Alle blogs

Een zuidelijke chardonnay van Bourgondische klasse

Door Elisa Duivestein, 23 February 2023

In zijn Château des Tourettes in het noordelijk deel van de Provence maakt Jean-Marie Guffens een Vin de France van ongekend niveau.

In 1997 kochten Jean-Marie en Maine Guffens het Château des Tourettes in de Alpes-de-Haute Provence. De oogverblindende schoonheid van de omgeving trok hen, maar ze zagen ook meteen grote potentie in het land. De hooggelegen wijngaarden hebben een hoogwaardige bodem met grote delen kalk. De hoogte garandeert naast koelte tevens een langzame en gelijkmatige rijping van de druiven. Direct na hun komst namen ze de wijngaard naast het chateau onder handen. Sommige wijnstokken werden overgeënt, andere gerooid en opnieuw aangeplant. Het landgoed strekt zich uit over ongeveer vijftien hectare, beplant met chardonnay, roussanne, marsanne en viognier voor wit en syrah, grenache en cabernet-sauvignon voor rood.


Omdat Jean-Marie en Maine ervoor kozen hun wijnstokken opnieuw aan te planten of te enten met ongebruikelijke druivensoorten voor de streek, vallen de wijnen niet meer onder de appellation ‘Côtes de Luberon’. Guffens kon er niet echt mee zitten, hij zag het als een kans om het potentieel van Tourettes aan te tonen. Jean-Marie stapte daarom uit de A.O.P. om hier alleen nog maar ‘Vin de France’ op de markt te brengen.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod