6 parels uit de Loire

6 parels uit de Loire

Door Job Joosse | 5 juli 2018

We nemen u dit jaar mee op wijnreis. Dat wil zeggen, we duiken met u de wijngebieden in, maar staan ook graag stil bij onze favoriete restaurants, adressen om te overnachten en de plekjes om niet te missen. Deze keer reizen we langs de langste rivier van Frankrijk; de Loire. We volgen de rivier stroomopwaarts, te beginnen bij Nantes, nabij de monding van de machtige rivier en gaan dan via Chinon aan het zijriviertje de Vienne, naar Tours.

De rivier de Loire ontspringt in de Ardèche, in het Centraal Massief. Het is met iets meer dan duizend kilometer de langste rivier van Frankrijk. De beroemdste wijngebieden beginnen pas ter hoogte van de stad Bourges, waar de rivier van een zuid-noordelijke stroomrichting verandert in een oost-westelijke. Hier vinden we de beroemde appellations Sancerre en Pouilly-Fumé. De enorme lengte van de rivier houdt in dat er ook een enorme diversiteit aan terroirs en verschillende druivenrassen te vinden is. Geen ander wijngebied in Frankrijk – of misschien wel de wereld – biedt een breder gamma aan wijnstijlen dan de Loire! Waarbij alle Loirewijnen dankzij de noordelijke ligging een ding gemeen hebben: een mooie frisse zuurgraad.

De Loire is het echte ‘Douce France’!

Naast wijn staat de Loire natuurlijk bekend om zijn prachtige kastelen en middeleeuws aandoende steden en dorpen. Steden als Nantes, Angers, Saumur, Tours en Orléans ademen de rijke historie van de handelsroutes en het leven langs de majestueuze rivier. Naast de imponerende kastelen zijn er ook mooie kathedralen en veel musea te vinden. Bovendien bezit dit gebied een indrukwekkend natuurschoon, met nog echte oerbossen en uitgestrekte landerijen langs Loire en haar vele zijrivieren. De restaurants en bistro’s bieden verrukkelijke lokale specialiteiten met vis, schaal en schelpdieren uit de rivier en de Atlantische oceaan, wild uit de bossen en groente en vers fruit uit ‘de tuin van Frankrijk’. Tevens is er een breed assortiment verse en gerijpte lokale kazen te vinden. Met meer dan achthonderd kilometer aan wijnroutes die u kunt volgen met de auto, fiets of zelfs wandelend, is de Loire de perfecte vakantiebestemming voor de wijnliefhebber en dat op maar zeshonderd kilometer van Utrecht!

Bakermat van Bio en Vin Nature

De Loire is een van de belangrijkste bakermatten van de tegenbeweging die de geïndustrialiseerde wijnwereld heeft voortgebracht. Veel van de topproducenten zijn biologisch of biodynamisch gecertificeerd, of aangesloten bij een groep van gelijkgestemden. De frisse zuurgraad in de wijnen van de Loire geeft een goede bescherming tegen ongewenste gisten en bacteriën. De wijnmakers kunnen op een gemakkelijkere manier een natuurlijke vergisting toepassen, met zo min mogelijk additieven. Het expressieve karakter blijft goed behouden in de wijnen, dankzij de lage temperaturen in de koele, ondergrondse kelders. De frisse zuurgraad en het relatief lage alcoholgehalte – die de concentratie en het karakter van de wijnen zeker niet in de weg staan – maken de Loirewijnen favoriet bij veel wijnliefhebbers.

De Loire biedt verrukkelijke zomerwijnen bij uitstek, met elegantie, fraîcheur en spanning!

Domaine Luneau-Papin


Domaine Luneau-Papin uit het subgebied met de beste reputatie, Sèvre et Maine, wordt gerekend tot de top van muscadet. Deze rockster van de streek maakt een duizelingwekkend aantal cuvées. Elk perceel wordt apart gevinifieerd, opgevoed en gebotteld. De unieke eigenschappen, die ontstaan door de bodemsamenstelling en ligging van de wijngaard, krijgen op deze manier de aandacht die ze verdienen. De rendementen in de wijngaarden zijn laag en de druiven worden pas geoogst bij optimale rijpheid, waarna ook nog eens een strenge selectie van de druiven plaatsvindt. De opvoeding ‘sur lie’ verschilt per cuvée, maar duurt tussen de zes en 48 (!) maanden. Het domein van de familie Luneau gaat al negen generaties over van vader op zoon, maar bestaat in zijn huidige omvang van 45 hectare sinds Pierre Luneau trouwde met Monique Papin. Inmiddels heeft hun zoon Pierre-Marie samen met zijn vrouw Marie het domein overgenomen en proberen zij het grote werk van zijn ouders voort te zetten en verder te perfectioneren. Biologisch werken is hier een vanzelfsprekend onderdeel van.

Nantes

nantes wijn okhuysen
Nantes is een van de grootste steden van Frankrijk en ligt in het westen van de Loire, niet ver van de oceaan. Nantes is een statige stad met kunst, cultuur en architectuur. Wat u zeker niet mag missen zijn het Kasteel van de Hertogen van Bretagne, de prachtige kathedraal van Sint-Pieter en het moderne Ile de Nantes. Iets ten zuidoosten van de stad ligt het wijngebied Muscadet met historische plekken als Château de Goulaine, La Butte de la Roche en le Château de Clisson.

Eten en slapen in Nantes:

Restaurant L’Atlantide 1874* (met 5 kamers)
5 Rue de l'Hermitage Butte Ste Anne 44100 Nantes

Restaurant Au fil des saisons
20 Place Charles De Gaulle
44330 Vallet

Le Château de Goulaine (Chambres d’Hôtes)
44115 Haute-Goulaine

Domaine Charles Joguet


De nu legendarische Charles Joguet neemt eind jaren vijftig het familiedomein in Sazilly over. Hij leidt twee levens, een als kunstenaar in Parijs en een als wijnmaker in Chinon. Charles introduceert een aantal belangrijke ideeën om de kwaliteit van zijn wijnen te verbeteren, die tegenwoordig nog steeds worden toegepast en ook door andere domeinen zijn overgenomen. Zo vindt hij het belangrijk dat de druiven tijdens de oogst gaaf blijven. Hiertoe worden de druiven geoogst in kleine bakjes, die netjes worden gestapeld Ook wil hij dat alle terroirs afzonderlijk worden geoogst, gevinifeerd en opgevoed, om uiting te kunnen geven aan ieder afzonderlijk perceel. Sinds de jaren tachtig werd Charles bijgestaan door zijn goede vrienden Jacques Genet en Alain Delaunay, die sinds de terugtrekking van Charles in 1997 het domein in de geest van Joguet voortzetten. De zeer getalenteerde wijnmaker Kevin Fontaine is tegenwoordig verantwoordelijk voor de wijngaard en de vinificatie. Sinds 2006 wordt er volledig biologischdynamisch gewerkt in de wijngaarden.

Chinon

chinon loire wijn okhuysen
Chinon is een authentiek middeleeuws stadje aan de rivier de Vienne met een rijke historie en een belangrijk onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed halverwege de Loire. Boven het stadje ligt het beroemde kasteel van Chinon. Dit is de plek waar Jeanne d’Arc de toekomstige Koning Charles VII herkent en erkent (1429). Het oudst bekende document dat refereert aan cabernet franc komt uit Chinon en dat onder zijn synoniem breton. Dat is het werk Gargantua en Pantagruel, geschreven door François Rabelais.

Eten en slapen in Chinon:

Wijnbar La cave des Silènes
43 Avenue François Mitterrand
37500 Chinon

Restaurant L’Ardoise
42 Rue Rabelais
37500 Chinon

Hotel Boule d’Or & Restaurant A t’Able
21-25 Rue Rabelais
37500 Chinon

Vignobles Brisebarre

brisbarre wijn loie okhuysen
Bijna tegen de stad Tours aangeplakt, maar toch in de rust van het platteland, ligt het toonaangevende wijngebiedje Vouvray. Het landschap is hier licht heuvelig met op de coteaux de wijngaarden. Een van de opvallendste wijnboeren in Vouvray is de bescheiden Philippe Brisebarre. De wijnen van Brisebarre hebben een grote reputatie. Zijn wijngaarden liggen heel gunstig, waardoor de chenindruiven optimaal profiteren van het microklimaat. Daardoor zijn ze nét iets eerder rijp dan elders. Philippe werkt volgens het principe ‘lutte raisonée’. Dit is de Franse benaming voor duurzame wijnbouw. Letterlijk vertaald betekent het: beredeneerde strijd. Problemen in de wijngaard en kelder worden op een slimme manier aangepakt om het gebruik van niet natuurlijke middelen tot een absoluut minimum te beperken. 

Tours


Tours ligt in het hart van de Loirevallei. Deze prachtige stad die bekendstaat om zijn oude vakwerkhuizen is een reis op zich waard. Bezoek de gracieuze kathedraal van Saint-Gatien en de Rue Colbert en Place Plumereau met panden uit de vijftiende en de zestiende eeuw. Niet ver van Tours liggen de romantische kastelen Azay-le-Rideau, Chenonceaux en ook het stadje Amboise met zijn kasteel.

Eten en slapen in Tours:
Restaurant La Maison des Halles
19 Place des Halles
37000 Tours
Restaurant Les Hautes Roches*
86 Quai de Loire
37210 Rochecorbon
Bagatelle Chambres d’Hôtes en Touraine
77 Rue du Petit Coteau
37210 Vouvray