale: De verfijning zit hem in de details

Door Femke Pruis | 7 maart 2024

Châteauneuf-du-Pape, alleen de naam al schept hoge verwachtingen. De wijnen uit dit wereldwijd bekende stadje tussen Avignon en Orange hebben al sinds 1936 een beschermde herkomstbenaming, als een van de eerste in heel Frankrijk.‘Châteauneuf’ kent vele grote namen en de wijnen genieten veel aanzien. Maar, de appellation heeft ook een behoorlijke omvang, kent een grote variatie aan bodemsoorten én beschikt over een breed palet aan druivenrassen waarmee ge-werkt mag worden. Châteauneuf vinden we dan ook in vele stijlen, uiteenlopend van uiterst verfijnd tot zeer voluptueus.


Okhuysen werkt inmiddels bijna vijftig jaar samen met Domaine Chante-Cigale, dat we eerder aan de verfijnde dan de krachtige kant van het spectrum zouden plaatsen. De wijnen onderscheiden zich van hun soortgenoten door hun precisie, elegantie en sublieme balans. Deze signatuur is toe te schrijven aan Alexandre Favier. Onder zijn leiding wordt er heel bewust minder met eikenhouten barriques gewerkt, en juist meer met eivormige betonnen cuves en grotere houten foudres. De weking van de druiven is korter, de extractie lichter en de opvoeding geschiedt geleidelijker.


Châteauneuf vinden we dan ook in vele stijlen, uiteenlopend van uiterst verfijnd tot zeer voluptueus


Bij de witte wijnen wordt geen koude schilweking meer gedaan en wordt juist wel gekozen voor een zes maanden durende rijping ‘sur lie’ (op de dode gistcellen). Ook wordt voor de witte wijnen het toevoegen van sulfiet tot een absoluut minimum beperkt. Gelukkig kunnen we dit jaar naast topcuvées ‘Pi’ (100% grenache afkomstig van een wijngaard met rood zand, direct naast Château Rayas) en La Serine (100% syrah van zandbodems) ook weer l’Extrait (zowel wit als rood) aanbieden. Grootse wijnen met een ongekend bewaarpotentieel.

Producten