Wijnmaker voor het gerecht

Wijnmaker voor het gerecht

Door Lidewij van Wilgen | 6 juli 2018

Als u klant bent van Okhuysen hebben wij elkaar vast al eens ontmoet tijdens ‘Proeven tussen de Stellingen’. Anders kent u misschien mijn wijndomein Mas des Dames of het boek ‘Het Domein’ dat ik over het leven ‘in de wijn’ schreef. De naam Mas des Dames, inmiddels een begrip in de wijnwereld, bestaat niet meer. Eind 2017 heb ik de naam gewijzigd naar Terre des Dames. U vindt hier de eerste wijn die we onder die domeinnaam aanbieden, een primeur! De oogsten uit 2014 en 2015 dragen nog gewoon de naam Mas des Dames.

Waarom die naamswijziging? Vorig jaar stond ik met twee wijnen plus een blije foto in het Amerikaanse blad Winespectator. Een grote eer, maar helaas ook reden voor een lezer van het blad om contact op te nemen met wijndomein Mas de la Dame in Baux de Provence, mét het Amerikaanse advies: “sue her!”

Nu zijn er in Frankrijk 213 domeinen met het woord ‘Dame’ in de naam. Er was geen enkel bewijs van verwarring tussen de twee merken en geen fles minder verkocht door mijn toedoen. Ik nam een advocaat en stond een paar maanden later in het historische gerechtshof in Parijs. De rechter luisterde met sympathie naar mijn verhaal en we wonnen op alle punten. Maar helaas; de eigenaressen van Mas de la Dame zijn dochters van een ex-minister met veel contacten (en geld). Toen ik druk bezig was met de oogst, belde mijn advocaat: wist ik dat het hoger beroep vandaag was? Natuurlijk had ik alles moeten laten vallen en direct op de trein moeten springen. Maar mijn druiven, mijn plukkers....

Die enorme fout heeft me weken uit de slaap gehouden. Dit keer verloor ik, en hoe. Ik kreeg 75.000 euro boete. Plus 500 euro boete voor iedere nieuwe fles Mas des Dames die ik nog zou verkopen. Ik had naar de cassatierechtbank kunnen gaan, waar ik wellicht had gewonnen. Maar een topadvocaat is onbetaalbaar. Ik heb er dus voor gekozen om de helft van de boete te betalen en verder te gaan onder een nieuwe naam. ‘Terre des Dames’. Bedacht door mijn drie dochters (les dames), die vinden dat de ‘terre’, het land waarmee ze vergroeid zijn, eigenlijk nog belangrijker is dan het huis, de ‘mas’. Ik ben blij met de nieuwe naam en trots op de nieuwe flessen die er aan gaan komen. Ik hoop dat u zin hebt ze te drinken, hieronder de eerste oogst! Lees hier meer over Lidewij.
lidewij - okhuysen - wijnmaker