Blogs

Tarte tatin met zoet wit

Door Max Funcke, 25 november 2021

Tarte tatin met zoet wit

Het verhaal gaat dat de tarte tatin in 1889 werd uitgevonden toen de zussen Tatin, die in Frankrijk een hotel hadden, per ongeluk de volgorde van een recept omkeerden en eerst de appels in de bakvorm deden, en pas daarna het deeg. Het resultaat bleek een daverend succes: al snel werd de taart in heel Frankrijk, en ver daarbuiten gebakken. Vanwege de ‘omgekeerde’ bereiding loopt het gekaramelis...

Lees verder
Kaas met gerijpt rood of wit

Door Max Funcke, 25 november 2021

Kaas met gerijpt rood of wit

Wijn en kaas hebben veel overeenkomsten. Het zijn gefermenteerde producten die op ambachtelijke wijze gemaakt worden. Ze worden vaak vernoemd naar hun plaats van herkomst. Sommige kunnen heel mooi rijpen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wijn met kaas één van de populairste wijn-spijscombinaties is. De filosofie achter een goede combinatie is dat het samenbrengen van de twee elementen een e...

Lees verder
Wild met zwoele rode wijn

Door Max Funcke, 25 november 2021

Wild met zwoele rode wijn

Wildvlees heeft een herkenbare, typische smaak die echt bij de donkere maanden past. Waarom is dat precies? Smaakprofessor Peter Klosse maakt een onderscheid tussen ‘rijpe’ en ‘frisse’ smaken. Hoewel dit een lastig begrip is om uit te leggen, is het makkelijk om te begrijpen. Bij frisse smaken moet je denken aan zuren, groene tonen en lichtheid. Fris associëren we met de lente. Bij ‘rij...

Lees verder
Beef wellington met Bordeaux stijl wijnen

Door Max Funcke, 25 november 2021

Beef wellington met Bordeaux stijl wijnen

Complex is een woord dat we soms gebruiken om een wijn te omschrijven. We spreken van een complexe wijn als hij ons palet verrast door een keur aan ervaringen te bieden, of als de wijn zich niet op een eenduidige manier laat omschrijven. Complexe wijnen vertellen de proever een breed opgezet, meeslepend verhaal. Het begrip wordt dan ook meestal als compliment bedoeld. Wijnen uit Bordeaux, of wijne...

Lees verder
Tarbot met rijke chardonnay

Door Max Funcke, 25 november 2021

Tarbot met rijke chardonnay

Chardonnay is als een gezellige buurman: overal waar je hem aanplant, maakt hij vrienden met zijn omgeving en levert hij mooie wijnen op. Het is dus niet verwonderlijk dat hij in bijna ieder wijnbouwgebied ter wereld te vinden is. Van de chardonnay worden wijnen in allerlei stijlen gemaakt: van mousserend tot strakdroog, rijk, vol en rond. Bovendien is het een druif die je goed op hout kunt opvoed...

Lees verder
Carpaccio met licht wit of rosé

Door Max Funcke, 25 november 2021

Carpaccio met licht wit of rosé

De bereidingswijze van je ingrediënten speelt een belangrijke rol bij het uitkiezen van een bijpassende wijn. Zo is er bijvoorbeeld niet één soort wijn die bij rundvlees past. Een entrecote van de barbecue zal om een andere wijn vragen dan een boeuf bourguignon of een rundercarpaccio. Door rundvlees te braden, te grillen of te stoven krijgt het een uitgesproken karakter en textuur, waar voornam...

Lees verder